A főváros budai oldalán a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az önkormányzatokkal is együttműködve végzi a hajléktalan emberek ellátását. A téli krízis időszakban a szokásos feladatok támogatása mellett a Hegyvidéki Önkormányzat 170 darab takaróval segíti idén a Szeretetszolgálat munkáját.

„Mindig megkérdezzük, mire van szükség, és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakemberei segítenek, hogy hasznos eszközöket adhassunk, ami szükséges a munkájukhoz. Ez a téli krízis időszakban valóban segítséget tud nyújtani az utcán élő embereknek.” – mondta kérdésünkre Pokorni Zoltán Hegyvidék polgármestere. „Büszkék vagyunk az eltelt négy évre, melynek során a hajléktalan emberek rehabilitációját segítő programhoz nyújtottunk biztos hátteret. A programsikerében egyértelműen a Máltai Szeretetszolgálaté az érdem. Az ott dolgozó szociális munkásoké, az általuk kidolgozott finom és okos módszeré, mely személyre szabva tárja fel az egyéni gondokat, és személyre szóló megoldásokat javasol. Igazi, tartós megoldást csak ezzel a kitartó figyelemmel lehet elérni. A négy év során 39 hajléktalan emberrel folyt egyéni szociális munka, ebből 21 főről tudjuk biztosan, hogy javult az életminőségük, a lakhatásuk, munkahelyhez jutottak. Ezek az emberek nagyon nehéz és reménytelennek látszó helyzetből indultak, és több mint a fele meg tudott kapaszkodni, amihez nagyon nagy segítséget nyújtottak a máltai munkatársak.” – részletezte a polgármester.

A takarókat a kerületet is ellátó utcai gondozó szolgálat fogja felhasználni, akik rendszeresen látogatják az utcán, parkokban, erdőkben élő hajléktalan embereket. „A krízisautóba is kerül ezekből a plédekből és szükség esetén a krízisszállón is használjuk majd.” – mondta az utcai gondozószolgálat munkatársa az adomány átvételekor.

Morva Emília, a Szeretetszolgálat budapesti vezetője úgy fogalmazott, nagyon jó kapcsolatban van a szervezet az önkormányzattal. „Jó érzés, hogy minden évben így karácsonykor, a krízis időszak közepén külön is gondolnak ránk, és ilyen hasznos ajándékokat kapunk.”

A Hegyvidéki Önkormányzat minden évben az állandó feladatokon túl 360 ezer forinttal támogatja a hajléktalanokért végzett munkát, amit a téli időszakban élelmiszerre fordít a Szeretetszolgálat, valamint a kerületben ruha és adománygyűjtéseket szervez. „Ahogy tudunk, segítünk, hiszen a mi felelősségünk a kerületben élő, vagy itt hajléktalanná váló emberek megsegítése.” – nyomatékosította a polgármester.