„Küldetésünk részének tartjuk a fiatalok mentorálását és képzését, ezért is ajánlottuk fel a Jónak lenni jó kampányon belül a Jóság hónapjában, hogy a Máltai Szeretetszolgálat szakácstanulóit meghívjuk az Akadémia konyhájára, hogy Európa elismert mesterszakácsaitól tanulhassanak.”  - mondta Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Ore Akadémia elnöke. A Kelta Szakiskola 10. osztályos tanulói izgatottan készültek a találkozásra, hiszen közülük többen az Akadémia séfjeit tartják példaképüknek. A Jóság hónapja arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenki tehet jó. Az akcióhoz magánemberek és szervezetek egyaránt csatlakoztak felajánlásaikkal.


A tizenhárom tanuló három csoportban három különböző menüsort készített el a mesterszakácsok irányításával. „Sztenderdizáljuk a főzést, tehát a fiatalok elvégzik az általam adott feladatokat. A klasszikus rántott hús, sült krumpli fogás mellett fűszeres pirított mangalica májat készítünk.” – avatta be a jelenlévőket Bíró Lajos séf. Mint mondta, a gyerekek új technikákkal ismerkedhettek meg a délelőtt során, és azt is megtapasztalhatták, milyen egy séf keze alatt dolgozni. „Nagyon lelkesek a gyerekek, és most ez a legfontosabb. Volt, akinek sok minden újdonság volt, de a lelkesedés megvolt mindenkiben.”


Az másik csapat kacsamáj előételt, hátszínt főételt készített, valamint – ahogy Sárközi Ákos séf mondta – egy kis nudlis desszerttel zártak. „Megérezhették a tanulók, milyen a verseny hangulat a konyhában. Megmutattunk sok számukra új fogást a főzés során is és a tálalásban is.” – tette hozzá a séf. A csapat egyetlen lány tagja kitörő örömmel fogadta, hogy Sárközi Ákossal dolgozhat együtt a délelőtt folyamán, mert nagy rajongója a séfnek. „Még sosem csináltam ilyeneket, amiket ma kellett, de nagyon jó volt kipróbálni és ezekkel az emberekkel együtt dolgozni.” – mondta Buresch Evelin.


Széll Tamás és Szulló Szabina séfek, a 2016-os Bocuse d’Ore szakácsolimpia európai döntőjének győztesei vezették a harmadik csapatot, akik egy hagyományos rakott burgonyát készítettek a megszokottól eltérő módon. „Ügyesek és figyelmesek voltak a gyerekek. Örülünk, hogy jó élményeket szerezhettünk nekik.” – mondta a bajnok séf.


A gyerekek abban a konyhában főzhettek, ahol a mindenkori magyar Bocuse d’Ore csapat készül a megmérettetésre.
„A mi gyerekeinknek nagy szükségük van a sikerélményre, a pozitív megerősítésre. A szakmai ismeretek mellett arra próbáljuk nevelni a gyerekeket, hogy teljes életet éljenek, hogy örömmel nyújtsanak segítséget másoknak, és hogy ne legyenek közömbösek embertársaik iránt. Az ilyen találkozások pozitív megerősítést adnak számukra, hogy érdemes tanulni, érdemes a pályán maradni.” – mondta a máltai szakiskola igazgatója, Csűri Zsuzsa.


A versenyidő lejárta után a mesterszakácsok és a tanulók együtt fogyasztották el az elkészült ételeket.


A közös élményfőzésen résztvevő tanulók:
Almási Kata
Buresch Evelin
Csizmadia Márk
Dudás Márk
Fekete Levente
Hegyesi Attila
Horváth Bence
Molnár Dániel
Sánta Dominik
Sarkadi Miklós
Szakál Anett
Szita Evelin
Szűcs Gabriella

A közös élményfőzésen résztvevő séfek:
Bíró Lajos
Hamvas Zoltán
Sárközi Ákos
Szabó Kevin
Széll Tamás
Szulló Szabina
Wolf András