Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Karácsonyi ünnepség a Terézvárosi Nappali Melegedőben

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-12-21 22:00:00

Karácsonyi ünnepség a Terézvárosi Nappali Melegedőben

A Terézvárosi Nappali Melegedpjáben is együtt ünnepelték a karácsont a melegedőbe járó hajléktalan emberek és az intézmény munkatársai. A rendezvényről a szervezők tudósítását közöljük. 

Évek óta hagyomány az Eötvös utcai melegedőben, hogy megrendezésre kerül a közösségi karácsonyi ünnepség. Hála a Terézvárosi Önkormányzatnak ez idén, 2017-ben sem volt másképp. Az ünneplést már jóval az időpontot megelőzően, a pályázati pénzek elnyerése után lázas készülődés övezte, például a tökéletes karácsonyfa kiválasztása, illetve a halászlé főzése, amihez az alaplevet már egy nappal a felszolgálás előtt meg kell főzni, és már jóval ezek előtt megkezdtük a vendéglista összeírását, és gondoskodtunk arról, hogy minden meghívotthoz eljusson az információ.


Az első program a közös fadíszítés volt ezúttal is. Szaloncukrot kötöztünk és azzal raktuk roskadásig a karácsonyfát. Ezt mindenki élvezte és mindenkiben előhozta a gyermekkori emlékeket, amikor nem lehetett megenni a szaloncukrokat a fáról, rögtön a díszítéskor.
Egy-kettő körül már tele volt a melegedő központi helysége ügyfelekkel. Ekkor érkezett a meghívott vendégünk, egy csellóművész. Egyik kollégánk is tud fuvolázni, így a csellókoncert mellett két szólamban is hallgattunk karácsonyi dalokat.

Mindeközben készült a halászlé, az ügyfelek beszélgettek, ettek ittak, igazi kávéházi hangulat alakult ki. A halászlé elfogyasztása után bejglit és szaloncukrot kaptak az ügyfelek, majd közös énekléssel és zenéléssel zártuk az ünnepséget.
Az igazi karácsonyi ajándék részünkről talán az volt, hogy az ügyfelek pár óráig, és még az ünnepség után is érezték, hogy van hova tartozniuk.

Tüdőszűrő busz és egészségnap a Bajai és Bácsalmási Járásban

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-12-20 00:00:00

Bajai Csoport

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja 2017 év tavaszán és őszén 11 településen szervezett komplex egészségügyi szűrővizsgálatot. 

Budapestről érkezett a Szeretetszolgálat mobil tüdőszűrő állomása (busz), melyet a Bajai Kórház Egészségfejlesztési irodája és a Bácskaiak Egymásért Közhasznú Egyesület munkatársai által végzett 19 különböző vizsgálattal egészítettek ki.

A vizsgálatok közül az ultrahangos érdoppler és EKG volt a legnépszerűbb, valamint a vércukorszint-, koleszterin-, vérnyomásmérés, illetve a testtömeg index számítása, a testzsír százalék és izomszázalék mérése. Különböző tanácsadások keretében vizsgálták továbbá a légzéskapacitást, a véroxigén szintet és végeztek testanalízist. Az életmódból adódó rizikó tényezőket kérdőíves állapotfelméréssel mérték fel.



A tüdőszűrő programot Katymárban, Madarason, Garán, Csátalján, Sükösdön, Érsekhalmán, Nagybaracskán, Dávodon, Felsőszentivánon, Tataházán és Mátételken vehették igénybe a árszoruló emberek.


A 11 településen közel 900 főt szólított meg a Szeretetszolgálat 5 alkalommal.
A szűrővizsgálatok mellett a Homoki Varázskert Szociális Szövetkezet termékeit ismerhették meg az érdeklődők.

A jelenlévők tájékoztatást kaptak továbbá az Együttműködés a helyben foglalkoztatásért TOP-5.1.1-es programról, és az érdeklődőkkel a további személyes beszélgetésre a bajai paktumirodában került sor a programot követően.

A Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja köszönetét fejezte ki a települések polgármestereinek, az Önkormányzatok képviselő-testületeinek, hogy támogatták kezdeményezést és ezzel elősegítették a preventív szűrővizsgálat megvalósulását.

Fogvatartottak ajándékoztak meg hajléktalan embereket Veszprémben

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-12-20 00:00:00

veol.hu

“Legyetek jók, ha tudtok!” – Ezt a mottót választották a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai karácsonyi jóvátételi programjukhoz. A többéves hagyományt folytatva az intézet öt elítéltje karácsonyi műsorral készült, ezúttal a Magyar Máltai Szeretetszolgálat veszprémi Befogadás Háza hajléktalan szállójának lakói számára. Saját készítésű ajándékokkal és a börtönben összegyűjtött adományokkal is készültek, melyeket a hajléktalan embereknek és a Házgyári úti rehabilitációs átmeneti szálláson élőknek adtak át.

„Legyetek jók, ha tudtok” ez a mottója a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet jóvátételi programjának, amelynek keretében öt elítélt pásztorjátékot adott elő a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Háza és Hajléktalanok Otthona lakóinak.

