Mésztelep és Hatostelep Tatabánya elkülönült városrészei, ahol összesen közel kétezer ember él nyomorban. A telepek lakóinak jelentős része roma származású, többségüknek nincs rendszeres munkajövedelme és nagyon sok család nevel 14 évnél fiatalabb gyermeket. A Szeretetszolgálat az önkormányzattal közösen pályázott annak érdekében, hogy a máltai Jelenlét programot kiegészítve három éven át közösségépítő eszközökkel segíthesse a telepeken élő családok társadalmi felzárkózását. A programban egymásra épülő szolgáltatásokat nyújtanak majd, köztük képzéseket, szociális foglalkoztató programokat, adósságrendezési tanácsadást, játszóházat és egészségügyi szűrést is. A mindenki számára elérhető klubok és alkalmak mellett a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai egyéni esetkezeléssel külön-külön is segítséget tud adni a családoknak. 

Január 28-án Tatabányán, a Puskin Művelődési Házban rendezték meg a TOP 6.9.1 „Társadalmi együttműködés erősítése Tatabányán” című projekt nyitó eseményét. A rendezvényen Turainé John Katalin alpolgármester, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviseletében Duka László és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat projektvezetője, Lőrincz Anita azt hangsúlyozták, a hosszú távú együttműködés jó lehetőség, mely teret ad a közös tervezésnek és együtt gondolkodásnak. A projektnyitón részt vettek a telepen élő emberek és a program szakemberei is.

A program szolgáltatásait a telepek közösségi házaiban lehet majd igénybe venni. A Mésztelepen 2014 februárjában nyitott meg a közösségi tér, a Hatostelepen 2017 február végétől lesz látogatható a ház. A mésztelepihez hasonlóan az új közösségi házban is lesz közös fürdő, mosási lehetőség, valamint máltai iroda, ahol többek között adósságrendezéshez, munkavállaláshoz nyújtanak segítséget.