A Lyukó patak völgye festői szépségű táj Miskolc belvárosától mindössze tíz percnyi autóútra; a hetvenes években parcellázta fel a városi tanács, hogy a miskolciaknak a hétvégéken legyen hol pihenniük, kertészkedniük. Az egykori zártkertben ma már többnyire halmozottan hátrányos helyzetben lévő emberek élnek, a hat kilométer hosszú völgy apró házaiban 3-4 ezren laknak. A település központjának tekinthető Lyukói Közösségi Házban 2014-ben kezdte meg a munkát a Máltai Szeretetszolgálat négy munkatársa, akik a helyi igényekre válaszolva baba-mama klubot és iskolásoknak szóló foglalkozásokat szerveztek a lyukóiaknak.

Az elmúlt tíz évben sokat változott Lyukóvölgy, a Máltai Szeretetszolgálat ma már az ott lakók életének szerves részévé vált. A karitatív szervezet jelenleg tizennyolc munkatársat foglalkoztat a településen: a Biztos Kezdet Gyerekház délelőttönként a legkisebbeket és szüleiket várja játékos fejlesztő foglalkozásokkal, a Tanoda a nagyobbaknak kínál iskola utáni elfoglaltságot, amelynek a szervezésében a Lyukóvölgyi Fiatalok Közössége is részt vesz, a szociális irodában pedig a felnőttek kérhetnek segítséget például önéletrajzírásban vagy hivatalos ügyek intézésében. 2020-ban a Máltai Szeretetszolgálat megvásárolt és felújított egy ingatlant, amely most közfürdő és mosoda, 2022-ben pedig a közösségi ház közelében műfüves focipálya épült, ahol nyaranta késő estig rúgják a labdát a gyerekek.

Időnként jó visszanézni a közösen elért eredményekre, ami erőt adhat a jövőbeni kihívásokhoz. Ezt tették a Máltai Szeretetszolgálat Lyukóvölgyben dolgozó kollégái is, amikor 2024. szeptember 27-én, a program tizedik évfordulója alkalmából bemutatták a munkájukat Szeretetszolgálat más területen dolgozó munkatársai és a szakmai partnerek előtt. Elsőként Garbóczy Levente, a Máltai Szeretetszolgálat Lyukóvölgyi Jelenlét Programjának vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd Csehely Tamás, az Észak-Magyarországi Regionális Központjának ügyvezetője vette át a szót. Ő beszédében személyes élményeket elevenített fel: amikor először járt a Lyukói Közösségi Házban, még üresnek, sterilnek és tágasnak látta az épületet, ami ma már egyáltalán nem mondható el róla, hiszen az évek során megtelt élettel, és időnként már szűkösnek is bizonyul. „Az emberek befogadtak minket, és mi is befogadtuk őket, elindult ebben a házban a közös történetünk. Azok a gyerekek, akik 2014-ben kezdtek járni hozzánk, már kamaszok vagy fiatal felnőttek, sokuk kortárs segítő a mai Tanodás gyerekek mellett, jó példát mutatva nekik. Ezek a fiatalok egészen más utat fognak járni, mintha mi nem jöttünk volna ide, és nem foglalkoztunk volna velük” – hangsúlyozta Csehely Tamás.

Ezt követően Lantos Szilárd, a Máltai Szeretetszolgálat Modellprogramok vezetője lépett a mikrofonhoz, hogy elmondja, mennyire hosszú és küzdelmes folyamat volt a gyakorlatban kitapasztalni, milyen eszközökkel lehet egy telep életét jobbá, fenntarthatóvá, működőképessé tenni, és a lakókat hogyan lehet integrálni a társadalomba. „Lyukóvölgy jó példa minderre, sikerült szépen összeilleszteni a kirakós darabjait. Most azon kell gondolkodnunk, hogyan lehetne továbblépni, a völgy másik részén újabb bázist építeni, vagy az önkormányzattal együttműködve közműveket fejleszteni” – vázolta fel Lantos Szilárd a jövő kihívásait.

Hajdú Krisztina klinikai gyerekszakpszichológus, a Felzárkózó Települések program vezető szakértője a Biztos Kezdet módszertant mutatta be a rendezvény résztvevőinek. Mint elmondta, az első ezer nap kiemelten fontos egy gyermek életében, ami az egész életpályájára hatással van. A Lyukói Biztos Kezdet Gyerekház foglalkozásain húsz család vesz részt rendszeresen; ezeknek az alkalmaknak a gyerekek játékos fejlesztésén túl az is deklarált céljuk, hogy az anyukákat, apukákat megtanítsák, hogyan vegyék észre a gyerekük igényeit, és hogyan elégítsék ki őket. Szemléletes példaként bemutatott egy videót egy nyolc hónapos kisfiúról, akinek az állandó stressztől folyamatosan feszültek voltak az izmai, de amikor beletették őt egy bölcsőhintába és ringatni kezdték, elmosolyodott – az ősi, archaikus mozgás képes volt megnyugtatni őt.

Az általános iskolás korosztályt célzó Tanoda kapcsán Baráth Szabolcs, Máltai Szeretetszolgálat tanodai módszertani munkatársa hangsúlyozta, hogy ezeknek a foglalkozásoknak nem lehet kizárólagos célja az iskola „kiszolgálása”, például a házi feladat megírása vagy a korrepetálás. Hosszú távú fejlesztésben érdemes gondolkodni, és a hátrányos helyzetben lévő gyerekeket olyan készségekkel kell felvértezni, amelyeket a középosztályhoz tartozó családok gyerekei otthon észrevétlenül, automatikusan magukba szívnak. „Óriási eredménynek tartom, hogy Lyukói Fiatalok Közösségének tagjai, akik egykor a Tanodába jártak, képesek hosszú távú célokat kitűzni maguk elé, és látják, milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy el tudják érni őket” – zárta beszédét Baráth Szabolcs a Máltai Szeretetszolgálat lyukói jelenlétének 10. évfordulója alkalmából megrendezett eseményen.

A képre kattintva megtekintheti képgalériánkat.