A Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei és munkatársai az ország számos településéről érkeztek Budapestre az államalapítás ünnepére. A máltai iskolákból mintegy 140 gyermek vett részt az ünnepi körmeneten Tarnabodról, Gyulajról, Gyöngyösről és Devecserből. A Szent Jobb körmenetben Kozma Imre atya, a Szeretetszolgálat elnöke, valamint Vecsei Miklós és Győri-Dani Lajos alelnökök vezették a máltai keresztalját. 

A képre kattintva megtekintheti kibővített galériánkat. 

 

Veres András a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, az ünnepi szentmise szónoka szentbeszédében kiemelte: ebben a különösen nehéz történelmi helyzetben óriási felelőség nehezedik minden keresztény ember vállára. Azt kérte, hogy "bátor őszinteséggel" vizsgálja meg mindenki a saját felelősségét és a cselekvési lehetőségeit, valamint azt, hogy mi vezetett Európa-szerte a hit és a vallásosság gyengüléséhez, az evangéliumi értékrend kiszorulásához a mindennapi életből.

A Szent István-bazilika előtti téren az ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatta be. A bíboros köszöntőjében úgy fogalmazott: Szent István bevezette a magyarságot az ezer évvel ezelőtti Európa keresztény népeinek közösségébe. A kereszténység Európa népeinek kultúrájában ihlető erő volt, nem szürkévé és egyformává tette a népeket, hanem abban segített, hogy mindegyik a saját gazdagságát fejlessze tovább - mondta. A hívek könyörgéseit a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége tagjai, lovagok és dámák olvasták fel.