A másfél órás program házigazdája Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos volt, aki beszédében felelevenítette a Máltai Szeretetszolgálat mára országos méretűvé növekedett Jelenlét programjának kialakulását és kezdeti lépéseit. Az est kulturális-zenei élményét a Máltai Szimfónia zenekara nyújtotta, Báder Ernő művészeti vezető irányításával három zenei blokkban összesen kilenc művet adtak elő a szimfóniás növendékek, akiknek előadását kórus, valamint táncos és énekes betétek is színesítették – az egyes részek lezárását pedig minden alkalommal vastaps kísérte a nézőtérről.

A koncerten tiszteletét tette Lévai Anikó és Herczegh Anita asszony; a Belügyminisztérium vezető tisztségviselői; Kozma Imre atya, illetve a Felzárkózó települések programban részt vevő karitatív és egyházi szervezetek vezetői, munkatársai.

A koncert záró harmada előtt Vecsei Miklós és Lantos Szilárd, a Modellprogramok vezetője színpadra szólította az idei Jelenlét díjasokat. A Jelenlét díjat a Máltai Szeretetszolgálat alapította 2017-ben a legszegényebb településeken dolgozó munkatársak áldozatos szolgálatának elismerésére. A díjat szimbolizáló bronzplakettet Csíkszentmihályi Róbert (1940–2021) Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas szobrász és éremművész alkotta, az emlékérem a jóléti erkély és a nyomor kapcsolatát ábrázolja.

2023-ban Jelenlét díjjal kitüntetettek:
Vörösné Bangó Melinda, Magyar Máltai Szeretetszolgálat
Dr. Boros Julianna, Katolikus Karitász
Böröcz Lívia, Magyar Református Szeretetszolgálat
Vanya Lóránt, Magyar Máltai Szeretetszolgálat

***
A Máltai Szimfónia programról
A Máltai Szimfónia a Szeretetszolgálat zenei-szociális programja, amely a zenét eszközként használja annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetű, iskolai problémákkal küzdő gyermekek társadalmi beilleszkedését segítse. Célja, hogy sikerélményt, odafigyelést és a közösséghez tartozás érzését adja a nehéz körülmények között élő gyerekek számára.
A program a különórákra, szakkörökre, zeneiskolába el nem jutó gyermekeknek 35 helyszínen nyújt a nehéz elméleti ismeretek helyett inkább a gyakorlatra építő hangszeres oktatást. A városoktól jellemzően távol eső településeken összesen 1000 gyermek tanul zenélni, közülük a legkiválóbbak a múlt évben több alkalommal is felléptek a Zeneakadémián az Óbudai Danubia Zenekar meghívására, valamint önálló, teltházas koncertet adtak a bécsi Konzerthausban.  

Jelenlét
A Jelenlét program a Magyar Máltai Szeretetszolgálat válasza a nyomorra. A nyomorúság a szegénység azon mélysége, amikor a hiány már olyan mértéket ölt, hogy eltűnik a holnap, és csak a ma számít. Az így élő emberek a társadalom többsége előtt láthatatlanul, minden remény és valós lehetőség nélkül tengetik mindennapjaikat szegregátumokban, szegény kistelepüléseken, zsákfalvakban. Ha fel akarjuk emelni őket, ha jól és hatékonyan akarunk segíteni, akkor ahhoz előbb le kell hajolnunk hozzájuk, és meg kell értenünk a helyzetüket. Nem elég csak odamenni, ott is kell maradni. Ez hosszú távú elköteleződés, sorsközösség-vállalás, de ez a folyamatos, segítő személyes jelenlét alapozza meg a bizalmat, az integrációt. A Jelenlét program ezért nem uniformizált, általános megoldásokat nyújt az egész településre vonatkozóan, hanem mindig személyre szabottan, az egyénre, a családra fókuszálva segít – és ha kellően sok család élete változik meg, akkor az már a település egészén is látható lesz. A Máltai Szeretetszolgálat 2016-ban Magyar Örökség-díjjal elismert Jelenlét programja a módszertani alapja a 2019-ben indult, a 300 legszegényebb magyar településen megvalósított Felzárkózó Települések programnak.

Képgaléria: