A Magyar Máltai Szeretetszolgálat küldetésének tekinti, hogy minél többen elsajátítsák az elsősegélynyújtás alapjait: a karitatív szervezet számos programja és önkéntese tevékenykedik ennek érdekében. A Máltai Mentőszolgálat az Országos Mentőszolgálat riasztási rendszerébe bekapcsolódva, rohamkocsival teljesít szolgálatot a fővárosban. A Máltai Szeretetszolgálat együttműködő partnerként részt vett a közösségi életmentést szolgáló Szív City alkalmazás fejlesztésében is. A máltai mentős munkatársak évek óta tartanak gyakorlatorientált tanfolyamokat, képzéseket is az elsősegélynyújtás témájában – a karitatív szervezet emellett társrendezője az Országos Elsősegély-ismereti versenynek is, amelyet a 2020-as évre is meghirdettek.

A verseny elsődleges célja a diákok elsősegélynyújtási, egészségvédelmi és egészségfejlesztési ismereteinek bővítése. A csapatoknak először feladatsorokat kell megoldaniuk a www.iskolaiversenyek.hu honlapon, közülük a legjobban szereplők pedig a döntőben, már speciális helyszíneken, szituációs gyakorlatok során adhatnak számot tudásukról. A versenyzők a közelükben lévő mentőállomásokra is ellátogatnak. Az iskolások tehát nem csak elméleti ismereteiket, de rátermettségüket és gyakorlati tudásukat is összemérik a versenyen.

A versenykiírás, a nevezés feltételei elérhetőek az iskolaiversenyek.hu oldalon, a csapatok ugyanitt már regisztrálhatnak is. A jelentkezési határidő 2020. február 20.

A verseny rendezői az Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítvány, az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az elsosegely.hu, kiemelt támogatója az EGIS Gyógyszergyár Zrt, szakmai támogatói pedig a Magyar Oxyológiai Társaság, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ, a Magyar Resuscitatios Társaság, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium és a Magyar Barlangi Mentőszolgálat.