Szeptember 21-én Egerben lépett fel a Máltai Szimfónia program húsz fős zenekara az Egri Szimfonikus Zenekar meghívására. Az Egri Szimfonikus Zenekar két művet adott elő a gyerekekkel közösen a hangversenyén. Az egyik műsorszám Weiner Leó Rókatáncának szimfóniás átirata, melynek során a máltai rézfúvósok is csatlakoztak a zenekarhoz.

A másik mű Pétek Tamás, a Máltai Szimfónia önkéntes zenetanárának Cigányos a szvitem című, hat tételes, vonószenekarra írt szvitje volt. A mű, melynek alapját autentikus cigány dallamok adják, azért született, hogy a klasszikus zenét a szimfóniás gyerekek saját kultúrájukból ismert dallamokon keresztül ismerjék meg és a komolyzene ily módon kerüljön közelebb hozzájuk. A művet Péntek Tamás zeneszerző kifejezetten úgy írta a gyerekek számára, hogy a könnyebb szólamokat ők, míg a nehezebbeket a felnőttek játszhassák. 

„A szvit tételeit a gyerekek a szimfóniás minitáborokban tanulták meg, melyek során rengeteget fejlődött a koncentrációjuk, a magatartásuk. Képesek végig ülni figyelmesen egy másfél órás próbát úgy, hogy annak során csak ritkán szólaltathatják meg a hangszereiket. Ez hatalmas fejlődés.” – hangsúlyozta a Máltai Szimfónia vezetője, Nagy Kálmán. A programvezető azt is elmondta, hogy a koncertet megelőző hetekben rendszeresen látogatták az Egri Szimfonikus Zenekar próbáit, melynek során a művészek közelebbről is megismerhették a gyerekeket és a szimfónia programot. „A zenekar és a művészek támogatják a Máltai Szimfónia küldetését, ezért tűzték műsorukra a két közös művet. Ez a koncert volt a Cigányos a szvitem ősbemutatója. Péntek Tamás továbbra is dolgozik a mű nagy szimfonikus zenekari hangszerelésén.”

A koncerten Tarnabodról, Tarnazsadányból, Szendrőládról és Kaposvárról jöttek szimfóniás gyerekek mintegy húszan, akiknek ez volt az első alkalom, hogy hogy profi zeneművészekkel nagyszínpadon léphettek fel. A szimfóniás tanárok elmondták, a közös felkészülés és a fellépés mindenkiben nyomot hagyott. Az Egri Szimfonikusok megismerték a gyakorlatban is a Máltai Szimfónia programot, a gyerekeknek pedig hihetetlen élmény volt egy ekkora profi zenekarral fellépni.

Nagy Kálmán programvezető hozzátette, több együttműködési és koncertfelkérésük is van. „Az Egri Szimfonikus Zenekarral tavasszal ismét együtt lépünk fel, október 4-én 17:30-tól a Párbeszéd Házában rendeznek jótékonysági koncertet a jezsuiták, melyen a máltai szimfónia javára gyűjt a Gipsy Soloist zenekar, akik mellett a tarnabodi szimfóniás diákzenekar is fellép. Emellett a Debreceni Szimfonikus Zenekar is megkeresett minket, ugyanis ők is a műsorukra tűzik a Cigányos a szvitem művet, és meghívtak, hogy a gyerekeinkkel zenéljenek.” – részletezte a jövő koncert terveit a programvezető.