Beázással küzdenek és félve alszanak el a lefóliázott házakban élő emberek Megyaszón. A legtöbb cseréptetős ház helyreállítását megkezdték, a legnagyobb károkat szenvedett palatetős otthonok állapota azonban a sorozatos esőzés miatt egyre rosszabb. 

Június 21-én a tojás, esetenként teniszlabda nagyságú jég darabokra törte a palát és a cserepet, majd a viharban hirtelen lezúduló víz és az olvadék súlya több házban is beszakította a födémet. Megyaszón 767 lakóházából 537 sérült meg. A vihart követően ideiglenesen nejlonnal fedték be a házakat a katasztrófavédelem szakemberei és önkéntesek. A házakon a fólia a sorozatos esőzések és erős széllökések hatására beszakadozott, az épen maradt plafonok is beáznak. 

A fóliasátor alatt lassan száradnak a bútorok, a vályogfalból kellemetlen szag árad hetekkel a vihar után is. „Mint, ahol dögkút van, olyan az egész lakás. Nem győzök szellőztetni.” – mondja egy közel hetven éves asszony, aki egyedül él megyaszói házában. Naponta látogatja a Miskolcon kórházban fekvő fiát, de nem szívesen hagyja el otthonát a jégverés óta, fél, hogy milyen állapotban találja, mikor hazaér. Az alvás sem könnyű, mert tart attól, hogy rázuhanhat egy darab a plafonból.

„Amikor elmegyek, leterítem fóliával az ágyat, mert bármikor leszakadhat föntről a vakolat. A padlásra is terítettem nejlont, hogy megfogja az esőt. Onnan ronggyal felszedem a vizet és nem áztatja tovább a plafont.” A ház másik szobáját elárasztotta a víz, így az asszony csak a repedező mennyezetű helyiségben tud aludni. „A biztosítási összegből csak a belső károkat tudnám rendbe hozatni, ha lenne hozzá szakember, aki elvállal ilyen kis munkát. A tetőt ennyiből nem lehet megcsinálni.” 

A cseréptetős házaknál esetenként már 40 darab cserép kicserélése is megoldhatja a problémát, máshol 800 vagy 1200 cserépre is szükség lehet. Kosnyiden Barnabásné 98 éves édesanyját gondozza otthon. Házukon közel hatszáz cserép törött el, a tető egy része beszakadt.

 „Nagyon félelmetes volt. Nagy zúgással jött a vihar, és akkora jegek estek, mint egy lúdtojás. Édesanyám, aki megélt két háborút, azt mondta, ilyet nem tapasztalt. Rettenetes volt.”  

A vihar során több helyen beázott a mennyezet, amit ki tudnak javíttatni, a tetőhöz pedig kaptak cserepet, de nincs szakember, aki fel tudná tenni. „A rokonságban lenne ember, de ő is le van kötve. Mindenki, aki kicsit is ért ezekhez a munkákhoz, most éjjel-nappal dolgozik, de sajnos kevesen vannak.” 

A legnagyobb károkat a palával fedett tetők szenvedték, sok esetben a faszerkezet is meggyengült. Vadásziné Kótai Viktória férjével és hat gyermekükkel élt a megyaszói Nagy utcában, ahol a legnagyobb pusztítást végezte a jég. Az udvaron mintegy ezerötszáz cserép sorakozik, a tetőn széltől szaggatott fólia, egy-egy törött pala, a ház végében bedőlt helyiség. „Egy ismerős mondta, hogy tud olcsón cserepet, vegyek azt, mert erősebb, mint a pala. Vettem hozzá lécet is, hogy haladjunk valahogy előre, mert ha nem lesz rendben a ház, elveszik a gyerekeket. De most mondta a szakember, hogy a szerkezet nem fogja elbírni a cserepet. Nem tudom, mit tudnék tenni.” – mondja az anyuka. „A vihar után azt mondta a katasztrófavédelem, hogy nem életveszélyes a ház, maradhatunk benne. Aztán a gyámügy mégis közölte, hogy itt nem élhetnek a gyerekek. Védelem alá helyezték őket, anyósomhoz kellett költöznünk, ahol most tizennyolcan lakunk egy kis házban.” 

Vadásziné férje Budapesten dolgozik, a vihar óta nem is tudott hazamenni. 

A vihar idején a nyári konyhában főztek a gyerekekkel. „Nagyon féltünk, nem mertünk mozdulni, miközben láttuk, ahogy szétpereg a tető a házon. A gerendák között folyt be a víz a szobákba, mintha bent esett volna az eső. Eláztak az ágyak, a szőnyegek, a gyerekek ruhái. Kihurcoltunk utána mindent, hogy száradjon itt az udvaron.”

A bejárat melletti fedett előtér plafonja megrepedt és mállani kezdett, később le is kellett verniük. 

A ház leghátsó, tárolónak használt helyisége a vihar után nem sokkal a tűzfalat is meggyengítve beomlott. „Itt lehetett volna a fürdőszoba, mostanában arra gyűjtöttünk. Most csak a ház tövébe van bevezetve a víz, egy csapról hordjuk be fürdéshez és főzéshez.” Az előzetes felmérés alapján a tetőszerkezet egy részét meg kell erősíteni akkor is, ha cserép helyett lemez vagy pala kerül a házra.