A magánfelajánlásból származó cserép tizenhat raklapon érkezett Megyaszóra július 6-án, melyet a fuvarozó vállalat kedvezményesen szállította el a zempléni településre, ezzel járulva hozzá a megrongálódott családi házak helyreállításához.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat gyűjtést hirdetett a rászoruló családok megsegítésére, melyre közösségek, baráti társaságok is reagáltak. Többen új vagy használt alapanyagot ajánlottak fel a tönkrement tetőfedés és tetőszerkezet javításához. A Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési munkacsoportja az adományokat Megyaszóra szállítja, ahol a legrászorultabb családok számára osztják szét. Hajdú Istvánné a település polgármestere elmondta, az alapanyag nagy segítséget jelent a helyreállításában. „Sok ház esetében a tető tartószerkezete is megrongálódott, a régi faszerkezetek pedig nem bírják el a cserép súlyát. A helyreállításhoz valódi szakemberekre lenne szükség, akik abban is abban is tanácsot adnának, milyen tetőfedő anyagok használhatók ezeknél a házaknál. Ezen a környéken azonban kevés az ilyen szakember. Szélhámosok viszont annál többen, akik a legkiszolgáltatottabb családokat is ki akarnák használni.” – részletezte a településvezető.

A helyreállításhoz szükséges felmérés már zajlik, a kivitelezés költségeit azonban sok család nem tudja előteremteni. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat gyűjtést hirdetett a helyreállításra és a károsult családok megsegítésére.

A rászoruló embereket a 1350-es adományvonalon hívásonként 250 forinttal támogathatják, a nagyobb összegű felajánlásokat pedig a www.adomanyozz.hu oldalon keresztül fogadja a Szeretetszolgálat. Nem pénzbeli adományok felajánlával kapcsolatban (alapanyag, szállítás, szakmunka, önkéntes szolgálat) további információkért kérjük, folrduljanak a vészhelyzet-kezelési munkacsoporthoz az adomanyozz@maltai.hu email címen.