A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét Pontokat, Biztos Kezdet Gyerekházat, Tanodákat és számos más szolgáltatást tart fenn a településeken. Mivel az ország 31 járásában megvalósuló Gyerekesély Programok szakmai, módszertani támogatását és mentorálását is a Szeretetszolgálat végzi, ezért kézen fekvő volt a lehetőség, hogy találkozzanak egymással a segítő szakemberek. A három Kelet-Magyarországi járásból érkező közösségi ház munkatársakat, szakterületi koordinátorokat és szakmai vezetőket a Tiszagyendai Máltai Jelenlét Ponton Tasi Krisztina a Jelenlét Program szakmai vezetője fogadta.

A helyben dolgozó szakemberek csapatának megismerése után a vendégek a Jelenlét Pont elmúlt egy évének szakmai munkáját hallgathatták meg – röviden összefoglalva – melyet ritkán megszakított a szomszéd teremből átszűrődve a helyi védőnő hangja, aki éppen ebben az időben tartott a Baba- Mama klubbot a tiszagyendai kisgyermekes anyukáknak a ház erre kialakított közösségi helyiségében. A szakmai munkáról bővebben, Lánczi Ferenc mentor által moderált beszélgetésen tudhattak meg többet a vendégek. A Jelenlét Pont a település teljes lakosságának igyekszik szolgáltatásokat és segítséget nyújtani, lehetőség van a közösségi programokon való részvétel mellett sportprogramokon, önkéntes tevékenységekben részt venni, vagy akár konditermi eszközöket is használni, a sok más színes tevékenységcsokorból csak néhányat példaként kiragadva. 

A szakmai nap további részében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Tiszabőn fenntartott intézményeibe látogattunk el. A Biztos Kezdet Gyerekházban a közösséggel végzett munka mellett a Biztos Kezdet szemlélet is jelentős hangsúlyt kapott, hiszen e szemlélet terjesztése a Járási Gyerekesély Programoknak is fontos feladata. A Tanoda tevékenységeiről folytatott beszélgetés is ismerős volt a Gyerekesély programból érkező szakembereknek, hiszen Közösségi Házaikban ők is sokat foglalkoznak általános iskolás korú gyermekkel. Izgalmas volt látni, hogy a Szeretetszolgálat elmúlt egy évben végzett munkája során hogyan fejlődött az iskola, a Jelenlét Pontba járó emberek közössége, hogy a Szeretetszolgálat önkéntesei és munkatársai hogyan értek el lassan szinte minden családhoz a településeken.

A szakmai nap zárásaként Bán Ildikó, a Szeretetszolgálat Észak-Alföldi Régiójának területi programvezetője kérte a vendégeket, hogy osszák meg a csapattal az itt szerezett élményeiket, tapasztalataikat, hogy „mit visznek haza” erről a tanulmányútról. Antalné Nagy Mónika a Derecskei Járás Gyerekesély Programjának szakmai vezetője megköszönte a lehetőséget és elmondta, hogy milyen nagyon tartalmasnak élték meg a napot a csapatával tovább, hogy milyen sok új ötlettel és tapasztalattal tudnak hazamenni, amelyeket be fognak építeni a most a Kis-Derecskei városrészen nyíló új közösségi házukba. Patkás Rita a Sarkadi Járás Gyerekesély Programjának szakmai vezetője a folyamatos bevonásra, a közösségi házak szolgáltatásait igénybe vevők körének folyamatos bővítésére hívta fel a figyelmet. Szükség lenne több, közös szakmai gondolkodásra, és a „hálózatosodásra”.  Erre reagálva Csörszné Bagdi Ildikó a Berettyóújfalui Járás Gyerekesély Programjának projektmenedzsere felvetette, hogy indokolt lenne egy következő szakmai találkozó is, melynek fő témája a folyamatos bevonás, szükségessége és módszerei lehetnének. Hogy nagyobb nyomatéka legyen a felbuzdulásnak a Berettyóújfalui Járásban működő Biharkeresztesi Közösségi Ház fel is ajánlotta, hogy a következő szakmai műhely helyszíne lesz, a szervezésébe és előkészítésébe pedig a máltai szervezet koordinátorai is bekapcsolódnak. Reméljük, hogy egy hosszabb távon is működni tudó hálózat és szakmai műhelysorozat veszi kezdetét ezzel az élményekben gazdag tanulmányúttal.