Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Egy kis zöldség ismeret

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-08-31 00:00:00

Egy kis zöldség ismeret

Augusztusban az esztergomi Zöld Fenyő Időskorúak Otthonában egészségnapot tartottak a zöldségek jótékony hatásairól, illetve a betegségek megelőzéséről. Idős korban ugyanis még nagyobb jelentősséggel bír a vitaminok pótlása. A rendezvényről Kissné Tafferner Györgyi, mentálhigiénés munkatárs írt beszámolót.

Zöld, sárga, piros… és nagyon finomak! Igen ezek a zöldségek. Ezek a növények az idősek számára élettanilag is nagyon fontos szerepet töltenek be, a rostok, vitaminok tartalma miatt. Segítik az emésztést, látást és még nagyon sok egészségügyi problémának lehetnek az ellenszerei. Mivel idős korban lecsökkennek az anyagcsere folyamatok és lassul a felszívódás még nagyobb szükség van a vitaminok bevitelére és pótlására. Az idős embereknek a zöldségeket is megfelelő konyhatechnikai eljárásokkal kell készíteni, mert a gyengülő rágóízületek és a fogak nagymértékű hiánya befolyásolja fogyasztásukat.

A zöldségek köre, elérhetősége is fejlődik, így vannak olyan zöldségek, amiket az idős lakóink még nem ismernek. A zöldségek fontosságára és a hozzájuk kapcsolódó betegségek ismertetésére egészségnapot rendeztünk. Itt elsősorban a magas vérnyomás tünetei, megelőzése és a cukorbetegség volt a fő kiinduló pont.

Különféle zöldségekkel készültünk, amiket jól ismernek (paprika, répa, saláta..) és olyanokkal, amiket nem ismernek (batáta). Minden zöldséget külön- külön is megbeszéltünk, kielemeztünk. Honnan származik, ki- mire-hogyan használta.  Ezekből a zöldségekből nyers és párolt formában kóstolhattak lakóink és utána egy nagy salátástálnyi friss vegyes salátával és öntettel zárult az egészségnap.

A rendezvény alkalmával megismerkedtek a zöldségek eredetével, felhasználásával, jótékony hatásával. Időközben nagyon jókat beszélgettek, nevettek és ettek a lakóink.

Mindenki kedves egészségére!

 

Kissné Tafferner Györgyi

mentálhigiénés munkatárs

 

Kirándulás a Cuha-szurdokban

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-08-22 00:00:00

Kirándulás a Cuha-szurdokban

A Cuha patak völgyébe szervezett kirándulást a Veszprémi Befogadás Háza, melyen az intézménybe járó emberekkel együtt a máltai kollgák és önkéntesek is részt vettek. A nyárbúcsúztató túráról munkatársunk beszámolóját közöljük. 

Intézményünk, a Veszprémi Befogadás Háza nyárbúcsúztató programként kirándulást szervezett lakói számára a Cuha-szurdokban. A programot vonatozással indítottuk Veszprémből Porva-Csesznekre. Porva-Csesznekről Vinyéig gyalogos túrát tartottunk, melynek során a tájban való gyönyörködés mellett régi emlékeket oszthattunk meg egymással. A kirándulás részét képezte a meredek oldalfalak megmászása, barlang, valamint forrás felkutatása. A kirándulás zárásaként szalonnát sütöttük, valamint a közeli turista fogadóba tértünk be.
Szép, élményekkel teli nap volt!

Fejlesztések a Terézvárosi Nappali Melegedőben

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-08-01 00:00:00

Fejlesztések a Terézvárosi Nappali Melegedőben

Új eszközökkel bővült a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Terézvárosi Nappali Melegedője. A beszerzésekről Fodor István intézményvezető számol be. 

Az intézményünk sikeresen pályázott a Terézvárosi Önkormányzat civilszervezeteknek kiírt 2017. évi tavaszi pályázatán. Ennek köszönhetően sikeresen tudtuk fejleszteni a játékklub szolgáltatásunkat. A hozzánk rendszeresen járó hajléktalan emberek nagy örömére végre pótolni tudtuk a két éve tönkrement csocsóasztalt. Az új eszköznek hamar híre ment, így 2017.07.31-én egy csocsóversenyt rendeztünk, melyen tizenkét fő (ügyfelek és dolgozók együtt) vett részt. Az esemény fantasztikus hangulatban telt, többen jelezték felénk, hogy a jövőben is szívesen részt vennének egy hasonló megmérettetésen. Igyekszünk mihamarabb eleget tenni a kérésnek.

A másik fontos eszköz, amelyre már régóta vártunk, egy projektor (vetítő és vászon) vásárlása. Ennek használata nem csak a szolgáltatásokban (filmklub, művészetterápiás csoport), hanem a dolgozók képzésében is fontos szerepet tölt be.
A két eszköz beszerzése nagyban hozzájárult, ahhoz hogy minőségileg javuljanak a melegedő szolgáltatásai.

Budapest, 2017.07.31.

Fodor István
Intézményvezető