Hazaindulásuk előtt csoportterápiás beszélgetést tartottak a veronai buszbalesetben megsérült gyerekeknek, melyben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pszichológusai is részt vettek. A beszélgetés az átéltek feldolgozásában nyújt segítséget a gyerekeknek. A könnyebb sérültek elindultak Magyarországra, ahol a kórházak és orvosok felkészültek az ellátásukra. A Szeretetszolgálat szakemberei a továbbiakban az áldozatok Olaszországban tartózkodó családtagjait kísérik és nekik nyújtanak segítséget. Adányi László a szervezet katasztrófavédelmi munkacsoportjának vezetője azt mondta, Hosszú pszichológiai utókezelés vár a túlélőkre, ezzel lehet kivédeni a poszttraumás stresszt.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyszínen tartózkodó munkatársai arról számoltak be, hogy hatalmas az összefogás az olasz és magyar hatóságok, civilek között, akik meleg ruhákat, takarókat, valamint olasz tolmácsot biztosítottak azoknak, akik olykor mezítláb, egy pólóban menekültek ki az égő buszból.

Adányi László azt is hozzátette: a legtöbb könnyebb sérült okmányai megsemmisültek a baleset után keletkezett tűzben, ezért most az a legfontosabb, hogy az iratokat pótolják, ezen nagy erőkkel dolgoztak a helyi hatóságok, és a sérültekígy hazaindulhattak.

A Szeretetszolgálat egyik pszichológus munkatársa már a budapesti iskolában, a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban is megkezdte a segítségnyújtást.

Szombaton este 22 órakor érkezett meg Veronába a Magyar Máltai Szeretetszolgálat katasztrófavédelmi csoportja két, speciálisan katasztrófahelyzetek kezelésére kiképzett önkéntes pszichológussal. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pszichológus csoportjával egyeztetve végzik majd munkájukat, felosztva egymás között a három szállodát, ahol elszállásolták a sérülteket és családjaikat.

A helyszínre érkezett számos Olaszországban élő magyar is, akik nyelvtudásukkal segítik a kapcsolattartást az olasz hatóságokkal és segítőkkel. Az olaszországi magyarok között a máltai katasztrófavédelmi csoport találkozott egy volt kollégájukkal, aki 9 évig volt a békásmegyeri máltai játszótér munkatársa.   

Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, a Betegápoló Irgalmasrend elöljárója részvétét fejezte ki a baleset áldozatainak és családjaiknak. Kozma atya üzenetében így ír:

Egy család vagyunk

Szenved az egyik tag, szenved a másik is!

Munkatársaim, máltaiak és irgalmasok úton vannak Verona felé.

Fájdalom. Kedves Fiatalok! Bárcsak világítana fénnyé vált életetek életünk sötétségében.

Fájdalom. Kedves Édesanyák, Édesapák! Az imádság útján alászállok Önökre szakadt emberi kínjaik sötét mélységébe.

Összetartozunk.  

 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat katasztrófavédelmi munkacsoportjának vezetője, Adányi László és két, katasztrófahelyzetek kezelésére speciálisan kiképzett önkéntes pszichológus szombaton délután 14 órakor indult el Veronába, hogy a helyszínen nyújtson segítséget a sérülteknek, hozzátartózóiknak, valamint az elhunytak családjának.  

Az m1 aktuális csatorna a Híradóban beszámolt a máltai katasztrófavédelmi csoport indulásáról. Győri-Dani Lajos ügyvezető-alelnök azt mondta, az Országos Mentőszolgálattal együttműködve vesz részt a betegek hazaszállításában a Szeretetszolgálat mentő- és betegszállító szolgálata. Az ógyvezető-alelnök azt is hozzátette, azért indult el a pszichológusokból álló csapat a helyszínre, mert ebben a helyzetben a sérültek és hozzátartozóik, valamint az áldozatok családtagjai számára a tragédia feldolgozása a legnehezebb. 

A Híradóban 12 percnél látható tudósítás visszanézhető a Médiaklikk oldalán.

 

Az olaszországi máltai szervezet is felajánlotta támogatását a tragédia magyar áldozatainak. Ott tartózkodásuk alatt, minden szükséges segítséget megadnak a magyar családoknak. 

Mély gyásszal fogadta az olaszországi buszbaleset hírét, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közössége, a karitatív szervezet munkatársai és önkéntesei imát mondtak az áldozatokért, az elhunytak hozzátartozóiért és a kórházban fekvő sérültekért.

Péntek este a veronai autópályán, San Martino Buon Albergo közelében egy magyar diákokat szállító busz oszlopnak ütközött és kigyulladt, a tragédiában az első hírek szerint legalább tizenhatan életüket veszítették, és legalább harminckilencen megsérültek. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat felajánlotta az Országos Mentőszolgálatnak a Máltai Mentőszolgálat rohamkocsiját és betegszállító szolgálatát a sérültek hazaszállításának megszervezéséhez.