Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Figyelemfelhívó élelmiszergyűjtés Baján

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-07-10 00:00:00

Több száz jó szándékú ember adományozott

877 kilogramm tartós élelmiszert gyűjtött a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja a helyi Spar üzletekben. Adományaikat a rászoruló emberek nevében hálásan köszönjük!

A Bajai Halfőző Fesztivál hétvégéjén kétnapos gyűjtést hirdetett a bajai önkéntes csoport két Spar áruházban. „Ezeken a napokon sokan látogatják meg városunkat, turisták, rokonok, ismerősök, visszajáró vendégek. Ez adta az apropóját annak, hogy a nagy nyári kánikulában a Máltai Szeretetszolgálat ismételten felhívja az emberek figyelmét arra, hogy a segítségnyújtásra folyamatosan szükség van.” - mondta Maros Beáta csoportvezető.

Az összegyűlt élelmiszert krízishelyzetbe került családoknak, fogyatékkal élő gyermekeket nevelő szülőknek, egyedül élő időseknek és hajléktalan embereknek juttatja a csoport.

Pünkösdi Családi nap Baján

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-06-15 00:00:00

Egészségügyi szűréseken is részt vehettek az érdeklődők

Játszóházzal, egészségügyi szűrővizsgálatokkal és színpadi programokkal várta a családokat a Pünkösdi Családi napon a Bajai Csoport. Az eseményről a Maros Beáta csoportvezető beszámolóját közöljük. 

Egy újabb sikeres programot zárt a Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja.
2017. június 3-án a Hobby Barkács Mezőgazdasági Szakáruházzal és a Fito Horm Kft-vel közös családi napot tartottunk a Bajához tartozó kiscsávolyi városrészben.

Az egész napos esemény keretében lehetőség nyílt:

a gyerekek számára:
- játszóházi foglalkozásokra, így: pecázására, csillám tetoválásokra, ugrálóvár az óvodás korosztály részére, szélforgó, fejdísz, kreppvirág készítése és origamizás
- egész napos hintózás is rendelkezésre állt

felnőtt korosztály számára:
- kakasfőző versenyt hirdettünk meg, melyre 8 csapat jelentkezett, akik közül sokan aktívan vettek részt az önkéntes véradáson. A véradáson 57 ember vett részt, akik közül 44-en adtak vért, 12 új véradó volt.

A lakosság részére térítésmentes szűrővizsgálatokat hirdettünk meg, így:

• véradás
• vércukorszint mérése
• koleszterin mérése
• vérnyomás mérése
• testsúly mérése
• testtömmeg index (BMI) számítás
• zsigeri zsírok mérése
• testzsír% mérése
• izom% mérése
• haskörfogat mérés
• pulzus számolás
• VC szint mérése
• vitamin szükséglet
• testanalízis
• EKG
• ultrahangos Érdoppler
• légzéskapacitás
• véroxigén mérése

A színpadi táncos-zenés programok színesítették az egész napos programot
Sztárvendég Pintér Tibor volt.

A szűrővizsgálatokban közreműködő partnerszervezeteink:
- Szent Rókus Kórház EFI irodája,
- Bácskaiak Egymásért Közhasznú Egyesület
- Magyar Vöröskereszt Baja Városi Szervezete
- Bajai Véradó Állomás

Családi nap Nyíregyházán

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-06-04 00:00:00

A mozgó játszótér játékaival játszva fejlődnek a gyerekek

Gyermeknapot szerveztek Nyíregyházán a rászoruló gyerekek számára. A családi napról a Nyíregyházi csoport vezetője írt beszámolót. 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nyíregyházi csoportja a nemzetközi gyermeknaphoz kapcsolódva, 2017.06.03-án Családi napot szervezett, a Szeretetszolgálat udvarán. A kulturális programok mellet kézműves foglalkozásokon vehettek részt az érdeklődők. A kicsik körében legnépszerűbb a felfújható ugrálóvár volt. A kézműves foglalkozásokat, vetélkedőket és az úgrálóvárat a Mozgó Játszótér program hozta el nekünk.

Fergeteges hangulatról a „Fehér csillag” roma tánccsoport gondoskodott, kiknek célja, hogy bemutassa és ápolja az oláh cigány nép hagyományát és kultúráját. Akinek nosztalgiázáshoz volt kedve, megtehette Palicz Istvánnal, a Kelet-Magyarország újságírójával. A csoportunk média támogatójának munkatársa civilben a retró dalok előadója.

A versenyen résztvevő minden gyerek ajándékot kapott, az első három helyezett oklevélben is részesült. A belépő, tombolaként is szolgált, melyeket a nap végén sorsoltunk ki. Mivel minden szelvény nyert, senki nem tért haza üres kézzel. Étel-italról a nyíregyházi csoport gondoskodott. Volt fokhagymás, tejfölös sajtos lángos, hét féle sütemény, limonádé, ásványvíz, melyeket adományba kapott színes kulacsokban kínáltunk.

