A magyar Külgazdasági é s Külügyminisztérium által támogatott projekt záró konferenciáján a kísérleti időszak tapasztalatait osztották meg a szakemberek. A jelzőrendszeres házi gondozás lényege, hogy az egyedül élő idős emberek rosszullét, illetve vészhelyzet esetén egy állandóan a csuklójukon lévő jelzőkészülék megnyomásával kérhetnek segítséget. A jelzést a diszpécser központ érzékeli, és azonnal segítséget küld a hívóhoz. A Püspökségi Caritas kibővített tevékenysége keretében eleinte a fontos tudnivalókat sajátították el a nővérek, majd ez év áprilisa óta kísérleti jelleggel megkezdődött a folyamat. A nővérek közül négyen vállalták az ügyeletet, ők is elmondták fél év távlatában a tapasztalataikat. Eddig 20 szerkezettel rendelkeznek, a gondozottaknak ki is osztották a karkötőhöz hasonló készüléket, és mint hangsúlyozták, igény szerint újabbak beszerzésére is sor kerülhet. A szakmai napon jelen volt a készülékeket gyártó cég vezetője is, aki az újításokról is szólt.

A magyarországi tapasztalatokról Adányi László, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Vészhelyzetkezelésért és Nemzetközi Fejlesztésért felelős vezetője és Halászné Józsa Gabriella, a budapesti idősgondozó szakember is beszámolt. A zárókonferenciára meghívást kapott Magyarország belgrádi nagykövetségének a területtel megbízott attaséja, de jelen voltak Nagybecskerek város tanácsnokai, a többi között a szociális kérdésekkel foglalkozó illetékes is, akiknek a támogatására, a szolgáltatás kibővítése során a jövőben számítanak.

Az elkövetkező időszakban, mint Halmai Tibor, a Püspökségi Caritas igazgatója mondta, azon dolgoznak majd, hogy bővítsék a tevékenységüket, mert igény van a jelzőrendszeres segélynyújtás szolgálatára. A kísérleti időszak tapasztalatai alapján döntés születhet a rendszer országos kiterjesztéséről.