A Nagykaniszai Máltai Csoport húsz taggal és számos önkéntessel végzi szolgálatát a városban. Legfontosabb tevékenységük az adományosztás, amelynek révén élelmiszert, ruhát, cipőt, háztartási eszközöket, bútorokat juttatnak a hátrányos helyzetűeknek. Emellett feladataik közé tartozik a lelki segítségnyújtás és a tanácsadás is.

"Mások segítése, támogatása volt mindig az alapállásom" – mondta Kovács László a díj átvétele után. "Már gyermekként is megesett a szíve a szegényeken, a nélkülöző embereken. 1945 előtt egy koldus, mint később kiderült, egy jobb napokat megélt marhahajcsár járt az utcánkban. Látva elesettségét, megkértem édesanyámat, hogy adjunk ebédet ennek a bácsinak, mert nincs neki senkije. Kérésemre édesanyám behívta hozzánk, és megebédeltettük."

Az alapító az is emlondta, a tevékenységük kezdetén a Polgármesteri Hivatalban kértek egy listát azokról a hajléktalan emberekről, szegényekről, akiket ők is patronáltak, és felvették velük a kapcsolatot. A hajléktalan szállóra is vittek néhányszor ételt. Később megkapták a Ferences kolostor déli részét, amit azért alakítottak át, hogy legyen helye a szenvedélybetegeket ellátó csoportuknak is. 

"A Felsőtemplomban található perselyünket minden hónapban egyszer kiürítjük. Ebből a pénzből lisztet, cukrot veszünk a számukra. Ezen kívül három pékséghez is elmehetünk – Kanizsa Pékség, Arditti, Zalaco –, a műszak végén megmaradt pékáruért és azt is kiosztjuk a szűkölködőknek." - meséli Kovács László. A csoport időről időre bekapcsolódik az országos gyűjtésekbe és segélyakciókba is. "A délszláv háború idején mi is szerveztünk gyűjtést, és a Tiszai árvíz idején egy 20 tonnányi élelemmel és gyógyszerrel megrakott kamiont indítottunk el Kanizsáról a Kárpát-alján élők megsegítésére." - idézi fel a csoportvezető. 

A Nagykanizsai Máltai Csoport 2017-ben ünnepli fenállásának 25. évfordulóját.