A 2016. júliusától 2021-ig tart az a 2 és fél milliárd forintos keretösszegű projekt, mely azt a célt tűzte ki, hogy a segítségért folyamodó hátrányos helyzetű, csökkent munkaképességű vagy inaktív embereket komplex foglalkoztatási programmal, képzések, tréningek segítségével integrálja az aktív munkaerőpiacra. A projekt előkészítéseként megkezdődtek a megyei szintű igényfelmérések, melyek minden érintett településen feltérképezik a keresletet és kínálatot, azaz a helyi vállalkozások munkaerő-igényét, valamint a munkát kereső emberek végzettségét, tapasztalatát. Baján október 6-án tartottak egyeztetést a Szeretetszolgálat helyi és regionális munkatársai az önkormányzat, valamint más karitatív és civil szervezetek képviselőivel.

Maros Beáta, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat bajai csoportjának vezetője kifejtette: hátrányos helyzetűnek számítanak az alacsony iskolai végzetséggel rendelkezők, a 25 év alatti vagy 50 év fölötti munkavállalók, a 30 év alatti pályakezdők, a gyesről, gyedről vagy ápolási díjról visszatérők, illetve a gyermeküket egyedül nevelő szülők. Inaktívnak tekinthetők a megváltozott munkaképességűek, a romák, akik foglalkozáshelyettesítő támogatásban  részesülnek, valamint azok a nem regisztrált álláskeresők, akik nem rendelkeztek korábban munkahellyel, és nem volt rendszeres munkaviszonyból származó jövedelmük.
„Máris nagy érdeklődést tapasztalunk a program iránt. Ruharaktárunkban és a paktumirodánkban főként az inaktív ügyfelekkel találkozunk. Őket első lépésként a munkaügyi központba irányítjuk, hogy regisztrált álláskeresővé válva bekapcsolódhassanak a programba. Célunk a megyén belül egyszerre jelentkező munkanélküliség csökkentése, a munkaerőpiaci problémák feltérképezése, a foglalkoztatás növelésének elősegítése” – részletezte a csoportvezető. Hozzátette: fontos az inaktív emberek mentalitásának, motivációjának felmérése, hiszen ha valaki 5-15 éve nem dolgozott, az igen nehezen talál vissza a munka világába. Ezért a Szeretetszolgálat munkatársai mentor programot dolgoztak ki, amelyben felmérik a leendő munkavállaló személyes helyzetét, problémáit és képességeit, és segítik a felkészülésben. A munkaügyi központokkal együttműködve pedig különféle képzéseket is szerveznek számukra.
„A program újszerűsége, hogy megpróbálja összehozni a keresletet a kínálattal, a munkavállalókon túl a munkaadók igényeire, elvárásaira is tekintettel van.” - tájékoztatott Rigóné Kiss Éva, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Régiójának ügyvezetője. „Önkénteseink folyamatosan kapcsolatban állnak a hátrányos helyzetű, leendő munkavállalókkal, bízunk abban, hogy mentorálás által bent tudjuk tartani őket a programban. Az is nagyon fontos, hogy a helyben foglalkoztatást támogatjuk, szeretnénk, ha ez által a vidék munkaerő-problémái is megoldódnának.” – tette hozzá az ügyvezető.

„A megyei önkormányzat még az előkészítő szakaszban végzett egy felmérést a munkaadók körében, amelyből kiderült, hogy sok a hiányszakma: mezőgazdaságban, gépiparban, autógyártásban is hiányoznak szakemberek, de ugyanígy kevés a szobafestő-mázoló, varrónő, mesterember. Fontos összehangolni ezeket a hiányokat a képzésekkel. Az általunk megtalált munkavállalók számára komoly kompetenciafejlesztést fogunk biztosítani” – összegezte Rigóné Kiss Éva.
Az önkormányzat részéről Vedelek Norbert alpolgármester, valamint Szabó Hajnalka és dr. Zöld Lászlóné önkormányzati képviselő vett részt az egyeztetésen. dr. Zöld Lászlóné  elmondta: nagyon fontosnak értékelnek minden olyan kezdeményezést, amely elősegíti a munkaerőpiaci integrációt. Ebben az ügyben folyamatosan együttműködnek a helyi karitatív és civil szervezetekkel.