Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Előadás az áhítatról Baján

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-04-09 00:00:00

Az előadássorozat Húsvét után is folytatódik

A lélek egészségét erősítő előadással várta az érdeklődőket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat bajai csoportja a helyi a Közösségi Házban. Binszki József, a belvárosi templom plébánosa Rácsodálkozás, titok, áhítat címmel foglalta össze a nagyböjti időszakban kiemelt fontossággal bíró fogalmak értelmezését.

Maros Beáta, a bajai csoport vezetője elöljáróban kiemelte: két éve kapcsolódtak az Egészséges Bács-Kiskunért programhoz, ennek keretében változatos témákban k hívtak előadókat, akár visszatérő jelleggel is. Csubákné Besesek Andrea alpolgármester szintén visszatérő látogatója a Máltai Szeretetszolgálat rendezvényeinek. Ezúttal arról beszélt a jelenlévőknek, hogy Binszki atya előadása igazi felöltődést kínál, amelynek hatására csodával telik meg a lélek. – Rácsodálkozunk az élet dolgaira, szembetaláljuk magunkat a titokkal, áhítattal fordulunk felé. Mindehhez belső csendre van szükség, főként ilyenkor, nagyböjt idején. Így tudunk önmagunkra és ez által másokra is jobban figyelni – emelte ki az elöljáró.

A nagyböjthöz kapcsolódó témát keresve döntött úgy, hogy az áhítatról fog elmélkedni Binszki József plébános. Mint kiemelte: régóta foglalkoztatja a téma, és a megfelelő szakirodalom tanulmányozását követően már több közösségben is beszélt róla. Hangsúlyozta, az áhítatot speciálisan vallási fogalomnak tartják, ennél azonban sokkal többet jelent. Olyan emberi alaptulajdonság és képesség, amely mindenkiben veleszületett módon megtalálható, hiszen a kisgyermek is áhítattal tud a környező világra rácsodálkozni. Mindenképpen erősen érzelmi alapú fogalomról van szó, amely ugyanakkor elengedhetetlen része a spirituális életnek is.

Németországból érkezett adományt oszt szét a Máltai Szeretetszolgálat Sümegi Csoportja - VIDEÓ

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-04-03 00:00:00

Kamionnal érkezett a németországi adomány Sümegre

Németországból érkezett több mint harmincezer adag bébiétel, gyümölcslé és joghurt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Sümegi Csoportjához, akik rászoruló családoknak és idős embereknek osztják szét az adományt. Az élelmiszert ezúttal is a németországi Szuverén Máltai Lovagrendtől kapta a magyar karitatív szervezet. Az akcióról a Sümegi Városi Televízió készített riportot. 

Látogatók érkeztek a Kiskunfélegyházi Máltai csoporthoz Braunfels-ből

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-03-30 00:00:00

Látogatók érkeztek a Kiskunfélegyházi Máltai csoporthoz Braunfels-ből

A nemzeti ünnepünket követő hétvégén háromtagú német delegáció érkezett Kiskunfélegyházára

A delegáció tagjai Romina Kassener polgármesteri asszisztens, Peter Schneider volt polgármester, Ingo Habermann, Bonnbaden városrész polgármestere.

A vendégeket – Csányi József polgármester elfoglaltsága miatt -, Balla László alpolgármester fogadta. Jelen voltak még Dobák Sára a TEK titkára és Szűts Tamás szekció vezető. A tárgyalás során beszéltek a német testvérvárosban, az előzetes igények alapján összegyűlt adományról. Ingo Habermann a további együttműködési lehetőségekre tett javaslatot a sport és a művészet terén. További elképzelések hangzottak el a két város barátságának 25 éves évfordulójának megünneplésére.

Családi teendői miatt nem tudtak személyesen találkozni a Magyar Vöröskereszt helyi titkárával, így személyesen nem volt módja megköszönni a Karácsony előtt érkezett ruhaadományt.

A Városháza után a helyi Máltai csoport közösségi épületét keresték fel, ahol Simon Edina mentorral és Csengődi Gáborné munkatárssal találkoztak. Megnézték a raktár és „kiszolgáló” helyiségeket, illetve a segélyosztó helyiséget.
Városunkban ez az egyetlen szervezet, amely rendszeresen támogatja a rászorulókat élelmiszerrel és ruházattal az adományokból. A vendégek láthatták a precíz és naprakész adminisztrációt a bejövő adományokról, illetve a kiadott segélyekről, a bejövők létszámát. Elmondták Németországban- függetlenül a rászorultság mértékétől-, mindenki, igazolvány alapján havonta csak egyszer jogosult támogatásra.

