A varsói Gyermekotthonok Világbajnokságán, melyet a remény világbajnokságának is neveznek, a Máltai SE U17-es válogatottja, a legszegényebb sorból érkező gyermekek és fiatalok képviselik Magyarországot. A Máltai Szeretetszolgálat 2013-ban alapított sportegyesületet, miután kiderült, hogy a labdarúgás nemcsak közösséget épít, hanem a szociális munka nagyon hatékony eszköze is lehet. A Máltai SE a sporttal teremt esélyt a hátrányos helyzetű gyerekeknek, akik közül több mint kétszázan igazolt játékosként lépnek pályára az ország számos pontján. A karitatív szervezet sportegyesülete sajátos szerepet tölt be a gyerekek életében, hiszen az edzés itt nem bemelegítéssel, hanem csoportos étkezéssel kezdődik, mivel sok gyermek a nap folyamán ekkor jut először ételhez, pályára pedig az léphet, aki bemutatja a házi feladatát.  A sport a közösséghez tartozás biztonságát jelenti, ezen felül célt és sikerélményt ad a fiataloknak.

A Máltai SE U17-es válogatottja a MOL támogatásával utazik Varsóba a Gyermekotthonok Világbajnokságára. A csapat jelképes repülőjegyét Apáti-Tóth Kata, a MOL Magyarország kommunikációs igazgatója sajtótájékoztatón adta át a csapatnak. Az eseményen Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke megáldotta a világversenyre készülő fiatalokat és elmondta, a Máltai SE játékosai a remény megtestesítői.

„Az ember a reményből él. Oly sokszor halljuk ezt, szinte szlogenné vált. A világ számos országából nagyon sok csapat érkezik Varsóba a remény világbajnokságára. És én azt hiszem, hogy ezek a fiatalok valóban megtestesítik, hordozzák mint közösség is, hogy minden helyzetből vezet út egymás felé, közösségek jöhetnek létre, és ha az ember a közösségekben megtalálja a helyét, akkor fölépül az élete. Nekünk fontos törekvésünk, hogy a sport segítségével is ezt az összetartozást, ezt az egymásra figyelést, ezt az egymásért való küzdelmet valamiképpen elültessük a fiatalok szívében, hogy higgyenek abban, hogy van út egy teljesebb élet felé.” – mondta Kozma Imre atya és hozzátette, a gyerekek még soha nem ültek repülőgépen, és reméli, hogy ezzel az utazással nemcsak az ő álmaik válnak valóra, de a versenyen való szereplésükkel, szimpatikus játékukkal a magyarok jó hírét is erősítik majd.

„A Máltai Szeretetszolgálat labdarúgó programja kivételes missziót teljesít. Közösséget épít és perspektívát nyújt a gyermekeknek. Ezért is döntöttünk úgy, hogy támogatjuk a fiatalok részvételét a Gyermekotthonok Világbajnokságán, ezzel is hozzájárulva sikeres szereplésükhöz” – fogalmazott Apáti-Tóth Kata, a MOL Magyarország kommunikációs igazgatója.

A sajtótájékoztató végén Kozma Imre atya áldását kérte a csapat. A Szeretetszolgálat elnöke azt hangsúlyozta a fiataloknak, hogy az áldás azt jelenti: igen. Az Istentől "igent" kérnek arra, hogy holnap is egészségesen ébredjenek, igent a törekvéseikre, és igent a győzelmekre. "Természetesen ez nem azt jelenti, hogy legyőzünk valakit, hanem a játékunkkal meggyőzzük azokat, akikkel sportszerűen küzdünk." - mondta Kozma atya.  


A Máltai SE tízfős csapattal utazik a világversenyre. A játékosok Monorról, Boconádról és Tarnazsadányból érkeznek. A válogatott keret tagjai: Farkas Sándor, Lendér Róbert, Rafael Gusztáv, Sulya Dominik, Kolompár Márk, Báder Adrián Kálmán, Rácz Győző Zoltán, Csikós József Bertold, Tugyi Dávid, Pásztor Roland. A szakmai munkát Tóth Keve és Maka István, a Máltai SE önkéntesei vezetik. A bajnokságot Varsóban, a Legia Varsó stadionjában rendezik meg július 15-16-án.

A képre kattintva megtekintheti a válogatottról készült képgalériánkat. (Fotók: Majoros Árpás, Parák Eszter)