Király Eszter első könyve az Új Ember Kiadó gondozásában jelent meg, Bodonovich Márta illusztrációival. A szerző a Máltai Szeretetszolgálat újságírójaként úgy gondolta, olyan gyerekeknek szeretné először megmutatni történetét, és átadni ajándékba könyv formájában, akik számára egy új könyv megvásárlása nehézséget jelenthet. Ezért a Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Háza Zuglói Családok Átmeneti Otthonában mintegy húsz kisgyermek részvételével tartották meg a könyvbemutatót, melyen a szerző betegsége miatt csak online tudott részt venni.

Az eseményt Morva Emília, a szervezet Közép-Magyaroroszági Régiójának vezetője nyitotta meg, majd Pindroch Csaba színművész olvasott fel a könyvből részleteket és elmesélte, hogy régen neki, aki majdnem két méter magas, szintén volt egy picike autója, amit nagyon szeretett, ezért is tetszett neki nagyon ez a mese. Kuzmányi István, az Új ember hetilap és a Magyar Kurír főszerkesztője és a kiadó vezetője megosztotta a gyerekekkel, hogy kiskorában sokat játszotta, hogy autót vezet és nagyon vágyott egy autóra, amit sokszor el is képzelt. Ez volt az egyik ok, amiért megtetszett neki Király Eszter meséje, és döntött a kiadása mellett. „Mióta Bodonovich Márti megrajzolta, a Kispolskit csak úgy látom, ahogyan ebben a mesekönyvben van. Ez a könyv el tud vinni minket egy olyan világba, ahol picit jobbak lehetünk, és ahol közelebb lehetünk a Jóistenhez és egymáshoz. Az már biztos, hogy egymáshoz közelebb kerültünk Csaba felolvasása és a ti nevetésetek által, aminél egy kiadónak nincs nagyobb öröme.” – mondta a kiadóvezető.

Bodonovich Márta, aki a gazdagon illusztrált könyv rajzait készítette, elmondta, nem volt nehéz dolga azzal, hogy ráhangolódjon a történetre, mert a rímek és az autónevek játkossága könnyeddé teszik, mégis a gyerekek és felnőttek számára is mélyen átélhető a komoly mondanivalója.

Király Eszter levélben köszöntötte a gyerekeket és az esemény résztvevőit, melyet felolvastak a helyszínen. „A Kispolski nekem azt is jelképezi, hogy ha van türelmünk elég közelről megismerni valamit, ha van bátorságunk az ütött-kopott felszín mögé látni, tuti, hogy nagyszerű dolgokat fedezünk föl benne. Szerintem ez a minket körülvevő emberekkel és saját magunkkal is így van, az egymásra figyelés valahogy mindig előhozza belőlünk a legjobb részünket.” – írta a levelében a szerző.

A történet szerint Kispolski Kelemen gondol egy merészet, és elindul, hogy Ferrari versenyautóvá alakíttassa magát, de az útja során sok nehézségbe ütközik, konfliktusba keveredik. Meg szeretné változtatni a kisszerű, nyomorúságos életét, melyhez kap egy csoda sebváltót, de miközben másvalaki szeretne lenni, annál is többé válik és olyan nagyságokkal is találkozik, mint Gizda Mazda, Amanda a Honda, Jean Renault, Chevy Chase, Leo DiCabrio. A felező tizenkettesben megírt, tizenkét énekből álló, virtuóz szó - és nyelvi játékokkal színesített történet a gyerekek és felnőttek számára is mulatságos és tanulságos, és nem csak azoknak, akik szeretik az autókat. Önmarcangolás, önmegvalósítás, és az önmagunkon túl látó szeretet gyógyító ereje egyaránt életre kel a magyar nyelv bravúros lüktetésével Kispolski Kelemen pöfögésében.

Az ajándék könyveket a gyerekek a bemutató végén dedikáltathatták Bodonovich Márta illusztrátorral és Pindroch Csaba színművésszel, a szerző, Király Eszter pedig azt mondta, amint meggyógyul, meglátogatja őket.

Kelemen és a sebváltó története megvásárolható az Új ember könyvesboltban, illetve online az Új ember online könyváruházában.