Tavaly a „Fogyatékos személyek helyi, regionális és országos szervezeteinek programjainak támogatása” című pályázat keretében újabb alkotótér kialakítására nyertek támogatást. Miért épp barkácsműhelyre esett a választás?

Egy barkácsműhely egyrészt kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a fiatalok különféle tárgyakat alkothassanak, valamint arra is, hogy a pátyi integrált intézmény mindennapjaihoz szükséges háttér-karbantartási munkálatokat elvégezhessék.

Tea- és szitaműhely, kerámia- és varróműhely is működik a pátyi telephelyen. Milyen céllal alakítják ki ezeket a műhelyeket?

Az a cél, hogy ne csak a Máltai Szeretetszolgálatnál, de később akár a nyílt munkaerőpiacon is lehessen foglalkoztatni ezeket a fiatalokat. Felmértük, milyen tevékenységek szolgálják ezt leginkább. A nálunk dolgozó fogyatékos emberek többféle munkakörben is kipróbálhatják magukat, van, aki a parkot gondozza, más a szita- vagy a kerámiaműhelyben tevékenykedik, megint más a karbantartási munkákban segít. A legfontosabb, hogy megfelelő fejlesztésben részesüljenek és tartósan dolgozhassanak.

Mi minden készül a barkácsműhelyben?

Alapvetően nem típustermékeket gyártunk, hanem megrendeléseket próbálunk kielégíteni. Például ha egy cég szeretne az arculatának megfelelő pólókat gyártatni, mi megtervezzük, a szitanyomó műhelyben pedig elkészítjük. A legtöbb tárgyhoz gyakran csomagolás, sok esetben fadoboz is szükséges. Ezeket eddig máshonnan kellett beszereznünk, most viszont elő tudjuk állítani a barkácsműhelyben más, egyszerűbb termékekkel együtt.

Ezek szerint a pátyi műhelyek összedolgoznak.

Így van. Ez mára igazi csapatmunkává vált: valaki a léceket szabja méretre, valaki csiszolja, megint más összeállítja, majd a szitaműhelyben megnyomja. Ha pedig kellene még valamilyen textília, mondjuk ajándéktáska, azt a három ipari varrógéppel felszerelt kis varróműhelyünkben készítjük el.

Jól működik a varrógép a pátyi varróműhelyben

Hogy hatott a program a fogyatékos fiatalok életére?

Korábban csak néhány külső foglalkoztatónál és a kerámiaműhelyben helyezkedhettek el, ami az átlagos magyar munkaerőpiaci helyzethez képest már egyébként is jónak számított. Az újabb műhelyekkel, illetve most a barkácsműhellyel tovább bővültek a lehetőségek. Azok, akik bizonyos munkákat valamilyen oknál fogva nem tudnak elvégezni, választhatnak más, akár kreatívabb feladatot, és szakemberektől kaphatnak segítséget abban, hogyan hasznosítsák a tudásukat. Itt gyakorlatilag egy műhelycsoport működik, ahol a munkatársak, az emberek fejlesztése az elsődleges.

Milyen hozzáállásra van szükség a fogyatékos emberek foglalkoztatásához?

Először is nagyon jó szem kell ahhoz, hogy minden munkatársban észrevegyük a bennük rejlő tehetséget. Azt szoktuk meg, hogy ha valaki egy adott munkakörre jelentkezik, magától értetődőnek vesszük, hogy rendelkezik az ahhoz szükséges képességekkel, tehát automatikusan elvárjuk tőle azokat. Itt azonban többről van szó. Mindenkiben meg kell keresni, hogy mi az a lehetőség, ami benne van, akkor is, ha nincs képzettsége vagy gyakorlata. Erre nagyon jó terep a pátyi műhelycsoport, hiszen jó a csapatszellem, és sok tevékenységet ki lehet próbálni. A szakembereink pedig rendelkeznek azzal a türelemmel, ami ahhoz kell, hogy minden fogyatékkal élő munkatárs megtalálja a helyét valamilyen munkakörben.

Melyik volt az év legemlékezetesebb pillanata?

Érkezett a műhelybe egy olyan fiatal, akit senki más nem akart foglalkoztatni. Ismertük a történetét, tudtuk, hogy komoly magatartási problémák voltak vele, és többször előfordult az is, hogy ellógott a munkahelyéről. Amikor hozzánk került, meglepődve tapasztaltuk, hogy egyre nagyobb örömmel és egyre jobb teljesítménnyel dolgozik, be is jár, sosem kell utánanyúlni, azt nyomozni, hogy épp hol van.

Mi volt a titok?

Azért érezheti jól magát, mert itt közösségre is lelt. A hasznos és értelmes munka nagyon fontos egy aktív ember életében. Azt gondolom, hogy közös munkával és egy jó csapattal lehet a legnagyobb lépést tenni a társadalmi integráció felé.