Veszprémben a hajléktalanellátó intézményekben a bentlakók rendszeres étkeztetésben részesülnek, a Befogadás Háza Nappali Centrumában működő népkonyhán a rászorulók minden nap kaphatnak egy tál melegételt. A Máltai Szeretetszolgálat szociális munkájának egyik legfontosabb terepe a teajárat: a krízisidőszakban heti három alkalommal 16.30 és 18 óra között a város és a környék hét pontján megállva osztanak teát, valamint élelmet (sokszor az Élelmiszerbank közreműködésével a helyi nagyáruházakban megmaradt pékárut, zöldséget, gyümölcsöt is), s ezek az alkalmak jól szolgálják a Máltai kollégák hajléktalan emberekkel való kapcsolattartását is. A teajárat szolgáltatásaival egy alkalommal átlagosan hatvan ember veszi igénybe, de minél hidegebb az idő, annál magasabb ez a szám.

A szociális munkások hétköznaponként reggel 8 és este 10 között teljesítenek utcai szolgálatot, ami – miként Szaller Péter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat veszprémi szakmai koordinátora mondja – megfelelő rendszerességet biztosít a hajléktalan emberekről való gondoskodáshoz, kapcsolattartáshoz. „Ugyanakkor előfordul, hogy egy ellátott állapota, vagy például most a hideg idő miatt ezeket a kereteket is átlépik, és még többször keresik fel a hajléktalan embereket. A szociális munkások pontosan látják, ki, mikor, mennyire van veszélyeztetett helyzetben, és ennek alapján, ha szükséges, változtatnak a bevett gyakorlatokon.” Szaller Péter hozzátette: a hidegebb éjszakákon a szálláshelyet nyújtó intézményi ellátásokat is többen veszik igénybe. A téli időszakban 62 férőhelyes éjjeli menedékhely kihasználtsága igen magas, már a hét elején is voltak olyan napok, amikor majdnem hetvenen bent aludtak, részint fertőtleníthető bőrszivacsokon. „Mindenkinek megtaláljuk a helyét, aki hozzánk fordul, senkit sem hagyunk kint, aki be szeretne jönni.”

Pécsett a belvárosban találhatók a Szeretetszolgálat intézményei, a Szolgáló Szeretet Háza Hajléktalanok Nappali Melegedője reggel 8 és délután 4 között van nyitva, de mivel ezután is, folyamatosan tartózkodik ott munkatárs, akinek nincs hová mennie, az éjszakát is itt töltheti. De működik a húsz férfinak időszakos férőhelyet nyújtó szállás, a Megbecsülés Háza is, amely már az elmúlt napokban is 95-100 százalékos kihasználtsággal működött, de itt is vannak plusz matracok azoknak, akik akár az éjszaka folyamán kívánnak betérni.

Ugyanakkor Sándor Andrea intézményvezető elmondta, az idei tél tapasztalata az, hogy a járványügyi szabályok és a kijárási tilalom miatt kevesebben tartózkodnak a belvárosban (például azért, mert kéregetés lehetőségei is korlátozottak), és többnyire a külsőbb területeken, a Támasz Alapítvány irányításával működő ellátásokat veszik igénybe. Hozzátette: a hidegebb időre való tekintettel a nappali melegedőben még több teát és ételt készítenek, a krízisszállásra pedig a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) keretében minden nap 20 adag előrecsomagolt melegétel érkezik az ellátottaknak, akik ugyanakkor a konyhán való főzési lehetőséget is kihasználják. „Van, hogy négyen-öten összeállnak, készítenek egy nagyobb adag ételt, amiből aztán a szobatársaikat is megkínálják” – mondta Sándor Andrea, aki hozzátette: a járvány tavaszi kitörése óta minden betérőnek D- és C-vitamint adnak.

