Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Miskolci Hajléktalanok Átmeneti Szállásának fejlesztése - EFOP-2.2.3-17-2017-00051

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Miskolci Hajléktalanok Átmeneti Szállásának fejlesztése - EFOP-2.2.3-17-2017-00051

Bemutatkozás

Projekt azonosító száma: EFOP-2.2.3-17-2017-00051
Kedvezményezett neve: Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület
Projekt címe: Magyar Máltai Szeretetszolgálat Miskolci Hajléktalanok Átmeneti Szállásának fejlesztése
Megvalósítás helyszíne: Miskolc
A támogatás összege:  99 910 562 Ft
A támogatás mértéke: 100%
A projekt tervezett befejezési dátuma:  2021.01.29.

Az MMSZ Egyesület miskolci telephelyén, a megalakulás évétől, 1990 óta működik folyamatosan szociális ellátás, a városi Önkormányzat által karitatív célból ingyenes használatra felajánlott telken lévő, volt iskolaépületben, mely 1938-ban épült.

A földszinten található, szintén a hajléktalanok szállásának elhelyezést biztosító egy 6 ágyas és 10 ágyas lakószoba, vizesblokk-rendszer, orvosi rendelő és váró, mely a téli időszakban az U alakú folyosóval együtt - átalakul 8+7 embert befogadó krízisszállóvá.Ugyanitt található a klasszikus máltai tevékenységnek helyet adó nagyméretű raktár, illetve iroda helyiség is, ahol a beérkező ruhaadományok gyűjtését és kiosztását végzik önkéntes munkatársak. Mindezt kiegészíti a MMSZ Gondviselés Háza integrált intézmény működéséhez szükséges infrastruktúra: HÁSZ, Utcai Szolgálat, Támogató Szolgálat, Diszpécserszolgálat irodái.

A létesítmény mindkét szintje elsődlegesen is az ellátottak érdekében szorult átalakításra. Az emeleten lévő tanterem méretű szobák 10-12 emberrel „megpakoltan”, egyéni foglalkozásokat biztosító helységek nélkül a szálló nehezen képes betölteni feladatát és célját, azaz a hajléktalanná váló ember reintegációját.

Az épület emeleti szintjén lévő lakóterek átalakítása, a komfortérzet, valamint a jobb higiénés környezet kialakításának célját szolgálja az alábbi módon:
A nagyméretű, (12 ágyas) lakószobák leválasztása, közé vizesblokk építése, mely a 62 négyzetméteres szobák esetében nem jelenti az ágyszám csökkenését, csak praktikusabb térkihasználást, ami otthonosabbá teszi a lakóteret. Reményeink szerint, így a szobákban jóval kevesebb konfliktus alakul ki. A helyben lévő vizesblokk sokat segít a személyi és az intézményi környezet tisztán tartásában is.
A földszinti rész átalakítása több szempontból is elengedhetetlenül megvalósítandó. Egyrészt szükségesnek tartjuk a homogén egységet, mely alatt értendő, hogy egyes feladatkörök egy helyen szerepeljenek. Jelenleg a földszinten zsúfolódnak össze az egészségügyi, szociális, adminisztratív és önkéntes tevékenységek, sokszor káoszba fulladó elegye. Mindez elkerülhető pl. kiszervezéssel: pl. a klasszikus Máltai tevékenység átkerülne az intézmény udvarán található nagyméretű raktárhelyiségbe, annak teljes körű átalakítása, felújítása révén. Az átalakítás során eme épület is rendelkezik majd WC-vel, mosdóval, melegítőkonyhával, társalgó-és raktárrésszel.

Integrált intézmény esetében – mint amilyen a Gondviselés Háza is – létfontosságú egy információs tér megléte, mellyel jelenleg nem rendelkezünk. E célt szolgálná a jelenlegi bejárat előtt lévő terasz beépítése, mely egy információs tér lesz, elosztó, várakozó, funkcióval. Az információs tér egyik sarkában egy nyilvános, számítógéppel felszerelt pultot is kialakítanánk, s az ügyeletet teljesítő munkatársaink állandó jelenlétének segítségével, lehetőség lesz az intézményt felkereső kliensek és látogatók, hivatalos ügyintézésének elősegítésére.

A látogatók számára nyilvános WC és kézmosó is helyet kap.
Ugyanebből a helységből lesznek elérhetőek az integrált intézmény színterei: a diszpécserszolgálat, az utcai szociális a támogató szolgálat, átmeneti szállás, az újonnan kialakítandó irodák, az intézményvezető és helyettese, valamint a munkatársak részére.

A mostani teraszlépcsővel szembeni – mely a fentiekben leírt módon alakulna a program segítségével információs térré - bejáratból nyílik két szolgáltató részleg (a diszpécser-és utcai szociális szolgálat) Kialakításra kerül intézmény adminisztratív tevékenységeinek egy új irodai rész, melybe az irányítást végző személyzeti részleg költözik. A kialakítandó részen az intézményvezetők és munkatársak irodái és a kiszolgáló helyiségek – melegítő konyha, WC, mosdó, irattár, tárgyaló - kerülnek.

A szóban forgó terasz jobb oldali részéből nyílik a jelenlegi bejárat. A bejárattól jobb kézre, a jelen pillanatban üzemelő lakószoba és intézményi iroda átalakítása történne meg, vizesblokkal rendelkező foglalkoztató helyiséggé és teakonyhává.
Az említett adománygyűjtő-elosztó teremben (klasszikus Máltai tevékenység, melynek az udvari, új épület ad majd otthont) 3 lakószoba vizesblokkal, kialakítása a cél, melynek segítségével megőrizhető az átalakulásra váró átmeneti szállás 50 férőhelye, a működési engedélyben meghatározott létszám megtartása.

A földszint belső folyosójából nyílik az intézmény gondozottai, munkatársai által együttesen használt és erősen felújításra szoruló vizesblokk-rendszer, mely az átalakítás során mosókonyha és takarító helyiség funkciót tölt majd be.

A földszinti rész ad helyet az intézmény egészségügyi ellátásának is, melyet szintén racionalizálnunk kell, mert a jelenleg használatban lévő betegszoba a munkatársak által egyáltalán nem látható helyen helyezkedik el, távol az orvosi rendelőtől is. Mindenképp elérendő célunk, hogy a betegszoba az egészségügyi tömb részévé váljon. 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Miskolci Hajléktalanok Átmeneti Szállásának fejlesztése - EFOP-2.2.3-17-2017-00051
Máltai Szeretetszolgálat

Intézményi adatlap

IRSZ: 3535
Település: Miskolc
Cím: Árpád utca. 88.
Vezető: Harsányi Nóra projektvezető, Csehely Tamás szakmai vezető
E-mail: harsanyi.nora@maltai.hu