A speciális oktatási és szociális feladatokat teljesítő központ ünnepélyes átadásán mondott beszédében Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár mondta: az elmúlt években magyar karitatív szervezetek, a világ különböző országaiban élő magyar emberek, egymással összefogva, hatalmas munkát végeztek Ukrajnában és azon belül Kárpátalján. Erre a munkára, amely magában foglalta a többi között élelmiszerek osztását, népkonyhák működtetését, gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök rászorulókhoz történő eljuttatását, igen nagy szükség volt Ukrajnában - tette hozzá. A magyar összefogással folytatott támogatási tevékenység nem csak a kárpátaljai magyarokon, hanem ukránokon, ruszinokon is segített - emlékeztetett.

A Csilla von Boeselagerről Központot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a magyar kormány támogatásával építette meg. Az államtitkár kiemelte, hogy ezzel a magyar máltai szervezet a segítségnyújtásnak, a támogatásnak egy újabb formáját valósítja meg azáltal, hogy a Pető Intézettel együttműködve a fogyatékkal élő gyermekek korai fejlesztését vállalja fel Kárpátalján.

Azonban a konduktív pedagógiai segítséget vagy a központ által nyújtott egyéb szociális szolgáltatásokat, gyógyászati segédeszközöket nem csak magyarok, hanem a többségi nemzet tagjai is igénybe vehetik.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke azt hangsúlyozta, a magyar és a beregszászi máltai szervezet élete a születésük pillanatától összefonódott. „Van egy nagyon fontos közös pontja az életünknek, a máltaiak jelmondata: A hit védelme és a szegények istápolása. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a beregszászi máltaiak megtalálták azt az utat hihetetlen erőfeszítésekkel, hogy ne csak programjaink legyenek itt, ne vendégek legyünk, hanem legyen egy olyan fix pont az életünkben, amit mindig el lehet érni, ahol minket most már mindig meg lehet szólítani.” A központ átadásán jelen volt a Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi nagykövete, Ugron Imre is.

A központ átadása után Makuk János, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat elnöke és Zsebe Andrea, a Pető András Főiskola rektora együttműködési szerződést írt alá. A központ fő célja az erre rászoruló gyermekek konduktív pedagógiával történő nevelése, de klasszikus szociális szolgáltatásokat is nyújt, így például száz fő napi ellátását lehetővé tévő népkonyhát működtet, gyógyászati segédeszközöket kölcsönöz betegeknek. Makuk János elmondta, jelenleg ezer ilyen eszközük van használatban szerte Kárpátalján, s a központban kialakítottak egy műhelyt, amelyben ezeket szükség esetén meg tudják javítani, vagy fel tudják újítani. Elmondása szerint már most harminc gyermekkel foglalkoznak a Pető Intézet konduktorai, de az igény igen nagy Kárpátalján a Pető-módszerre.

Kárpátalján a helyi máltai szervezettel együttműködve a Pető Intézet szakemberei két éve végezik szolgálatukat. Mint Zsebe Andrea rektor kitért rá, szűréseket végeznek, fejlesztenek és tanácsadásért fordulhatnak hozzájuk. „A Máltai Szeretetszolgálatnak köszönhetően otthonra lelhettünk ebben a házban. 2015-ben 25 gyermeket láttunk el, most induló csoportunkban pedig 23 gyermeknek és családjaiknak tudunk fejlesztést biztosítani. A jövőnk közös, mind a magyar kormánnyal, mind a Máltai Szeretetszolgálattal. Ugyanazokért a célokért szeretnénk küzdeni, nemcsak a mostani csoportot indítjuk el, hanem már a szeptemberi csoportot szervezzük.” – mondta a rektor asszony.

A Beregszászi Máltai Szeretetszolgálatnak 28 munkatársa van, és szükség esetén több mint száz önkéntest tudnak mozgósítani, köztük tolmácsokat az ukrán gyermekek mellé. A szolgálat 700 rászoruló családot tart nyilván és támogat rendszeresen.