Mozgó Tüdőszűrő Állomásunk a Norvég Finan-szírozási Mechanizmus támogatásával új buszt kapott. A magyar gyártású Ikarus autóbuszba a legmodernebb orvostechnikai berendezéseket építették be. A pályázati támogatásból a Máltai Szeretetszolgálat több mint 15 éves mobil tüdőszűrési tapasztalatai alapján egyedileg megépített autóbuszt Siri Ellen Sletner asszony, norvég nagykövet adta át.
 
Ezt követően "A betegség is lehet esély" címmel szakmai konferenciára került sor, ahol a tüdőgyógyászat aktuális kérdéseit tárgyalták meg a szakemberek.
 
A tbc-s betegek szűrése a hajléktalanok körében 1995-ben kezdődött. Az első időben átmeneti szállásokon, nappali melegedőkben, ingyenkonyhák környékén osztottunk beutalókat. A kérőívek kitöltését ajándék konzervvel, csokoládéval, és a hajléktalanok társadalmában érvényes fizetőeszközként elfogadott doboz cigarettával jutalmaztuk. A program részleges sikert hozott, a kórházba beutalt betegek egy része ugyanis nem érkezett oda meg. E tapasztalatok birtokában indítottuk útjára az első mobil szűrőállomást. A most nyugdíjazott buszt egy magánszemély adományából szereltük fel. Terveink szerint Kárpátalján folytatja majd a szolgálatot, mert a buszban lévő röntgenberendezés kitűnő állapotban van és sokkal fiatalabb, mint a 20 esztendős jármű, amelyet a híres 260-as Ikarus család egyik vidéki városi buszából alakítottunk át annak idején.
 
 
Az új busz és az "öreg"
 
A budapesti hajléktalanellátó intézmények mellett a vidéki szociális otthonokba, nevelő intézetekbe és börtönökbe is kijár a máltai szűrőbusz. Az utóbbi években rendszeres havi menetrend alapján közlekedik. A tbc-program számára önálló irodát nyitottunk, amely a hét minden napján fogadja a hajléktalanokat.
  
Az új szűrőbusz munkába állásával a program folytatódik. Szükség is van rá, szakemberek becslése szerint százas nagyságrendűre tehető a Budapest utcáin bolyongó tbc-s betegek száma.
 

Sajtóvisszhangok
  
Mobil tüdőszűrő állomást adtak át az utcán élő tbc-sek szűréséért - Magyar Hírlap Online
 
Lifesavers on wheels - Norvégia hivatalos honlapja Magyarországon (angol)
 
Új tüdőszűrő busz a Szeretetszolgálat birtokában - Esti Hírlap Online 
 
Új szűrő buszt kapott a Máltai Szeretetszolgálat - Medical Online
 
Korszerű tüdőszűrő buszt kapott a Máltai Szeretetszolgálat - NetAmbulancia portál
  
Új szűrőbuszt állít üzembe a Máltai Szeretetszolgálat - Duna TV Online
 
Tüdőszűrés buszon, sok a tbc-s - HVG Online
 
Új tüdőszűrő busz állt szolgálatba - Autómenedzser Online
 
Új járművel folytatódhat a hajléktalanok mobil szűrése - Webbeteg portál
 
Új szűrőbusz a tbc-s betegek felkutatására - Weborvos portál
 
Új tüdőszűrő busz áll szolgálatba a Máltai Szeretetszolgálatnál - BpStart portál
 
Új szűrőbusz a Máltai Szeretetszolgálattól - Lánchíd Rádió Online
 
Bemutató: Ikarus E134 Röntgen busz - Omnibusz Blog