Lengyel Gyula okleveles vegyészmérnök a pályája első felében a szegedi Köjál osztályvezetőjeként dolgozott. A 1989-es romániai forradalom idején két társával alapítványt hozott létre, amely egészségügyi felszereléseket, kórházi ágyakat szállított Erdélybe.

Elkötelezett tagja volt a Szegeden 1990-ben megalakult Máltai csoportnak is, amelyet 1991-ben Csilla von Boeselager, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat társalapítója és örökös tiszteletbeli elnöke is meglátogatott, és adományszervezéssel segítette őket. Lengyel Gyula és Csilla von Boeselager asszony kiválóan tudtak együtt dolgozni.

A Máltai Szeretetszolgálat régióinak megalakulásakor Lengyel Gyulát a Dél-Alföldi Régió vezetőjévé választották, ezt a tisztséget egészen 2015-ig töltötte be.  Neki köszönhető, hogy a szegedi Máltai csoport székhelyét biztosító, Csanádi utca 9. szám alatt található ingatlan a Máltai Szeretetszolgálat használatába került; az épület 2023-ig szolgálta a csoportot, és egy időben a régiót is innen irányították. Lengyel Gyula nevéhez fűződik többek között a szegedi Máltai játszótér megalapítása is a város panel-övezetében. Visszavonulásakor a sok éves szolgálatát Kozma Imre atya oklevéllel köszönte meg.

Lengyel Gyula szerény ember, a Máltai Szeretetszolgálat elkötelezett tagja volt. Feleségével, Klára asszonnyal hűséges, boldog házasságban éltek, két gyermekük ma már felnőtt. Sokak sorsát jobbra fordító szolgálatáért hálát adva, imádsággal búcsúzik kedves testvérétől az egész Máltai közösség.