A Jelenlét program a Magyar Máltai Szeretetszolgálat válasza a nyomorra. A nyomor nem azonos a szegénységgel, hanem a mélységnek egy másik dimenziója. A nyomorúság az, amikor a hiány olyan mértéket ölt, hogy szétmarja a közösséget. Eltűnik a holnap, csak a ma számít. A pillanatnyi szükség felülír mindent, nem számít más, csak a túlélés. Az így élő emberekről a társadalom többsége semmit nem tud, képletesen fogalmazva ők már nem látszanak a jóléti erkélyről. Ha fel akarjuk emelni őket, ahhoz előbb le kell hajolnunk hozzájuk. Csak így tudunk találkozni velük, csak így lehet megérteni őket.

A Jelenlét a Máltai Szeretetszolgálat szóhasználatában azt jelenti: jelen vannak a másik ember életében. Ez hosszú távú elköteleződés valaki mellett. A Szeretetszolgálat a program első lépéseként szociális irodát alakít ki a telepen. Ha a házakban nincs víz vagy fűtés, akkor a máltai iroda is ezek nélkül működik. Ez a fajta sorközösség-vállalás és a folyamatos, segítő jelenlét teremti meg a kölcsönös befogadás feltételét, alapozza meg bizalmat. Nem biztos, hogy a máltai segítő mindenre egyből tudja majd a megoldást, de ha a kiválasztott irány zsákutcába visz, elindulnak egy másik úton. A sikernek nincs receptje, nem léteznek univerzális megoldások. A legsürgetőbb teendőket szociális diagnózis alapján határozzák meg, a terepen dolgozó munkatársak a szükségletekre reagálva alakítják a programot. A Jelenlét program mindig személyre szabott segítséget nyújt, nem az egész falu problémáját akarja megoldani, hanem egyénekét, családokét. De ha kellően sok család élete változik meg, az egy idő után a település egészén is látható lesz.

A Jelenlét formája a közös zenélés sikerélményeire alapozó Máltai Szimfónia és a legszegényebbek felemelését szolgáló máltai labdarúgás is, de a program útkeresésének eredménye a mozgó játszótér, valamint a mobil egészségügyi szűrés és ellátás elterjedése.

A Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét programjának ismert helyszínei: a budapesti Szatmár utca, Tarnabod, a monori cigánytelep, a pécsi György-telep, a veszprémi „Pokoli torony”, a tatabányai Mésztelep, Gyulaj, a miskolci Lyukóvölgy és a Számozott utcák, újabban pedig Tiszabő és Tiszabura.

A Magyar Örökség Díj átadásakor a Jelenlét Program laudációjában Beer Miklós váci megyéspüspök úgy fogalmazott: „Mit változtatott meg a máltaiak jelenléte? Van, amit ebből már látni lehet. Reggelente például egyre többen indulnak munkába. Az iskolában kevesebb a bukás. Az utcáról eltűnnek a szeméthegyek, a kerítéseken mosott ruha szárad. Ezek azt mutatják, az emberekben igény ébredt egy másik életre. Már nem a segítők szeretnék őket megváltoztatni, hanem ők akarnak másként élni. Gondolnak a holnapra.Tudják, hogy a jövő tőlük is függ. Ezek a felemelkedés első jelei. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat így ad választ a nyomor kihívásaira. Úgy hívják, Jelenlét program. És magyar példa.”

A Magyar Örökség díjat Farkas Balázs, Fekete György és Makovecz Imre javaslatára a Magyarországért Alapítvány kuratóriuma hozta létre 1995-ben, azóta évente négy alkalommal hét-hét díjazottnak adják át. Az elismerést olyan magyar intézményeknek, csoportoknak ítélik oda, melyek tevékenységükkel hozzájárultak a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez. Magyar Örökség Díjjal tüntették ki 2003-ban Kozma Imre atyát, a Szeretetszolgálat megalapításáért. A díjazottak közt van még többek között Jókai Anna, Kodály Zoltán, Mádl Ferenc, a Herendi Porcelánmanufaktúra és a Száztagú Cigányzenekar is.