Sok játék, kézműveskedés, népzene és néptánc tette vidámmá a napot Makó Rákostanyán július 21-én. Mint minden foglalkozásra, erre a napra is érkeztek más tanyákról is gyerekek.  „Rákos mellett a másik három tanyán, Igásban, Hatrongyosban és Bogárzón, ahonnan összejárnak ide az emberek, sok a kisgyermek, és olyan jó, hogy nem az utcán lődörögnek, hanem értelmes és hasznos dolgokat csinálnak. Egy éve rendszeresen vannak kézműves foglalkozások, beszélgetések, amelyeket a gyerekek ugyanúgy élveznek, mint a nyugdíjas klub tagjai, de persze mi szülők is sokszor itt vagyunk.” – mondja a tanyagondnoki Mészárosné Betti.


A tanyaszolgálatot a máltai csoport egykori vezetője, dr. Nagyfalusi Mária 1994-ben indította el, és sokan még mindig emlékeznek az akkori programokra. „A doktornő többször is elvitt minket kirándulni” – emlékezik vissza egy idős asszony – „egy világ körüli úttal ért fel egy kirándulás Ópusztaszerre.” 

Az idén 25 éves makói csoport a nyáron több Vidám napot is szervez a városban és a tanyavilágban. A júliusi játékoknak a Rákosi Közösségi Ház adott helyet, ahova huszonöt gyermek érkezett, közülük többen Makóról, Szegedről, Királyhegyesről és Szerbiából. A házban agyagozni tanultak és egyéb kézműves technikákat próbálhattak ki, a szabadban, a sportpályán pedig számos játékban vehettek részt. 


A szomszéd tanyáról, Bogárzóról érkeztek a Vidám napra az Ómagyar Hagyományőrzők, akik régi hangszereket mutattak be a gyerekeknek köztük dorombot, nagy dobot, furulyákat, magyar dudát és tilinkót. A népzene mellett régi táncokat is tanulhattak a résztvevők a hagyományőrzőktől.  A nap során gulyáslevest és palacsintát készítettek a szülők és az önkéntesek együtt a Közösségi Házban.

A rákosi Vidám napról a promenad.hu készített képes riportot: promenad.hu