A Fővárosi Önkormányzat jóvoltából a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a téli krízisidőszakban decembertől február végéig krízisszállóként használja a Rimaszombati út 2. szám alatt található kollégium épületét. A száz fő befogadására alkalmas szálló úgynevezett alacsonyküszöbű ellátást nyújt, amelynek célja, hogy minden ember, állapotától függetlenül menedéket találjon a hideg ellen. A krízisszálló nők, férfiak és párok előtt is nyitva áll. 

A fokozatosan növekvő éjszakai hidegben egyre több hajléktalan ember keresi fel a Szeretetszolgálat éjszakai szálláshelyeit. Az intézmények 95-98%-os kihasználtsággal működnek, és a következő hetekben várhatóan teljes telt házzal üzemelnek majd. Amennyiben szükséges, a százfős Kollégium Éjjeli Menedékhely mellett további férőhelyeket alakít ki a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, és akár az országos központ helyiségeit is megnyitja a hajléktalan emberek számára.

A máltai szervezet Budapesten kilenc utcai gondozószolgálatot működtet, melyeknek a leghidegebb időszakban elsődleges feladatuk az életmentés, hogy senki ne fagyjon meg közterületen. A hajléktalan emberek ellátását végző szolgálat az utcákon, parkokban, kapualjakban éjszakázó embereket látogatja, meleg teát, száraz meleg ruhát és takarót visz számukra. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vidéken és a fővárosban is több intézményében is szívesen fogadja a takaró és meleg ruha felajánlásokat.