Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

A vadludak nyomában

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2016-11-28 00:00:00

Régi vágyuk vált valóra a Tati-tónál tett kirándulással

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Terézvárosi Nappali Melegedőjébe járó hajléktalan emberek és kísérőik Tatán jártak, ahol az egyedülálló vadlúd vonulás szemtanúi lehettek. A kirándulásról az intézményvezető, Fodor istván írt beszámolót.

2016.11.25.-én pénteken a Terézvárosi Nappali Melegedő munkatársai kirándulást szervezetek az intézménybe járó hajléktalan emberek számára. A kirándulás teljes költségét (szendvics, üdítő, buszbérlés) a Terézvárosi Önkormányzat által kiírt pályázaton nyertük. Ezúttal egy régi álmunkat válthattuk valóra, ellátogattunk Tatára, melynek apropóját a „Tatai vadlúd sokadalom” adta. November végén ugyanis az Öreg-tóhoz érkeznek vadludak tízezrei telelni, mely a Kárpát-medencében egyedülálló jelenség, ennek lehettünk szemtanúi. A változékony idő ellenére nagyon jó hangulatban telt a program, a vár megtekintése után pedig megkerültük az egész tavat, mely egy 7,5 km-es túrát jelentett, amit mindenki teljesíteni tudott, mindeközben a ludak is megérkeztek. Mindenki kellemesen elfáradt a program végére, reméljük, hogy a jövőben is lehetőségünk nyílik hasonló kirándulások szervezésére.
Fodor István
intézményvezető

Cipős dobozba zárt szeretet

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2016-11-28 00:00:00

120 cipős dobozba csomagolt ajándékot adtak át a gyerekek a máltai csoportnak

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntes csoportjainál és intézményeiben több évtizedes hagyománya van a cipősdobozba csomagolt ajándékok gyűjtésének és kiosztásának. A Bajai Csoport idén 120 dobozt kapott a Szent László Általános Művelődési Központ diűkjaitól. A Bajai Csoport beszámolóját közöljük. 

Adományokat gyűjtöttek és adtak át a SZENT LÁSZLÓ ÁMK-ban Szent Erzsébet napján. Szerény ünnepség keretében az iskola dísztermében adták át a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bajai csoportjának az intézmény által gyűjtött adományt. Maros Beáta csoportvezető köszönte meg a dobozokba rejtett ajándékot és pénzadományt, amit erdélyi és kárpátaljai rászorulóknak juttat el a Dél-alföldi Régió. Hajdók Róbert, az egyházi intézmény vezetője példaként állította a fiatalon eltávozó szentet a mai fiatalok elé és megköszönte, hogy a jótékonysági gyűjtésekben aktívan részt vettek, nemes cselekedetükkel segítik a távol élő, nehéz sorsú családokat.

Az intézmény diákjai 120 dobozt állítottak össze, melybe édesség, gyertya, játék, karácsonyfadísz is megtalálható volt. Sok diák egy kis idézetet is tűzött a szépen feldíszített dobozokra, melyen a gondoskodás és a szeretet érződött.
A gyűjtésbe 15 dobozzal a Bajai Óvodaigazgatóság Templom utcai Óvodája is bekapcsolódott, akik már fiatal koruk ellenére is követendő például szolgálnak, hiszen jó szívvel mondtak le számukra fontos játékról, édességről. 
Fekete Szabolcs esperes-plébános, a csoport lelki vezetője, az intézmény iskolalelkésze megáldotta a szeretetdobozokat, majd a diákok közösen mondtak imát a családokért, és azokért is, akik gondoskodnak az adományok eljuttatásáról a rászorulóknak.

Adventi készülődés Fehérgyarmaton

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2016-11-27 00:00:00

Idősek és fiatalok együtt készítették el az adventi koszorúkat

Megkezdődött az adventi készülődés a Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményeiben is. A fehérgyarmati Gondviselés Háza Fogyatékos Nappali Intézményéből küldtek pillanatképeket.

2016.11.26-án délelőtt a Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Fogyatékos Nappali ellátásának foglalkoztatója adott otthont a helyi Katolikus Egyházközség Adventi felkészülését szolgáló együttlétére. A délelőtt folyamán, a fiatalok, szülők, nagyszülők együtt készítették el az adventi koszorúkat, imádkoztak, adventi énekeket énekeltek. A kicsik is megtalálták azokat a játékokat, amelyek lekötötték a délelőtt folyamán a figyelmüket.
A délelőtt gyorsan elrepült, a közös munka és lelki feltöltődés jó alkalmat adott arra, hogy többet tudjanak meg a Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Házában folyó munkáról, az intézményről.

Szeretetcsomagok Jánoshalmán

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2016-11-25 00:00:00

65 szeretetdoboz gyűlt össze Jánoshalmán

Jánoshalmán  a szeretetdoboz gyűjtés nagy sikerrel zárult - tájékoztat Nagyné Bíró Katalin.
Az óvodákban és iskolákban is nagyon lelkesek voltak a gyerekek és a szülők valamint az ott dolgozók.
A 65 db begyűjtött szeretetdoboz egységes csomagolást kapott. Nagyon jó Máltai csapatmunka volt, mely jó hangulatban zajlott és minden résztvevő sok élménnyel gazdagodott.

Sakkverseny a nappali melegedőben

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2016-11-18 00:00:00

Ez volt az első, de nem az utolsó sakkverseny a melegedőben

A Terézvárosi Nappali Melegedőbe járó hajléktalan emberek közül sokan rajongnak a sakkozásért. Van olyan, aki azért spórolt okostelefonra, hogy azon is sakkozhasson. A nagy érdeklődésre való tekintettel a melegedő vezetői meghirdették az első sakkversenyt. Fodor István, az intézmény vezetője írt rövid beszámolót az eseményről.

A Terézvárosi Nappali Melegedő 2016.11.09-én és 10-én megtartotta az első sakkversenyét. A versenyen 16-an vettek részt az ügyfelek és a melegedő dolgozói együttesen. A kétnapos versenyen összemérhették sakktudásukat a játék szerelmesei. Az első napon a selejtezők és az elődöntő, a másodikon a döntők kerültek megrendezésre. Mind a két napon meleg étellel kedveskedtek a melegedő dolgozói a résztvevőknek. A versenyhez szükséges sakkeszközöket sakk-készleteket, sakkórákat a Terézvárosi Önkormányzat által kiírt nyertes pályázati program keretében vásárolták meg. A sikeres közösségi program csak a kezdet az melegedő életében. Az intézmény dolgozói további sakkversenyek megrendezését tervezik.