Maros Beáta, a bajai csoport vezetője köszönetet mondott a programban részt vett összes partnerintézménynek. Mint mondta: a szűrővizsgálatok során kiderült, hogy a gyermekek mintegy 20 százaléka rosszul lát, ezért is fontos, hogy idejében felismerjék és korrigálják a bajt. Az önkormányzat nevében Csubákné Besesek Andrea alpolgármester méltatta a Máltai Szeretetszolgálat Látás ajándékba programját, mely a legszegényebb családok gyermekeit vizsgálja és számukra nyújt segítséget a megfelelő szemüveg elkészítésével, amivel tanulmányaikat is támogatja. "A látást a Jóistentől ajándékba kapjuk, vigyáznunk kell rá" – mondta az alpolgármester, kérve a támogatott gyermekeket, hogy hordozzák szívükben annak a szeretetét, akitől ezt az ajándékot kapták.

A Látás ajándékba program annyira elnyerte dr. Szluha Gyula főorvos tetszését, hogy verset is írt róla, amelyet az ünnepélyes átadáson felolvasott a gyerekeknek és szüleiknek. dr. Matkovics Zsuzsa főorvos ismertette az intézményekben elvégzett szűrővizsgálatok során tapasztaltakat és felhívta a figyelmet arra: minden betegség esetén fontos a megelőzés, a gyerekeknél pedig kiemelt jelentőséggel bír, hogy évente végezzék el a szemvizsgálatot, hiszen a szemük évről évre is változhat. Egy-egy szűrés kimaradása komoly problémát is okozhat, hiszen időközben kialakulhat a tompa látás, amelynek letakarással való kezelése nagy lelki teher a gyereknek és szülőnek egyaránt.

A program által támogatott gyermekek szemüvegét a LioOptika készítette el. Lipokatity Anett tulajdonos elmondta: szívügye a gyermekszemészet, és különösen fontosnak tartja, hogy minél előbb orvosolják a problémákat, hiszen bizonyos szakmák esetében kizáró ok lehet a tompa látás.