A Magyar Kurír beszámolója szerint az eseményen azokra a lehetőségekre és módszerekre hívták fel a szociális munkások figyelmét, amelyek a következő hónapokban várható intenzív és folyamatos munka mindennapos ellátásához segítséget jelenthetnek. Délelőtt előadások hangzottak el, a szeretetszolgálat munkatársai osztották meg egymással tapasztalataikat.

Az évente megrendezett szakmai napon rendszerint nem szakmabeli vendég is előadást tart, idén Lackfi János Kossuth-díjas költő vállalkozott arra, hogy gondolatait megosztja a hajléktalanok ellátásáért felelős szakemberekkel. A gyengeségben, törékenységben rejlő értéket saját családjának történetével hozta párhuzamba: amikor eladták a házukat és az építkezés idejére albérletbe költöztek, erejét vesztve leroskadt, miközben a lakás tele volt dobozokkal. A mélypontról az akkor nyolcéves kislánya húzta ki: odaszaladt hozzá, adott egy puszit és annyit mondott: „Apa szeretlek”. Nem ő volt a legerősebb a családban, mégis ő indította el felfelé.

Akkor vagyunk a helyünkön, hogy ha nincs más, aki megcsinálja helyettünk azt, amit csinálunk – Schönberg példáját a költő, hogy kiemelje ennek a gondolatnak a valóságos voltát. Schönberg, amikor az első világháború idején a sorozóbizottságnál megkérdezték tőle, miért zeneszerző lett, miért nem valami rendes szakmát választott, azt válaszolta: „Nem volt, aki megcsinálja helyettem.”

Lackfi János a Hajlékkészítés zsoltárát éppen a Máltai Szeretetszolgálat felkérésére írta meg, ez alkalommal egy másik zsoltárt, majd néhány történetet olvasott fel. Végezetül a költő sok erőt kívánt a szociális munkásoknak az idei krízisidőszakhoz.

Ebéd után csoportfoglalkozásokkal, kvízjátékkal folytatódott a rendezvény, majd a Máltai Szeretetszolgálat épületének emeletén festménykiállítást nyitottak meg. Juhász Dávid Csavargók című sorozatának olajfestményei „az élettől megmart emberi sorsokat” mutatnak be, ahogyan a művész fogalmazott. Elmondta, hogy tanárként tíz éven keresztül járt tanítványaival Budapest utcáira, hogy ételt vigyenek a hajléktalanoknak, ismeri az élettörténetét a képein szereplőknek.

Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat észak-magyarországi régiójának felelőse a sajtónak elmondta, hogy öt éve rendezik meg a krízisnyitó szakmai napot, hogy lelkesítsék, bátorítsák kollégáikat. Arra buzdítják őket, hogy céljaik legyenek, ne feladataik. Megtisztelő, nagy alázatot kívánó feladat olyanokról gondoskodni, akik a leginkább elesett állapotukban tőlük kérnek segítséget. A legfontosabb bizalmi kapcsolatot kiépíteni a mindenét elveszített emberrel, hogy újra elhiggye, van számára holnap, van jövő.

Megtudtuk, hogy a téli krízisidőszak beköszöntével nem annyira takaróból, még csak nem is fedélből van hiány, hanem olyan emberekből, akik odaállnak a bajbajutottak mellé. Budapesten mindenki számára van hely a szállókon – ami nehéz, az a súlyos mozgáskorlátozottak, a párok, illetve a pszichiátriai betegek elhelyezése.

A Máltai Szeretetszolgálat a fővárosban 100-120 szociális munkással dolgozik, a krízisidőszakban 150-re emelkedik a számuk. Szerencsésnek mondják magukat, kipróbált, régi csapattal dolgoznak és sok önkéntesük is van. Morva Emília azt is elmondta, hogy az önkéntesek jelenléte a konkrét segítségen túl is fontos: a kötelező önkéntes szolgálatot végző gimnazisták és általában a fiatalok optimizmust, derűt hoznak magukkal. A Máltai Szeretetszolgálat két alapelve a hit védelme és a rászorulók segítsége, munkájukban az előbbi ugyanolyan fontos. Ez azt is jelenti, hogy az itt dolgozók számára a szeretetszolgálat közösséget is ad: a szakmai napokon túl szerveznek kirándulásokat, lelkigyakorlatokat, tartanak szupervíziót.

A szeretetszolgálat hajléktalan-ellátásának budapesti vezetője azt is elmondta, hogy az évek során sokat tanultak, a krízisidőszakok során például egyre fontosabbnak tartják, hogy megfelelő szállást próbáljanak biztosítani mindenkinek. A szociális munkások jóval többet tesznek, mint ami a kötelességük lenne, a legnagyobb hidegben nem az órájukat nézik, hanem a problémákat szeretnék megoldani. Vannak sikertörténeteik, de mint mondta, a siker óvatos mértékegység náluk, sok idő és energia befektetése után is törékeny lehet az eredmény.

Mit tegyen a civil járókelő, ha azt látja, hogy valaki nagyon rossz állapotban van az utcán? Ránk fér, mindannyiunkra, hogy az elesettekkel kapcsolatba lépjünk – hangsúlyozta Morva Emília. Azt tanácsolta, a józan eszünket használjuk, először is mérlegeljük, egészségügyi, vagy szociális problémáról van-e szó, eszerint hívjunk mentőt vagy a diszpécserszolgálatot (télen egy órán belül kijönnek), illetve ha mentőt hívtunk, akkor is hívjuk a diszpécserszolgálatot. Azt javasolta, hogy a nagy hidegben igyekezzünk szállóra juttatni a hajléktalan embert.

A napot egy jó hangulatú szakmai kérdésekkel tarkított kvíz játékkal zárták, melynek levezetését Tiba Imre, a Quizzone munkatársa vállalta.