A Magyar Speciális Olimpiai Szövetség és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködésének köszönhetően a gödi Gondviselés Háza Fogyatékos Emberek Otthona meghívást kapott a XXII. Hársfa Kupa integrált futballnapra. A szeptember 13-án a Vasas Fáy utcai pályáján rendezett tornán speciális iskolák, lakóotthonok és más, hasonló profilú intézmények csapatai vettek részt, a sportesemény célja ugyanis az volt, hogy épek és sérültek együtt játszhassanak, és minél több fogyatékkal élő embernek lehessen része sikerélményben sportolás közben.



Az egész napos eseményre az ország minden tájáról érkeztek együttesek, összesen tizenöt csapat mérte össze az erejét. A csapatokat életkor, fogyatékosság és képességek szerint több divízóba osztották. A gödi Gondviselés Háza focistái a Hársfa Klub és a Dunakeszi második számú csapatával kerültek egy csoportba, mindkét ellenféllel kétszer mérkőztek meg, így négy meccset játszottak aznap, melyek között egy figyelemre méltó 7-1-es győzelem is akadt. Szabó Miklós, a gödi intézmény szakmai vezető helyettese arról számolt be, hogy az otthon lakói felszabadultan, örömmel játszottak, és minden játékos kapuba talált, hiszen az otthon munkatársai elsősorban arra törekedtek, hogy gólpasszokkal segítség fogyatékos csapattársaikat a nyolcperces rangadókon. A torna végén az éremnél csak a szemek csillogtak fényesebben, a máltai intézmény játékosai ugyanis az előkelő második helyezést szerezték meg.



Szabó Béla, a Gondviselés Háza Fogyatékosok Otthona szakmai vezetője, illetve a Magyar Speciális Olimpia szövetség társelnöke elmondta: támogatóknak köszönhetően az otthon csapata teljes felszerelést - sípcsontvédőt, focimezt - kapott, a játékosok máltai kisbusszal utaztak a helyszínre. A sportélet pedig nem áll meg, hiszen október 8-án Ipolytölgyesen szerepel a csapat egy intézmények közti tornán, novemberben egy háromnapos versenyen is részt vesznek majd Győrben. Sőt, a labdarúgáson kívül más sportágak bevezetését is tervezi az intézmény: a tervek szerint először kerékpározásban és asztaliteniszben próbálhatják ki magukat a fogyatékkal élők.

A cél az, hogy minél több fogyatékos ember részesülhessen a sport örömeiben, illetve hogy épek és sérültek ne csak a pályán játsszanak együtt úgy, hogy - sportnyelven szólva  mindenki labdába rúgjon.