Kecskeméten is törekednek arra a Máltai Szeretetszolgálat intézményeiben, hogy a téli időszakban vitaminokkal egészítsék ki a napközbeni étkeztetéseket, többnyire tabletta formájában, de a beérkező adományok függvényében akár gyümölcsökkel is. A Hoffmann utcai intézményben, ahol ugyanabban a helyiségben, időben elválasztva működik a népkonyha (12.00-tól 13.30-ig) és a nappali melegedő (7.00-11.30, majd 14.00-17.00), a koronavírus-járvány miatt áttértek a dobozos ételkiadásra, de korlátozott keretek között a helyben fogyasztás lehetősége is biztosított.

„Sajnos így kevesebb a személyes beszélgetés és a találkozás, a szociális munka inkább az utcai ellátásban valósul meg” – mondta Rigó Orsolya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Régiójának ügyvezetője. A kecskeméti Matkói úton működő Komplex Hajléktalanellátó és Rehabilitációs Központban is magas szintű az ellátás, átlagosan napi 50 előrecsomagolt étel érkezik a pécsihez hasonló RSZTOP-forrásból.

Szegeden, az éjjeli menedékhelyre épülő Egészségügyi Centrumban (archív fotónk itt készült) a bent lakónak háromszori étkezés biztosított. A többnyire kórházból – például amputálás vagy daganatos betegség kezelése után – kikerülő, leromlott egészségügyi állapotú embereket a helyben tartózkodó orvosok a vitaminokon túl másféle készítményekkel is ellátják, hogy minél gyorsabban felerősödjenek. (Itt egyébként már az átoltottság is igen magas, az ellátottak száz százaléka kérte a koronavírus elleni vakcinát, és a munkatársak közül is mindenki megkapta, aki kérhette.)

Békéscsaba is kiemelendő a térségből, mert bár a város saját hajléktalanellátó programot működtet, a Máltai Szeretetszolgálat két szociális munkása is dolgozik az utcákon, akik közeli kapcsolatban állnak a hajléktalan emberekkel, és mindenkinek igyekeznek segíteni. Olyannyira, hogy bár nem elsődleges feladatuk az élelemmel való ellátás, a Páduai Szent Antal Plébánián, a templom melletti melléképületben lévő egyik helyiségben – kettejükön kívül egy közfoglalkoztatott munkájának, valamint élelmiszer-adományoknak köszönhetően – reggelente két kilónyi megkent kenyérrel várják a rászoruló embereket.

A Miskolc nyugati szélén, az Árpád úton működő népkonyhán hétköznaponként 150 adag melegételt osztanak ki, ez általában el is fogy, a vírusidőszak miatt sem változott jelentősen ez a szám, és az időjárás sincs rá különösebb hatással. A melegételért bárki jelentkezhet, aki negatív tüdőszűrő-lelettel rendelkezik, ám a járványhelyzet miatt a helyszíni fogyasztás helyett ételhordókba, illetve műanyag dobozokba adják az adagokat. Ezen felül hetente egyszer pékáru-osztás is van, a veszprémi esethez hasonlóan az Élelmiszerbankkal együttműködve.

A vörös kód rendelet miatt a hajléktalanellátó intézményeken kívül minden szociális intézménynek fogadnia kell ellátottakat, így a Máltai Szeretetszolgálat miskolci átmeneti szállóján is kialakítják azt a helyet, ahol elkülönítve lehet elszállásolni azokat, akik menedéket kérnek éjszakára (ők nemcsak hajléktalanok lehetnek, hanem például fűtetlen házban élők is). Horkay István, a Máltai Szeretetszolgálat diszpécserközpontjának koordinátora elmondta, már szerdán megkezdték a felkészülést, átnézték a lehetőségeket, hogy hol hány embert lehet elhelyezni, s tájékoztatást küldtek a rendőrség részére is. „Olyan még nem történt, hogy valakit ne tudtunk volna elhelyezni, valami megoldást mindig találunk.” Horkay István hozzátette: Szeretetszolgálat krízisautója folyamatosan járta az utakat a legutóbbi „vörös kód időszakban” is, aminek első napján a jármű 600 kilométert tett meg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.