Németh Éva bv. ezredes elmondta, hogy a jóvátételi programnak nagyon pozitív a fogadtatása. Ez az a fajta kezdeményezés, amelyből mindenki, a fogvatartottak, az intézet és a társadalom is csak nyer.


Az előadást követően a parancsnok adományokat és ajándékokat adott át, amelyeket a börtön személyi állománya gyűjtött, illetve a fogvatartottak készítettek. Az adományokat egyrészt az otthon lakóinak, másrészt a Házgyári út 1. szám alatti rehabilitációs átmeneti szállón élő családoknak szánták. Az ajándéktárgyakat többek között a női szabó képzésen résztvevő fogvatartottak készítették.
Szaller Péter a Befogadás Háza intézményvezetője köszönte az elitélteknek, hogy eljöttek és a legjobban rászorulóknak készültek egy ilyen előadással, amelyen látszott, hogy benne volt a szívük, a lelkük.

Az intézményvezető szólt arról is, hogy a karácsonyi ünnepek közeledtével az a sok ember, aki bent van a szállón, jobban odafigyel egymásra, kevesebb ilyenkor a konfliktus, segítik, támogatják egymást a lakók és ebből is látszik, hogy az ünnep az emberek szívében van és nem tárgyi dolgokban.

Fogyatékkal élőknek és iskolásoknak tartott karácsonyi ünnepséget a Pápai Csoport

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-12-20 00:00:00

papa-ma.hu

Közel száz karácsonyi csomagot adott át Pápán a Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportja a katolikus iskolában tartott adventi ünnepségén. 

Az egész évben a Szeretetszolgálat intézményeibe járó és ott gondozott fogyatékkal élő embereket és a Szent István Római Katolikus Általános Iskola negyven diákját hívta adventi ünnepségre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápai Támogató Szolgálata december 19-én. A katolikus iskola Fő téri épületének aulájában megtartott ünnepségen az iskola diákjai adtak műsort. A Schrei Balázs által rendezett jelenet a az újszülött Megváltó előtt tisztelgő pásztorok történetét mondta el, ráirányítva a figyelmet arra, milyen jó egy közösséghez tartozni, és milyen nagy öröm az, ha valakinek önzetlenül, szeretettel adunk valamit.
Megyesi Ferenc atya, a Szeretetszolgálat Pápai Csoportjának lelki vezetője szintén a közösséghez tartozás öröméről beszélt karácsonyra hangoló köszöntőjében.
Az ünnepi gondolatokat követően a Szeretetszolgálat munkatársai átadták karácsonyi ajándékukat a meghívott gyermekeknek és az intézmény ellátottainak. Az ajándék jelentős részét az Adni Öröm! adománnygyűjtő akció során gyűjtötték a Szeretetszolgálat látókörében lévő családoknak.

 

Szeretetdoboz akció Baján - Ajándék a határon túlra

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-12-19 00:00:00

Szeretetdoboz akció Baján - Ajándék a határon túlra

2017 késő őszén meghirdette a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Régiója, azon belül a Bajai Csoport a szeretetdoboz-akciót. A gyűjtésről és a csoport tagjai küldtek beszámolót.

A gyűjtést általános iskolás - 6-12 éves – gyermekek számára hirdették meg, akik szívesen leveleznének hasonló korú gyerekekkel, és ajándékoznának egy cipősdoboznyi kis „szeretetet” Székelyföldre és Kárpátaljára. Eme ajándékok elkészítésekor a személyességen volt a hangsúly.


A dobozba kerülhetett: édesség, mesekönyv, színező, játék, füzet, ceruza, zsírkréta, gyurma, használható apróbb ruhanemű (sál, sapka, kesztyű), emellett egy fotó az ajándékot küldő gyerekről, hogy ezáltal is közelebb kerüljenek egymáshoz. Az akció célja: a fiatalok és a családok között barátság alakuljon ki levelezés útján.
A bajai intézmények közül a Szent László ÁMK diákjai 170 dobozt készítettek, s az átadásra a Magyar Katolikus Kulturális Napok Szent Mártontól Szent Cecíliáig rendezvénysorozat keretében történt Árpádházi Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódva.

A bajai szentistváni iskola közel 80 cipősdobozt, az Eötvös József Főiskola Hallgatói Önkormányzata 20, a katymári könyvtár dolgozói 10 dobozt adtak át a Szeretetszolgálat Bajai Csoportjának.
Az erdélyi és székelyföldi gyerekek mellett azon bajai családok is részesültek a doboznyi szeretetből, akiknek nehézséget jelent az ünnepek közeledtével az ajándék megvásárlása gyermekei részére.

Akciónkat a DM drogériahálózat bajai üzletének dolgozói felajánlása is bővítette. Az ajándékcsomagok kozmetikumokat, higiéniai készítményeket és eszközöket  tartalmazott, melyet a bolt dolgozói saját készítésű ajándékokkal, karácsonyfa díszekkel egészítettek ki.
Csoportunk köszönetet mond minden felajánlónak nagylelkű adományáért.