Tiszta udvar, rendes ház feliratú tábla van az ablakban Hajdú Károlyné házán, az udvarban széttöredezett pala, a tetőn pedig fólia. „A törmelékkel együtt a pálinkát is kidobtuk.” – mutat a nyolcvanéves asszony az udvar végén álló vihartól megkopasztott szilvafára.

A hatvanas években költözött ebbe a házba, ahol ötvenhárom éves, halmozottan sérült fiával, Karcsival él. A fiú agyvérzéssel és oxigénhiánnyal született, néhány évig intézetben gondozták, de miután sorozatosan betegeskedett, szülei hazavitték, hogy maguk gondoskodjanak róla. „Nem egy nagy palota, de a fizetéseinkhez képest és egy beteg gyerekkel, szépen megvoltunk ebben a házban. Karcsika el sem akar menni, pedig a lányom felajánlotta, hogy egy ideig legyünk nála, de hát náluk is megverte a tetőt a jég, nekik is megvan a maguk baja.” – meséli Hajdúné. Mint mondja, soha nem tapasztaltak még ilyen vihart. Lavórral és vödrökkel indult a padlásra, de lassú mozgása miatt, látta, hogy nincs értelme, így a szobában próbálta megállítani a leömlő vizet. „Húzgáltuk Karcsika ágyát, hogy ne legyen vizes, mert ő csak azon tud aludni. Hoztam a vödröket, de aztán már csak álltam és sírtam.”

A plafonról leszakadt a vakolat, a víz elöntötte a szobákat: a szőnyegek tönkre mentek, a szekrényben eláztak a ruhák, csak a konyha és a fürdőszoba maradt épen. A falról és a plafonról pereg, mállik a száradó vakolat, sár és vályog. „A lányom és a fiú unokám segített eltakarítani, amit tudtunk, most be van fedve a tető, félig azzal a fóliával, amit mi vettünk, félig azzal, amit a katasztrófavédelem adott. De ha jön még egy eső, nem tudom, kibírja-e. Még csak halvány dunsztom sincs, hogy mi lesz.” A paplan és a párnák a verandán száradnak, a fóliával borított tető alatt a nyirkos szobákban pedig nyolcvan év vízben ázott emlékeit próbálja szárítani.

A mintegy 2700 lelkes település nagy többsége egyedülálló idős ember, kisebb százalékban több gyermekes család. A károsult családok közül 211 nem rendelkezik biztosítással. „Nekem van biztosításom, így sem tudom, mi lesz.” – mondja tanácstalanul egy idős asszony. „A kárfelmérés után kiderült, a helyreállítás költségének töredékét sem fedezi a biztosítás. A teljes tetőszerkezetet ki kell cserélnünk, újra kell fedni a házat. És akkor még csak a lakásról van szó, az ólakról, kamráról nem is beszélve. A téli tüzelőre spóroltunk, most azt fordítjuk a házra. Hogy télen mi lesz, azon most nem is gondolkodunk.” 

Egy másik asszony a kertjét siratja, mint mondja, minden odaveszett. „Olyan szép volt, élvezet volt benne dolgozni. Jó termésünk lett volna, de az uborkát leszaggatta, a hagymát kiforgatta a földből, a gyümölcsöket leverte a fáról, még az ágakat is letörte. Ijesztő volt, ahogy még a szomszéd házat sem lehetett látni, és az a pusztítás, amit hagyott maga után, borzalmas.” A határban a kukoricát, a napraforgót teljesen elverte a vihar, a földeken közel 100 %-os a kár.

A házak helyreállításához szükséges felmérés és tervezés már zajlik, a kivitelezés költségeit azonban sok család nem tudja előteremteni. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat gyűjtést hirdet a helyreállításra és a károsult családok megsegítésére.

A rászoruló embereket a 1350-es adományvonalon hívásonként 250 forinttal támogathatják, a nagyobb összegű felajánlásokat pedig a www.adomanyozz.hu oldalon keresztül fogadja a Szeretetszolgálat.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyszíni jelentését teljes egészében letöltheti innen.
 

A fényképre kattintva megtekintheti a helyszínen készült felvételeinket.