„Memorandum of understanding”, vagyis egyetértési nyilatkozat a címe annak a dokumentumnak, amelyet október 24-én csütörtökön írt alá Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár, valamint Ugron Imre, a Szuverén Máltai Lovagrend budapesti rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.

Az eseményen jelen volt Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, továbbá Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos, a karitatív szervezet alelnöke és Szabadhegÿ Kristóf, a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének elnöke is.
Az ünnepélyes aláírást követően Azbej Tristan államtitkár kijelentette: a nyilatkozatot, amely jövőbeli közös humanitárius projektet keretmegállapodásaként szolgál, hosszú diplomáciai munka és több egyeztetés előzte meg. E megbeszélések során a legsúlyosabb helyzetben lévő válságövezeteket és a konfliktusok mértékét, eredetét – pl. vallási ellentétek, klímaválság, fegyveres harcok, migráció – vizsgálták. Bár a közös segítségnyújtás konkrét formáiról még nem született végleges döntés, az első közös programok várhatóan a szubszaharai, dél-afrikai, közép-afrikai és közel-keleti régiókban valósulnak majd meg.

„A Magyar Máltai Szeretetszolgálattal évek óta sikeres a közös munka, most pedig a Szuverén Máltai Lovagrenddel is kiterjesztjük az együttműködést annak érdekében, hogy mindenkinek támogatást nyújthassunk, akit létében és méltóságában fenyegetnek – mondta Azbej Tristan, és hozzátette: a kormány és a 2016 óta működő Hungary Helps Program alapelve továbbra is az, hogy helybe kell vinni a segítséget.

Ugron Imre a lovagrend múltjáról szólva kiemelte: a betegeknek, elesetteknek, zarándokoknak nyújtott segítség és védelem kilencszáz éve egyik fő tevékenysége a Szuverén Máltai Lovagrendnek. A lovagrend ma világszerte 30 nemzeti szervezetből áll és több mint 120 országban működik, tevékenységét továbbra is jelmondata, „A hit védelme és a szegények szolgálata” határozza meg. Hangsúlyozta, hogy a közösen nyújtott segítség mindig hatékonyabb, az államtitkársággal együtt sokkal több embernek tudnak majd valódi támogatást biztosítani ott, ahol arra a legnagyobb szükség van.

A megállapodást aláíró felek beszédeit követően Kozma Imre atya is felszólalt, és arra emlékeztetett: a magyar máltaiak tevékenysége mindig sajátos színezetet kapott, mert harmincéves magyarországi története során a karitatív szervezet gyakran szokatlan, új területeken is aktívan részt vállalt a segítségnyújtásban. Ez pedig nemzetközi színtéren is különleges szerepvállalásokhoz vezetett – úgymint például a Srí Lanka-i cunami áldozatainak megsegítéséhez vagy az aleppói polgárháborús viszonyok között végzett humanitárius szolgálathoz.

Kozma Imre atya arra hívta fel a figyelmet, hogy a Szeretetszolgálat eddig is betagozódott a Szuverén Máltai Lovagrend karitatív tevékenységébe, a most aláírt együttműködési nyilatkozat révén pedig további lehetőségei nyílnak arra, hogy szolgálata ne csupán egy nemzetközi segélyszervezet megjelenése, hanem a magyarok nyújtotta segítség látható megjelenése legyen a világban.

A képek forrása: Miniszterelnökség