1991-ben az országban másodikként alakult meg Kalocsán a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportja. Vezetője dr. Réfy Miklós, lelki vezető Rónaszéki Gábor érseki titkár volt. A csoport a munkát nagyszabású jótékonysági koncert szervezésével kezdte. A befolyt adományt a csoport az általa támogatott hajléktalan embereket ellátó átmeneti szállóra fordította. Még ebben az évben megkapta a bírósági bejegyzést és ezzel hivatalosan is megkezdte a működését az Átmeneti Szállás Kalocsán 10 fő ellátottal.

A csoport jelenlegi vezetője Miklós Györgyné, aki a kezdetektől dolgozik a Szeretetszolgálatnál. 2015-ben az ’ Egészséges Bács-Kiskunért’ komplex emberi erőforrás fejlesztési programban való részvétel jelentett új kihívásokat a csoport életében. A projekt keretében a műhely munkák (otthoni betegápolás – Webnővér; környezet-higiénia; konfliktuskezelés) mellett hátrányos helyzetű gyermekeknek szerveztek egy hetes életmód tábort, és számukra nyújtott élményt a Játszóbusz is. A felnőtt lakosság egészségtudatos szemléletmódjának formálásához a Tüdőszűrő Busz közreműködésével, mobil tüdőszűrés megszervezésével és ehhez kapcsolódóan komplex szűrőprogrammal járultak hozzá. A megnövekedett feladatok mellett folyamatosan működtették szociális ruharaktárukat is.

2016-ban is számos segítő programot valósítottak meg: gyermektábort tartottak és egészségügyi szűréseket szerveztek. A városban és környékén októberben közel 2 tonna almát osztottak szét rászoruló családoknak, akiket ruha adományokkal is segítenek.
A programokat pályázati forrásokból és adományokból valósítják meg. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Régiója konzorciumi partnerként csatlakozott az Együttműködés a helyben foglalkoztatásért – Bács-Kiskun megyei foglakoztatási- és gazdaságfejlesztési együttműködés TOP-5.1.1-15-BK1-20016-00001 projekthez, amiben szerepet vállal a Kalocsai csoport is.

A 25 éves jubileum alkalmából Krisztus Király vasárnapján, ami az egyházi év utolsó napja a kalocsai Szent József Zárda templomban ünnepi szentmisén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 7 új tagja tette le esküjét a régióvezető, dr. Jenei Gábor atya előtt. A szentmisén jelen voltak a kalocsai csoport tagjai és lelki vezetőjük Sebők Norbert atya is.