A máltai gyermeknap támogatói voltak: Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, Fémszerkezet Építő és Szerelő Kft, a lángos sütéshez elengedhetetlen óriási tepsi, asztal és gázrózsa elkészítésével; a Nyíregyházi Kenyérgyár a Morzsi Pékség és a Gávavencsellöi Sütőipari Kft. süteményeivel, C&D ruhaneművel. Az ajűndékba adott játékokat a Mix Shop játék nagykereskedéstől és a város lakóinak felajánlásaként kaptuk adományba. Köszönet nekik, hisz csak velük lehetett tökéletes ez a nap.

Tóth Andrásné
Csoportvezető, Nyíregyháza

Huszonöt éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyíregyházi Csoportja

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-04-26 00:00:00

A huszonöt éves csoport tagjai

Megalakulásának negyedévszázados évfordulóját ünnepelte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyíregyházi Csoportja. A hálaadó ünnepi alkalomról Szél Barnabás, az Észak-Alföldi Régió munkatársa írt beszámolót. 

2017. április 22-én volt negyed évszázada annak, hogy a Szeretetszolgálat nyíregyházi csoportja megalakult. Ennek emlékére Bosák Nándor nyugalmazott Debrecen-Nyíregyházi megyéspüspök mutatott be hálaadó szentmisét a Vasgyár utcai Szent Antal templomban (Kertváros), ahol a csoportot 1992-ben életre hívták. Meghívót kaptak az egykori és jelenlegi lelki- és csoportvezetők, tagok és önkéntesek is. Hálát adtunk a 25 év minden öröméért és kihívásaiért, imádkoztunk a már elhunyt tagok lelki üdvéért.

Húsvét 2. vasárnapja az Isteni Irgalmasság ünnepe, így a fő gondolatmenet eköré csoportosult, illetve Szent Tamás apostol hitére. A püspök atya a prédikációjában az irgalmasság cselekedeteit a szeretetszolgálatok alapvető feladatának tekintette. Idézte a szentírási szöveget is: „Amit egynek tesztek a legkisebbek közül, azt nekem teszitek” (Mt 25,40). Kérte a Mindenhatót, hogy a következő 25 évben is erőinkhez és lehetőségeinkhez mérten vehessük ki részünket a hit védelmében és a rászorultak szolgálatában.

Köszönjük csoportunk tagjának, Komiszár Dénes teológus hallgatónak az ünnepség megszervezését, aki évek óta szervezi az Észak-alföldi régió éves lelkinapjait is!

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyíregyházi Csoport
 

Virágosítás és családi programok a Balatonalmádi Csoport részvételével

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-04-23 00:00:00

A Családos napon gyerekek és felnőttek is jól érezték magukat a máltai asztaloknál


Közösségépítő programokat szervez az önkéntesség népszerűsítésére és a karitatív munka fellendítésére a balatonalmádi Szent Imre Római Katolikus Plébánia, melyekbe a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportját is bevonja. A pályázati keretből megvalósuló rendezvényekről a máltai csoport beszámolóját közöljük.

„Társadalmi szerepvállalás erősítésére a közösségek fejlesztésével” címmel nyert pályázatot Balatonalmádiban a Szent Imre Római Katolikus Plébánia az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt EFOP-1.3.5-16-2016-00503 számú kiírásán. A pályázat célja a közösségi szerepvállalás és közösség építés erősítése, az önkéntesség és a karitatív munka előmozdítása a Szent Imre plébánia programjain keresztül. A programok mottójául az „Ama Communitatem” - „Szeresd a közösséget” felhívást választották. Áprilisban két almádi iskolában húsvéti játszóházakat, majd a plébánián Családos napot szerveztek.

A Templomkertjeink jövője című programba a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Balatonalmádi Csoportjának tagjai is bekapcsolódtak, a Szent Ignác és Szent Imre templomoknál segítették a pályázati forrásból a kert szépítését, virágok telepítését.

Szintén a plébániai pályázat keretében hirdették meg a FI-LE Egyesület által szervezett Húsvéti futást, ahol családi futás, babakocsis futás, apa futás, anya futás, óvodás futás, iskolás futás és hatodmaraton között válogathattak  a Szent Erzsébet Ligetbe kiránduló családok.

Az egyesület vezetője Beckerné Sabján Otília felkérte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportját, hogy a versenyek előtt-között Máltai játszóházat szervezzen, ahol kavicsfestésre, rajzolásra, buborékfújásra, bárányka készítésre, katolikus és helytörténeti totó kitöltésére volt lehetőség. Hat máltai munkatárs beszélgetett, játszott a gyerekekkel a gyönyörű tavaszi napsütésben. Fürgéné Illési Gabriella, Kertész Gabriella, Tene Árpádné, Csetényi Kati, Pazonyi Lilla és Töltési Erzsébet. Öröm volt látni a sok kisbabát, családot, a Máltai asztalnál is sokan tevékenykedtek! Igazi közösségépítő rendezvény volt! Köszönjük!

A Plébánia saját honlapján, a www.almadiplebania.hu-n keresztül hirdeti a soron következő rendezvényeket  és beszámol a lezajlott programokról.