A délután a hosszú út utáni pihenésé volt. Szombaton délután- mivel a Kiskun Múzeumot és az Ótemplomot látták-, így a környék felderítése volt soron. A Hatvani Család Órák Háza gyűjtemény elvarázsolta német barátainkat. Hatvaniné Erzsike és Hatvani Béla vendégszeretete, felkészültsége és kedvessége segített egy időutazásban.

Hazafelé a felújított Községházát nézték meg.

Vasárnap az idő kedvezőbb volt, így lehetőség nyílt lovaglásra, míg a „gyalogosok” a farmot nézték meg. A delegáció hétfőn hajnalban hazautazott.

 

 

Fejtörő vetélkedők és idegőrlő pillanatok

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-03-22 00:00:00

Fejtörő vetélkedők és idegőrlő pillanatok

Szociális gondozók és ápolók szakmai versenyét rendezték a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Óbudai Szakgimnázium és Szakközépiskolában. A szakami napról a Máltai Iskola Alapítvány beszámolóját közüljük. 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Óbudai Szakgimnázium és Szakközépiskola adott otthont a szociális gondozók és ápolók 2017-es szakmai versenyének.  A 2002 óta megrendezett eseményen a vendéglátókon kívül további három oktatási intézmény vett részt: Magyar Máltai Szeretetszolgálat Devecseri Szakiskola, Szekszárdi Kolping Katolikus Szakképző Iskola és a Farkas Edit Római Katolikus Szakképző Iskola Keszthelyről.

A négy iskola hét csapata a kísérőtanárokon kívül összesen 28 főből állt, akik a kora délelőtti óráktól kezdve különböző szakmai elméleti és gyakorlati feladatok megoldásában mérték össze tudásukat.  A változatos feladatok elnyerték a diákok tetszését, így vidám, jó hangulatban telt el a délelőtt. A győzelmet jelentő vándorkupát végül a vendéglátó óbudai középiskolánk egyik diákcsapata nyerte meg.

A szakmai versenyek és eszmecserék évről évre a közösségi összetartást erősítik, kitűnő példával szolgálva az országban lévő többi iskola számára.

 

Török diákok jártak a Szeretetszolgálat óbudai szakképzőjében

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-03-22 00:00:00

A török diákok több máltai intézményt is meglátogattak

Az Erasmus+ program keretében a törökországi Erzincanból Magyarországra látogató tizenöt fős török diákcsoport két tanár kíséretében több magyarországi egészségügyi és szociális intézményt is felkeresett, köztük a pestszentlőrinci Máltai Idősek Otthonát és az Óbudai Szakgimnázium és Szakközépiskolát is. A Máltai Iskola Alapítvány beszámolóját közöljük.

A látogatás elején Győri-Daniné Szabó Mónika, az óbudai máltai középiskola igazgatója röviden ismertette az intézmény működését, amely két fő tevékenységből áll; szociális gondozókat és ápolókat képző három+kettő éves szakközépiskolai oktatásból, valamint négy+egy éves szakgimnáziumból az általános egészségügyi és ápolási asszisztensek részére. A szakmai gyakorlatok a Szeretetszolgálat szociális és egészségügyi intézményeiben, valamint a Budai Irgalmasrendi Kórházban zajlanak. A szociális gondozó és ápoló szakma a következő tanévben is hiányszakma lesz, így az állam – bizonyos tanulmányi feltételek teljesülése mellett –  a Szabóky Adolf Szakképzési ösztöndíjjal támogatja a diákokat.


A projektoros vetítéssel egybekötött bemutatást követően az igazgató asszony végigkalauzolta a vendégeket az intézmény termein, ahol a szokásos mindennapi oktatás folyt. A török diákok az ápolási gyakorló teremtől kezdve, az általános tanulmányoknak helyt adó termeken keresztül a közösségi helységig és a tanári szobáig betekintést kaphattak az intézmény működésébe. A nyelvi nehézségeket Kovács Hilda turkológus tolmácsolásával sikerült áthidalni.