Mintegy hetven gyermekotthonban nevelkedő, valamint utógondozásban résztvevő fiatal érkezett a „Csepp a tengerben” Állami Gondozott Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány táborával a Máltai Szeretetszolgálat Miklós utcai intézményébe. Az alapítvány egy hetes tábora az Európai Unió Európa a polgárokért című programjának része, az Eurovity címet viseli és a társadalmi felelősségvállalás témáját járja körbe. A gyerekek csoportokban együttműködve az Európai Unió működését modellezve töltik el közösen az egy hetet Csobánkán. A táborba a Pilisi Gyermekotthon mellett Szlovákiából a Gútai és a Párkányi Gyermekotthonokból, valamint Erdélyből a Csíkszeredai Gyermekotthonból érkeztek gyerekek.

A Csepp a tengerben alapítvány 1997 óta támogatja a Pilisi Gyermekotthonban élő gyermekeket annak érdekében, hogy olyan élményekben legyen részük, amelyek a családban felnövekvő társaiknak természetesek. Az év során fejlesztő foglalkozásokat tartanak számukra, tréningeket szerveznek, programokra és kirándulásokra viszik a gyerekeket. Az Életre való című programjuk célja, hogy felkészítsék a fiatalokat arra az időszakra, amikor kikerülnek az otthonból. Sulics Fruzsina, az alapítvány önkéntese elmondta, hogy az otthonban sok praktikus információt nem tanulnak meg a gyerekek, amelyeket ők a foglalkozásokon és a programokon adnak át nekik. „A gyermekotthonos gyerekek gyakran a társadalom peremén érzik magukat. Abban próbálunk segíteni nekik, hogy a hátrányaikat csökkentsük és magabiztosabban vágjanak bele az életbe. A sok beszélgetés mellett olyan gyakorlati dolgokat is igyekszünk megtanítani nekik, mint például, hogy hogyan vásároljanak be, hogyan zajlik egy ügyintézés az okmányirodában, hogyan tervezzenek meg egy utazást, vagy éppen hogyan kezeljék a pénzügyeiket. Erre nagy hangsőlyt fektetünk annak érdekében, hogy amikor kikerülnek, ne essenek abba a hibába, hogy rövid időn belül felélik a megtakarításukat és még inkább a társadalom peremére sodródnak.”

A táborban a társadalmi felelősségvállalás és az önkéntesség áll a középpontban, ezért is töltöttek el egy napot a Máltai Szeretetszolgálat legnagyobb hajléktalan embereket ellátó intézményében. Az alapítvány évek óta kapcsolatban áll a Szeretetszolgálattal, több alkalommal látták már vendégül a gyerekeket a karitatív szervezet intézményei. (https://maltai.hu/cikk/hir/2718) Az idei táborban a Miklós utcai intézmény lakószobáit festették ki a táborozók. Sulics Fruzsina hangsúlyozta, hogy ez alatt a néhány nap alatt azt is megmutatják a gyerekeknek, miért jó önkénteskedni. „A maihoz hasonló programokon a gyerekek a társadalom hasznos tagjának érezhetik magukat, és megtapasztalhatják, hogy ők is képesek nagy dolgokat megtenni, például szebbé tenni néhány ember lakókörnyezetét azzal, hogy kifestik a szobájukat.”- mondja az önkéntes.

A hajléktalanellátó intézmény több szempontból is fontos helyszíne a tábornak. „Itt azt is láthatják, hogy ha ilyen helyzetbe kerülnek, akkor van hova fordulni, van segítség. Találkozhatnak olyan emberrel, aki hozzájuk hasonlóan intézetben nőtt fel, elmeséli nekik a történetét, amiből tanulhatnak és láthatják, hogy még a legnehezebb helyzetből is fel lehet állni. És talán egyúttal visszatartó erő is lehet.” – hangsúlyozta Sulits Fruzsina.   

A gyerekek több csoportban négy lakószobát festettek ki a Miklós utcai intézményben. Falat csiszoltak, festettek, miközben sokat beszélgettek. Jónás Norbert 22 éves, 19 éves koráig a Pilisi Gyermekotthonban nevelkedett, azóta utógondozói ellátásban él. „Négy éves voltam, amikor bekerültem a gyermekotthonba a kisöcsémmel. Azért pont oda, mert a négy idősebb bátyám már ott volt, és ez volt a legközelebb a szüleinkhez, így könnyebb a kapcsolattartás. Most olyan utógondozói rendszerben vagyok, ahol önellátóan élünk, egy társammal együtt egy három szobás albérletben.”

Norbert tanul és dolgozik. Érettségi után OKJ képzésben pénzügy-számvitelt tanul, közben a vendéglátásban dolgozik, mint mondja, ez most nem megterhelő, de volt olyan, hogy három munkahelyen és az iskolában egyaránt helyt kellett állnia. A célja, hogy a képzés elvégzése után főiskolára menjen és a szakmájában, pénzügyi területen találjon munkát. Ez már számítása szerint a tízedik Csepp a tengerben tábora. „A legjobb élményeim a táborban az önkéntesekhez kötődnek. Nagyon elfogadóak, segítőkészek. Az idei programok tágra nyitják a világot, például, hogy eljöhettünk megnézni, hogy milyen egy hajléktalanszálló, ez nagyon jó tapasztalat.” – mondja Jónás Norbert.

Farkas Erik a Gútai Gyermekotthon lakója még szeptemberig. Négy éve él az intézményben, miután szülei elváltak. Magántanuló, ugyanis élsportolóként az ideje nagy részét a vízen tölti, ifjúsági Európa bajnok kajakos. „Informatikai szakközépiskolába járok Komáromba, de most elsősorban a következő világbajnokságra koncentrálok, nagyon szeretnék kijutni. Ebben a táborban másodszor vagyok, mindig új barátokat szerzek, nagyon sok jó program van, és még a nyelvet is tanulom, mert nem beszélek még tökéletesen magyarul.” – mondja Erik.

A festés mellett a gyerekek segédkeztek a beérkezett adományok szétválogatásában és a raktárba szállításában is.