„Jó néhány hónapja fuvarozom a két fiút Bod és Pest között” – kezdi történetét a Máltai Szeretetszolgálat munkatársa, aki többek között az artistaképzőben tanuló, hátrányos helyzetű tarnabodi fiatalok szállításáért felel. A sofőr és a fiúk is tudják: a főváros és a Heves megyei kistelepülés között nem csak kilométerekben mérve hosszú az út. Az erőforrásokat, a lehetőségeket és a társadalmi-gazdasági kapcsolatokat tekintve is elképzelhetetlen hátrányban van Tarnabod. Az alig hatszáz fős falu életét a munkalehetőségek hiánya, a szegénység, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés nehézsége, a kábítószerfogyasztás terjedése és az elvándorlás is megkeserítik.


Pedig a faluban tizenöt éve jelentős változások kezdődtek. 2004-ben a hajléktalan embereknek otthont és újrakezdési lehetőséget biztosító Befogadó falu program, 2006-ban egy elektronikai bontóüzem, később – Bálint gazda irányításával – egy közösségi kert létrehozása segítette a helyiek foglalkoztatását, az ezeket elindító Magyar Máltai Szeretetszolgálat pedig Jelenlét programjával azóta a település vérkeringésének részévé vált. Kálosiné Tóth Katalin, a program vezetője a kapcsolatteremtés alapját abban látja, hogy a védőnői szolgálatot a máltai Biztos Kezdet gyerekházba helyezték, így a karitatív szervezet már magzatkorban törődhet a legelesettebbekkel és családjukkal. A településen óvodát, általános iskolát és az ezekben folyó munkát segítő, illetve a tehetséggondozásnak is teret adó Tanodát is működtet a Szeretetszolgálat.

A két tehetséges artistafiú, Kovács Dani és Bogdán Márkó heti kocsiútjai azonban – a Tarnabod környékén bőséggel felbukkanó aszfalthibák mellett – egy másik bökkenőre is ráirányították a figyelmet. A fiúk sofőrje elmeséli: egyre többször állították meg őt a gyerekek szülei és más helyiek, hogy vigye át őket a szomszédos Kál településre, Boconádra vagy egészen Hevesig. Néhány rövid beszélgetés után kiderült: a tarnabodi közért csak rövid ideig tart nyitva, így zárás után máshová kell menni tejért, kenyérért, és még mikor mire van szükség. Ám a Tarnabodot a környező falvakkal összekötő buszjáratok rendkívül ritkák – sokfelé nincs is tömegközlekedés –, az autóval rendelkező helyiek pedig akár 2-3000 forintot is elkérnek egy-egy ilyen fuvarért, amit a szegényebb családok nem tudnak megfizetni. Mivel a tarnabodi fiúkat fuvarozó máltai munkatárs egyben a fővárosi Drégely utcai máltai kerékpárkölcsönző vezetője is, eszébe jutott, hogy a bevásárlás-problémát néhány kerékpárral orvosolni lehetne. Kálosiné Tóth Katalin rögtön igent mondott a felvetésre, így került tehát hét régi, de – a gondos szerviznek hála – üzembiztos, és kosarakkal ellátott kerékpár a tarnabodi Biztos Kezdet gyerekház udvarába.

Bár a biciklik nem oldanak meg mindent, a hétköznapokat jelentősen megkönnyítik. A kisebb bevásárlásokhoz, rövidebb utakhoz térítésmentesen igénybe vehetik azokat a lakók, a hét közül egy bringa pedig állandó funkciót kapott: a rászorulókhoz 2019 szeptemberétől két keréken érkezik majd a napi melegétel. Ha a kölcsönző hosszú távon is beválik, a Máltai Szeretetszolgálat más, hasonló helyzetben lévő településeken is elérhetővé teszi a közösségi bicikliket.