Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Huszonöt éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyíregyházi Csoportja

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-04-26 00:00:00

A huszonöt éves csoport tagjai

Megalakulásának negyedévszázados évfordulóját ünnepelte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyíregyházi Csoportja. A hálaadó ünnepi alkalomról Szél Barnabás, az Észak-Alföldi Régió munkatársa írt beszámolót. 

2017. április 22-én volt negyed évszázada annak, hogy a Szeretetszolgálat nyíregyházi csoportja megalakult. Ennek emlékére Bosák Nándor nyugalmazott Debrecen-Nyíregyházi megyéspüspök mutatott be hálaadó szentmisét a Vasgyár utcai Szent Antal templomban (Kertváros), ahol a csoportot 1992-ben életre hívták. Meghívót kaptak az egykori és jelenlegi lelki- és csoportvezetők, tagok és önkéntesek is. Hálát adtunk a 25 év minden öröméért és kihívásaiért, imádkoztunk a már elhunyt tagok lelki üdvéért.

Húsvét 2. vasárnapja az Isteni Irgalmasság ünnepe, így a fő gondolatmenet eköré csoportosult, illetve Szent Tamás apostol hitére. A püspök atya a prédikációjában az irgalmasság cselekedeteit a szeretetszolgálatok alapvető feladatának tekintette. Idézte a szentírási szöveget is: „Amit egynek tesztek a legkisebbek közül, azt nekem teszitek” (Mt 25,40). Kérte a Mindenhatót, hogy a következő 25 évben is erőinkhez és lehetőségeinkhez mérten vehessük ki részünket a hit védelmében és a rászorultak szolgálatában.

Köszönjük csoportunk tagjának, Komiszár Dénes teológus hallgatónak az ünnepség megszervezését.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyíregyházi Csoport
 

Virágosítás és családi programok a Balatonalmádi Csoport részvételével

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-04-23 00:00:00

A Családos napon gyerekek és felnőttek is jól érezték magukat a máltai asztaloknál


Közösségépítő programokat szervez az önkéntesség népszerűsítésére és a karitatív munka fellendítésére a balatonalmádi Szent Imre Római Katolikus Plébánia, melyekbe a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportját is bevonja. A pályázati keretből megvalósuló rendezvényekről a máltai csoport beszámolóját közöljük.

„Társadalmi szerepvállalás erősítésére a közösségek fejlesztésével” címmel nyert pályázatot Balatonalmádiban a Szent Imre Római Katolikus Plébánia az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt EFOP-1.3.5-16-2016-00503 számú kiírásán. A pályázat célja a közösségi szerepvállalás és közösség építés erősítése, az önkéntesség és a karitatív munka előmozdítása a Szent Imre plébánia programjain keresztül. A programok mottójául az „Ama Communitatem” - „Szeresd a közösséget” felhívást választották. Áprilisban két almádi iskolában húsvéti játszóházakat, majd a plébánián Családos napot szerveztek.

A Templomkertjeink jövője című programba a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Balatonalmádi Csoportjának tagjai is bekapcsolódtak, a Szent Ignác és Szent Imre templomoknál segítették a pályázati forrásból a kert szépítését, virágok telepítését.

Szintén a plébániai pályázat keretében hirdették meg a FI-LE Egyesület által szervezett Húsvéti futást, ahol családi futás, babakocsis futás, apa futás, anya futás, óvodás futás, iskolás futás és hatodmaraton között válogathattak  a Szent Erzsébet Ligetbe kiránduló családok.

Az egyesület vezetője Beckerné Sabján Otília felkérte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportját, hogy a versenyek előtt-között Máltai játszóházat szervezzen, ahol kavicsfestésre, rajzolásra, buborékfújásra, bárányka készítésre, katolikus és helytörténeti totó kitöltésére volt lehetőség. Hat máltai munkatárs beszélgetett, játszott a gyerekekkel a gyönyörű tavaszi napsütésben. Fürgéné Illési Gabriella, Kertész Gabriella, Tene Árpádné, Csetényi Kati, Pazonyi Lilla és Töltési Erzsébet. Öröm volt látni a sok kisbabát, családot, a Máltai asztalnál is sokan tevékenykedtek! Igazi közösségépítő rendezvény volt! Köszönjük!

