Idén hetedik alkalommal volt a Máltai Szeretetszolgálat a Sziget Fesztivál kiemelt partnere a rendezvény ökolábnyomának csökkentésében. A karitatív szervezet adománypontján a távozók egész héten leadhatták a feleslegessé vált sátraikat, matracaikat, hálózsákjaikat, takaróikat, párnáikat és más kempingfelszerelésüket, a rendezvény zárását követően pedig a Máltai Szeretetszolgálat 120 önkéntese átfésülte a Hajógyári-szigetet, hogy a fesztiválozók által hátrahagyott, jó állapotban lévő eszközöket összegyűjtse.

Az akció végeztével összesen 300 sátor, 300 matrac, 170 polifoam, 180 hálózsák, 280 takaró, 320 párna, 240 törölköző, 400 kempingszék, 15 asztal és 30 ponyva gyűlt össze, amelyet a karitatív szervezet 7,5 tonnás teherautója és nyolc dobozos furgonja szállított el a helyszínről. Ezek a tárgyak gyerektáborokban még jó szolgálatot tesznek, a hajléktalan emberek ellátásában pedig egyenesen kincset érnek; a takarók, hálózsákok télen akár életet is menthetnek.

 

„Évről évre bővül azoknak a tárgyaknak a köre, amelyeket újra tudunk hasznosítani” – mondta el Szentkereszty Tamás, a Máltai Szeretetszolgálat intézményvezetője, a Sziget Fesztivál zárása utáni gyűjtőakciók koordinátora. „Néhány éve az eldobált repoharakat is begyűjtjük. A Miklós utcai Integrált Hajléktalanellátó Központban sikerült pályázati úton beszereznünk egy ipari mosogatógépet, a repoharakat itt fogjuk majd használni eldobható papír- vagy műanyag poharak helyett.”

Újdonság, hogy a jó állapotú, ép felszerelések mellett mintegy 150 sérült, szakadt sátrat és matracot is összegyűjtöttek a Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei. Ezeket a Sziget Fesztivál egy másik partnere fogja majd újrahasznosítani, többek között hátizsákokat, övtáskákat varrnak belőle, amelyeket jövőre a fesztivál ajándékboltjában lehet majd megvásárolni. A hátrahagyott kempingfelszerelések összegyűjtésével tehát a Máltai Szeretetszolgálat nemcsak a rászorulóknak nyújt segítséget, de a körforgásos gazdaságra való átállásban is támogatja a Sziget Fesztivál szervezőit.