Mint ismert, június végén dió méretű, helyenként pedig tojás nagyságú jégdarabok zúdultak Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tizenhárom településére. A vihar csaknem ezer épületet rongált meg. Az összetört háztetőket azonnali segélyként fóliával borították be.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési munkacsoportja a vihart követően Rozsályban, Zajtán, Méhteleken, Uszkán, Nagyhódoson, Garbolcon, Csengerújfaluban, Gacsályon és Kishódoson is felmérte a károsult lakosság helyzetét, meglátogatta a legelesettebb családokat.

A károsultak megsegítésére adománygyűjtést hirdetett a szervezet, melyből közel másfél millió forint gyűlt össze. A Szeretetszolgálat a vihar által leginkább sújtott Kishódoson és Nagyhódoson használt tetőcseréppel, bútoradományokkal, építőipari szakmunkával és néhány esetben pénzadománnyal segítette a kisgyermekes családokat, egyedül élő időseket, tartósan beteg családtagot ellátó, valamint a biztosítással nem rendelkező, illetve más szervezetek által nem támogatott rászoruló családokat.


Nyolc családnak építőanyagot adott a karitatív szervezet a tető javításához, három családnak pedig építőipari szakmunkát biztosított a felújításhoz. Egy kihódosi, kétgyermekes károsult családnak adomány bútort szállított a karitatív szervezet, és a gyerekeknek iskolai kötelező és ajánlott olvasmányokból összeállított könyvcsomagot juttatott el.

Egy nagyhódosi család otthonában a vihar által megrongált elektromos vezetékeket állította helyre a Szeretetszolgálat, mivel az érintettek uborkatermelésből élnek, és az uborkaválogató és csomagoló gépeket ellátó hálózatot is tönkretette a vihar. A máltai szervezet önkénteseiből álló négyfős szobafestő csapat pedig egy kilencéves asztmás kislány szobájának felújításában nyújtott segítséget, mely a beázások következtében a beteg gyermek számára teljesen lakhatatlanná vált.