A Plébánia saját honlapján, a www.almadiplebania.hu-n keresztül hirdeti a soron következő rendezvényeket  és beszámol a lezajlott programokról.

Roma világnap a Terézvárosi Nappali Melegedőben

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-04-17 00:00:00

Roma világnap a Terézvárosi Nappali Melegedőben

A Roma világnapot ünnepelték április 10-én a Terézvárosi Nappali Melegedőben. A közös megemlékezés hagyománnyá vált az intézményben, idén már harmadik alkalommal várták a roma származású hajléktalan és rászoruló embereket a melegedőbe. Az eseményről az intézményvezető, Fodor István számolt be. 

A Terézvárosi Nappali Melegedő immár harmadik alkalommal rendezte meg a Roma Világnapot 2017.04.10-én, melyre az intézmény szolgáltatásait igénybevevő roma származású hajléktalan embereket vártuk.

A programban szerepelt filmvetítés, zenehallgatás és zenélés. Az utóbbit, az egyik gitározni tudó kollégánk jóvoltából sikerült megvalósítani. Az esemény nagyon jó hangulatban telt. Az összejövetelen meglepetésünkre sokan táncra perdültek, énekeltek és gitároztak.

Az ebédre szánt báránypörkölt alapanyagát, az üdítőket és a szervírozáshoz szükséges eszközöket a Terézvárosi Önkormányzat által kiírt nyertes pályázatból finanszíroztuk. A nap fénypontja volt a romazászlót ábrázoló torta, melyet a kolleganőnk készített, külön erre az alkalomra.

Budapest, 2017.04.15.

Fodor István
Intézményvezető

Előadás az áhítatról Baján

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-04-09 00:00:00

Az előadássorozat Húsvét után is folytatódik

A lélek egészségét erősítő előadással várta az érdeklődőket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat bajai csoportja a helyi a Közösségi Házban. Binszki József, a belvárosi templom plébánosa Rácsodálkozás, titok, áhítat címmel foglalta össze a nagyböjti időszakban kiemelt fontossággal bíró fogalmak értelmezését.

Maros Beáta, a bajai csoport vezetője elöljáróban kiemelte: két éve kapcsolódtak az Egészséges Bács-Kiskunért programhoz, ennek keretében változatos témákban k hívtak előadókat, akár visszatérő jelleggel is. Csubákné Besesek Andrea alpolgármester szintén visszatérő látogatója a Máltai Szeretetszolgálat rendezvényeinek. Ezúttal arról beszélt a jelenlévőknek, hogy Binszki atya előadása igazi felöltődést kínál, amelynek hatására csodával telik meg a lélek. – Rácsodálkozunk az élet dolgaira, szembetaláljuk magunkat a titokkal, áhítattal fordulunk felé. Mindehhez belső csendre van szükség, főként ilyenkor, nagyböjt idején. Így tudunk önmagunkra és ez által másokra is jobban figyelni – emelte ki az elöljáró.

A nagyböjthöz kapcsolódó témát keresve döntött úgy, hogy az áhítatról fog elmélkedni Binszki József plébános. Mint kiemelte: régóta foglalkoztatja a téma, és a megfelelő szakirodalom tanulmányozását követően már több közösségben is beszélt róla. Hangsúlyozta, az áhítatot speciálisan vallási fogalomnak tartják, ennél azonban sokkal többet jelent. Olyan emberi alaptulajdonság és képesség, amely mindenkiben veleszületett módon megtalálható, hiszen a kisgyermek is áhítattal tud a környező világra rácsodálkozni. Mindenképpen erősen érzelmi alapú fogalomról van szó, amely ugyanakkor elengedhetetlen része a spirituális életnek is.

Németországból érkezett adományt oszt szét a Máltai Szeretetszolgálat Sümegi Csoportja - VIDEÓ

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-04-03 00:00:00

Kamionnal érkezett a németországi adomány Sümegre

Németországból érkezett több mint harmincezer adag bébiétel, gyümölcslé és joghurt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Sümegi Csoportjához, akik rászoruló családoknak és idős embereknek osztják szét az adományt. Az élelmiszert ezúttal is a németországi Szuverén Máltai Lovagrendtől kapta a magyar karitatív szervezet. Az akcióról a Sümegi Városi Televízió készített riportot.