„Piacvezető élelmiszergyártó vállalatként kiemelten fontos számunkra a társadalmi felelősségvállalás. Küldetésünknek tekintjük a jótékonykodást, a rászorulók segítését, lehetőségeinkhez mérten igyekszünk minél több helyre eljutni. Ennek a küldetésnek a teljesítésében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a legmegfelelőbb partner, hiszen országszerte jelen vannak, munkájuk elismert, példaértékű. Nagyon örülünk, hogy adventi gyűjtésünk ilyen kiemelkedő eredményt ért el, és a szolgálaton keresztül hozzájárulhatunk több ezer ember – beleértve gyerekeket is- megélhetésének, mindennapi egészséges étkezésének javításához. Remélem még több hasonló, sikeres közös kezdeményezésünk lesz.”– fogalmazott az átadás alkalmából Szirbek András, a Bonduelle magyarországi marketing-igazgatója.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke emlékeztetett, hogy a rászoruló családok gyermekeinek életében kevés alkalom adódik arra, hogy egészségesen étkezzenek. Az adomány ebben a környezetben kétszeresen is hasznosulhat, egyrészt változatosabbá teszi a nélkülöző családok étrendjét, másrészt alkalmat ad a szociális segítőknek arra, hogy az étkezéssel és az egészséges életmóddal kapcsolatos ismeretekre felhívják a figyelmet. A konzerveket az ország számos pontján a rászoruló családokat segítő programjaiban osztja ki a karitatív szervezet.

Az egyik helyszínen, a Máltai Szeretetszolgálat által működtetett békásmegyeri családok átmeneti otthonában, a Befogadás házában jelenleg 10 család él. „Vannak köztük kétszülős családok, de egyedülálló apuka gyermekekkel is, illetve olyanok, akik egy papírzacskóval a kezükben érkeztek ide. És mi igyekszünk is mindenkinek segítséget nyújtani. Az a célunk, hogy az átmenetileg, vagy tartósan fedél nélkül maradt családok kötelékben maradva együtt élhessenek, lehetőséget kapjanak további élethelyzetük javításához. Egy felvételi beszélgetést követően lehet hozzánk bekerülni, maximum másfél évig nyújtunk biztos fedelet, de természetesen ezután sem engedjük el a rászorulók kezét” – meséli Tárnok György, az otthon vezetője, ahol a közelmúltban egy fiatal pár esküvői vacsoráján ünnepelt a közösség. „A párnak nem volt más lehetősége, mi pedig örömmel adtunk otthont életszakaszuk ezen fontos eseményének. Az a célunk, hogy a nálunk lakó családok mielőbb alkalmassá váljanak az önálló életvitelre, gyermekeik megfelelő gondozására, nevelésére, családi kapcsolataik megtartására és rendezésére, saját értékeik felismerésére, fejlesztésére. Az apukákat a munkavállalásra biztatjuk, van külön női csoportunk, foglalkozunk a gyerekekkel – mindig azt keressük, hogyan tudunk segíteni. Nem megoldani akarjuk a család helyett az adott szituációt, hanem azt akarjuk elérni, hogy ők maguk találjanak rá a megoldásra. Közösen körbejárunk olyan kérdéseket, mint például, hogy számukra vajon Budapest jelenti-e a megélhetést, nem lenne-e több esélyük esetleg vidéken. Ha kell, lakáspályázatokat, ajánlóleveleket írunk – mindig azt tesszük, amire éppen szükség van, és amivel segíthetünk. Ruhát, élelmet, jó szót adunk itt a nélkülözőknek, és ez a legfontosabb. ” – összegzi hivatását a szociális munkásból lett intézményvezető.

A hatezres konzerv-adomány kiszállítását a Bonduelle logisztikai partnere, a Raben Group biztosította ingyen, jótékonysági céllal. A két vállalatnak évek óta sikeres az együttműködése a szállításban, a társadalmi felelősségvállalás tekintetében ez az első közös projektjük.