Miskolcon az átmeneti és a krízisszálló is telt házzal működik - számolt be Kocsenga Anton a miskolci Gondviselés Házának vezetője. 50 emberről gondoskodnak az átmeneti szállón és további 21 emberről a krízis szállón. Az intézményi ellátás mellett a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai a borsodi megyeszékhelyen 140 utcán élő embert követnek figyelemmel és esténként takaróval, élelemmel, meleg teával segítik őket. Nemcsak hajléktalan embereknek nyújtanak támogatást a hideg időben, az Észak-Erdő Zrt. felajánlásának köszönhetően 10 köbméter tűzifát osztottak szét rászoruló családoknak. 


Mezőkövesden egy helyi kezdeményezésben kabátot és cipőket gyűjtöttek, amelyeket a Szeretetszolgálat munkatársai juttattak el a rászoruló embereknek. A mezőkövesdi Gondviselés Házába nappal több idős ember is betér, akik napközben nem tudják otthonukat fűteni. „Éjszaka itt is megtelik a szálló, matracokon is sokan fekszenek, de van még hely.” – mondta az intézmény vezetője Sallai Emese.

A veszprémi szállón is jóval többen vannak, mint általában Szaller Péter intézményvezető szerint, aki azt is megerősítette, hogy a diszpécserszolgálathoz beérkező hívások között egyre kevesebb az úgynevezett vakriasztás. „Sokkal tudatosabbak azok, akik a bejelentést teszik, a segítséget kérik.” – mondja a szakember. A Befogadás Házának munkatársa szerint az idős, egyedülálló emberekre jobban oda kell figyelni, mert róluk kevesebbet lehet tudni és kevésbé vannak szem előtt, mint azok, akik az utcán élnek. Hozzájuk is gyakran hívják a Szeretetszolgálat krízisautóját. A szociális munkások tűzifával, takaróval, meleg teával segítik a rászoruló idős embereket. Veszprémben megtelt az átmeneti és a krízisszálló is, de ahogy Szaller Péter fogalmaz: „Alapszabály az, hogy senkit se küldünk el. Egy matrac vagy szék mindenkinek jut.”