Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

TOP-4.2.1-15-HE1-2016-00016 Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza infrastruktúrájának fejlesztése Hatvanban

TOP-4.2.1-15-HE1-2016-00016 Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza infrastruktúrájának fejlesztése Hatvanban

Bemutatkozás

Záró sajtóközlemény 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszerébe, mely pályázat keretein belül támogatásban részesült. A program 2018. november 30.-án sikeresen zárult.
 
A Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítése, fejlesztése című pályázati felhívásra TOP-4.2.1-15-HE1-2016-00016 kódszámmal a „Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza infrastruktúrájának fejlesztése Hatvanban” elnevezésű projekt 2017. augusztus 01. és 2018. november 30. közötti időszakra 9 495 864 Ft összegű, vissza nem térítendő támogatást nyert. 
 
A sikeres pályázat támogatói döntésére 2017. júniusában került sor, a támogatói szerződéskötést követően a munka 2017. augusztusában kezdődhetett meg, és 2018. novemberében zárult.
 
A pályázati program keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza épületének korszerűsítésére került sor. Ezen belül nyílászárók cseréje, szigetelés, homlokzatfelújítás és belső felújítás valósult meg. 
 
A projekt az Európai Unió támogatásával, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága (IH) hirdette meg az 1811/2015. (XI. 10.) Korm. határozat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 2015. évre szóló éves fejlesztési keretének megállapításáról alapján.
 
 
---------
 
Hatvanban és környékén kizárólagosan a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza foglalkozik hajléktalan-ellátással. Legközelebb Gyöngyösön és Egerben van hasonló intézmény.
 
Az épületünk felújítása nagyon időszerűvé vált, mivel az épület eredeti állapota sem volt teljesen kielégítő, az idővel állapota még rosszabbá vált. 
 
Az állagmegóvás mellett célunk, a hatékonyabb működtetés és a havi rezsi csökkentése. A 2008-as felújítás során sikerült kigazdálkodni a saját költségvetés keretén belül a nyílászárók cseréjét, mellyel érezhetően csökkent a fűtésre szánt kiadása és a fűtés hatékonysága emelkedett. Az optimalizált fűtés számla eléréséhez elengedhetetlen az épület külső és tetőszigetelése. Ezáltal megszűnik a hőhidaknál jelenlévő penészesedés így nem csak gazdaságosabb, de egészségesebb környezetben tudjuk az ellátást biztosítani, mely nem csak az ellátottak, de saját dolgozóink számára is elengedhetetlen.  
 
Belső munkáltatokat is terveztünk, mivel az épület belső tere elhasználódott és nem funkcionális. teljes belső festést terveztünk, mely nem csak időszerű, hanem szükségszerű is, mivel a funkcionalitás mellett meg kell felelni a hatósági elvárásoknak is. Az ellátotti terekben 1.5 méter magasan mosható felülettel
 
​látjuk el, mivel a megfelelő higiénia megtartása csak így biztosítható.
A nappali melegedő helyiségben a padló burkolat cseréjét önerőből valósítjuk meg. Ezzel szeretnék hozzájárulni a pályázati programhoz.
 
A nappali melegedő vizesblokkját nem csak a melegedő ellátottai, hanem az utcán élő ügyfelek is igénybe veszik. Így a fokozott igénybevétel és a nem megfelelő használat miatt kiemelten felújításra szorul. Ezen csere kiterjed a falban futó csőhálózat felújítására, és a legszükségesebb szaniterek cseréjére.
 
A krízis időszak alatt kulcsfontosságú szerepet kap a nappali melegedő melletti tér. Mivel télen senkit nem hagyhatunk az utcán megfagyni, így a közterület felügyelet, a rendőrség és a mentősök, az utcán „talált” és egészségügyi ellátásra nem szoruló személyeket intézményünkbe szállítják. A városban nem működik detoxikáló.  Ezen személyek legtöbbször erős alkoholos befolyásoltság alatt kerülnek hozzánk, sokszor önkívületi állapotban találnak rájuk. Ezek az ügyfelek általában 1 -1 napot töltenek az intézményben, állapotuk függvényében. Mivel helyzetükből adódóan magatartási szabályokat betartani képtelenek, a közösség tagjait zavarják és nem állandó igénybevevői az intézménynek, így számukra külön tér kialakítás ​át terveztük be.​
 
Ezen okból a nappali melegedő melletti tér átalakítása indokolt. A küszöb nélküli ellátáshoz kialakításra kerülne a helységben egy wc és egy kézmosó. Így az ide kerülők, fűtött helységben, matracon, és megfelelő higiéniai feltételekkel vészelik át állapotuk javulásáig az időt.

Szeretettel várjuk önkéntesek jelentkezését

TOP-4.2.1-15-HE1-2016-00016 Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza infrastruktúrájának fejlesztése Hatvanban
Máltai Szeretetszolgálat

Intézményi adatlap