Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Fejtörő vetélkedők és idegőrlő pillanatok

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-03-22 00:00:00

Fejtörő vetélkedők és idegőrlő pillanatok

Szociális gondozók és ápolók szakmai versenyét rendezték a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Óbudai Szakgimnázium és Szakközépiskolában. A szakami napról a Máltai Iskola Alapítvány beszámolóját közüljük. 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Óbudai Szakgimnázium és Szakközépiskola adott otthont a szociális gondozók és ápolók 2017-es szakmai versenyének.  A 2002 óta megrendezett eseményen a vendéglátókon kívül további három oktatási intézmény vett részt: Magyar Máltai Szeretetszolgálat Devecseri Szakiskola, Szekszárdi Kolping Katolikus Szakképző Iskola és a Farkas Edit Római Katolikus Szakképző Iskola Keszthelyről.

A négy iskola hét csapata a kísérőtanárokon kívül összesen 28 főből állt, akik a kora délelőtti óráktól kezdve különböző szakmai elméleti és gyakorlati feladatok megoldásában mérték össze tudásukat.  A változatos feladatok elnyerték a diákok tetszését, így vidám, jó hangulatban telt el a délelőtt. A győzelmet jelentő vándorkupát végül a vendéglátó óbudai középiskolánk egyik diákcsapata nyerte meg.

A szakmai versenyek és eszmecserék évről évre a közösségi összetartást erősítik, kitűnő példával szolgálva az országban lévő többi iskola számára.

 

Török diákok jártak a Szeretetszolgálat óbudai szakképzőjében

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-03-22 00:00:00

A török diákok több máltai intézményt is meglátogattak

Az Erasmus+ program keretében a törökországi Erzincanból Magyarországra látogató tizenöt fős török diákcsoport két tanár kíséretében több magyarországi egészségügyi és szociális intézményt is felkeresett, köztük a pestszentlőrinci Máltai Idősek Otthonát és az Óbudai Szakgimnázium és Szakközépiskolát is. A Máltai Iskola Alapítvány beszámolóját közöljük.

A látogatás elején Győri-Daniné Szabó Mónika, az óbudai máltai középiskola igazgatója röviden ismertette az intézmény működését, amely két fő tevékenységből áll; szociális gondozókat és ápolókat képző három+kettő éves szakközépiskolai oktatásból, valamint négy+egy éves szakgimnáziumból az általános egészségügyi és ápolási asszisztensek részére. A szakmai gyakorlatok a Szeretetszolgálat szociális és egészségügyi intézményeiben, valamint a Budai Irgalmasrendi Kórházban zajlanak. A szociális gondozó és ápoló szakma a következő tanévben is hiányszakma lesz, így az állam – bizonyos tanulmányi feltételek teljesülése mellett –  a Szabóky Adolf Szakképzési ösztöndíjjal támogatja a diákokat.


A projektoros vetítéssel egybekötött bemutatást követően az igazgató asszony végigkalauzolta a vendégeket az intézmény termein, ahol a szokásos mindennapi oktatás folyt. A török diákok az ápolási gyakorló teremtől kezdve, az általános tanulmányoknak helyt adó termeken keresztül a közösségi helységig és a tanári szobáig betekintést kaphattak az intézmény működésébe. A nyelvi nehézségeket Kovács Hilda turkológus tolmácsolásával sikerült áthidalni.

Megyei elismerést kapott a húszéves Ajkai Csoport

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-03-01 00:00:00

Megyei elismerést kapott a húszéves Ajkai Csoport

Húszéves fennállását ünnepelte február 25-én a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Ajkai Csoportja. Az ünnepségen a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke elismerő oklevelet adott át a csoportnak, mellyel megköszönte az önkéntesek két évtizednyi szolgálatát. Az ünneplésről a csoport vezetője, Preininger-Horváth Edina készített beszámolót.  

Február 25-én az ajkai csoport megtartotta éves közgyűlését, majd fennállásának 20 éves jubileuma alkalmából közös ünneplésre hívta az elmúlt két évtizedben munkájukat segítő támogatókat, partnereket, az önkormányzat képviselőit.

Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntőjét követően a csoportnak az elmúlt 20 évben kifejtett karitatív tevékenységéért Elismerő oklevelet, Preininger-Horváth Edina csoportvezetőnek az Ezeréves vármegyék emlékérmet adta át. Bondor Lajos régióvezető köszöntötte a csoport tagságát a jubileum kapcsán. Ezt követően a csoportvezető egy rövid vetítés segítségével visszaidézte az elmúlt évek eseményeit. A köszöntők után Járó Sándor és Gáspár János alapító tagok oklevélben részesültek. Oklevéllel és könyv ajándékkal köszönte meg a csoport eddigi támogatását a Molnár Gábor Műhely Alapítványnak, Táncsics Tamás önkormányzati képviselőnek, Tomor Renátának, a Nagy Ajkai Bababörze szervezőjének, Király Gizella vállalkozónak és dr. Horváth Zsolt ügyvédnek. Az ünnepi program hálaadó szentmisével folytatódott, amelyet Bakos Frigyes esperes plébános, a csoport lelki vezetője celebrált. (Preininger-Horváth Edina, csoportvezető)

A képre kattintva képgaléria nyílik meg:

{galeria}

Imanap a világ éhezőiért

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-02-24 00:00:00

Minden gyermeknek joga van a méltósághoz (Fotó: Egry Dóra)

Hamvazószerda előtti vasárnap az Egyház a világ éhezőiért imádkozik. A Szuverén Máltai Lovagrend segélyszervezetei világszerte nap mint nap éhező emberek ezreit látják el élelemmel, hogy ezáltal visszaadják emberi méltóságukat. 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat évente több ezer hajléktalan ember számára oszt meleg ételt és szociális konyháiban naponta csaknem ezer nélkülöző embert lát vendégül. Gyermekprogramjaiban a Szeretetszolgálat nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a gyerekeknek legyen mit fogyasztaniuk a foglalkozások után, hiszen sok fiatalnak az iskolán kívüli időben ez az egyetlen lehetősége az étkezésre. A rászoruló idős emberek, nagycsaládosok és fogyatékkal élő emberek számára több ezer tartós élelmiszer csomagot állít össze minden karácsonykor az Adni Öröm akcióban összegyűlt adományokból.

Amennyiben Ön is támogatni szeretné a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nélkülöző emberekért végzett szolgálatát, keresse fel weboldalunkat: www.maltai.hu/adomanyok

A Szuverén Máltai Lovagrend nemzetközi segélyszervezete, a Mateser International a világ számos országában gondoskodik az éhező emberekről. Az évek óta tartó háborúk és a hónapok óta pusztító aszály következményeitől szenvedő Szomáliában, Nigériában, Jemenben és Dél-Szudánban közel másfélmillió gyermek éhezik. A máltai segélyszervezet Dél-Szudánban iskolai étkeztetési programot indított annak érdekében, hogy megelőzzék a kisiskolás kori alultápláltságot. Kenya északi részén 2500 család számára juttat rendszeresen ételcsomagokat a Malteser International, ahol az egyébként családokat eltartó állattartást is ellehetetlenítette a szárazság. „A krízis csendben, de folyamatosan növekszik Afrikában a közel-keleti konfliktus árnyékában, az egyre növekvő aszály nemcsak a megélhetést lehetetleníti el, de életeket is veszélyeztet. Az itt élő embereknek sürgős segítségre van szükségük, mert éheznek.” – mondta Roland Hansen a Malteser International Afrikáért felelős vezetője. Az élelmiszer segély mellett a máltai szervezet egészségügyi képzéseket tart, higiéniai alapismereteket oktat, gazdálkodásra tanít Afrika és Ázsia több országában, és segítséget nyújt a Közel-Keleten és Dél-Amerika számos pontján.

A Malteser International tevékenységéről itt olvashat: https://www.malteser-international.org/

 

Az összetartozás ajándékait vittük el Csángóföldre

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-02-08 00:00:00

Az összetartozás ajándékait vittük el Csángóföldre

2017 februárjának első hétvégéjén a Szent László Társulat a Magyar Mátlai Szeretetszolgálattal közösen juttatta el az "Összetartozásunk ajándékait" Csángóföldre, Újrekecsinbe/Dumbravénbe, Külsőrekecsinbe, Pokolpatakra és Somoskára, moldvai magyar családok és moldvai magyar iskolások részére.

A Szent László Társulat így ír az ajándékok átadásáról Facebook oldalán:

Hálásan köszönjük a Máltai Szeretetszolgálat közreműködését! Köszönjük, hogy olyan jó szándékú és becsületes segítőkkel működhettünk együtt, mint a Máltai Szeretetszolgálat kollégái vagy a Cifra Műhely Egyesület tagjai. Örülünk, hogy részt vehettünk a Gyurka Valiék családjához eljutó adományok kijutásában és gyarapíthattuk azt! Bízunk benne, hogy sikerül hozzájárulni a moldvaiak magyar nyelvtudásának és magyarság tudatának erősítgetéséhez!

A Galéria megtekintéséhez, kattintson az alábbi képre: