Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Az ünnepre való felkészülésben segített a máltai foglalkozás

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2016-10-29 00:00:00

Sokan családdal érkeztek a foglalkozásra

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyíregyházi Önkéntes Csoportja idén is sokrétűen segíti az ünnepekre való felkészülést. MIndenszentek és Halottak napja előtt előtt kézműves foglalkozást szerveztek. 

2016. október 29-én délelőtt a nyíregyházi csoport Halottak napjára készülve kézműves programot szervezett, ahol az általuk biztosított alapanyagokból mindenki elkészíthette saját, megemlékezésre szánt koszorúját. A rendezvényen  45 vendég mintegy 80 koszorút készített el. A kézműveskedés mellett a beszélgetések is segítették a lelki felkészülést. 

Szent Teréz anyát követve

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2016-10-13 00:00:00

Hajléktalan emberek, kisnyugdíjasok és nagycsaládosok is sorba álltak a szarvasi csoport ételosztásán

800 adag melegétellel látta vendégül a rászoruló embereket Kalkuttai Teréz anya szentté avatása alkalmából a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szarvasi Csoportja. 

Az ételosztást megelőzően a szarvasi Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda, valamint a Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda, Bölcsőde hittanos diákjai rövid műsort adtak elő Teréz anya életéről. Énekkel és imádsággal kísérték az ételosztást a gyerekek. A meleg étellel hajléktalan embereket, nagycsaládosokat és idős embereket is vendégül látott a szarvasi csoport. 

Máltai zarándoklat Aradra, Máriaradnára és Temesvárra

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2016-10-10 00:00:00

A makói csoport minden évben elzarándokol Máriaradnára

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Makói Önkéntes Csoportja alapításuk 25. évfordulóján Máriaradnán adtak hálát az eltelt negyed évszázad gyümölcseiért. A zarándoklat során ellátogattak Aradra és Temesvárra is, amiről a csoport önkéntese, Sánta Józsefné írt beszámolót.

Lelkes csapatunkkal ellátogattunk Aradra, az Aradi vértanúk emlékművéhez. Ahol elhelyeztük koszorúnkat és mécseseinket a többi megemlékező virágai közé. Természetesen a magyar Himnuszt is elénekeltük tiszteletünk jeléül.


A Makói Csoport minden év októberében zarándokutat szervez Máriaradnára. Az idén sem volt ez másként. A magyar hívek és a Máltai Szeretetszolgálat zarándoklatán vettünk rész. A templom bejáratához közel már alig lehetett parkolót találni, mikor megérkeztünk. Mindenki sietősen lépkedett fel a templom lépcsőjén, hogy minél jobb helyre tudjon állni – mivel az ülő helyek már rég megteltek.  A Bazilika tele volt hívekkel, akiknek éneke betöltötte a hatalmas templomot. Felemelő volt hallgatni, ahogy minden ember hangja egyszerre cseng és verődik vissza a templom falairól.

A következő állomásunk Temesvár volt. A temesvári Máltai Szeretetszolgálat központjába látogattunk el ahol Fekete-Nagy László, a Temesvári Máltai Segélyszolgálat elnöke, Paul Éva, a temesvári segélyszolgálat önkéntese (korábbi vezetője) és munkatársai vártak bennünket. Szeretettel és nagyon finom ebéddel vártak bennünket. Meséltek a megalakulásukról, tevékenységükről és hogy mennyit jelent a Máltai segítség az embereknek. A finomságok elfogyasztása után, az adomány csomagunkat adtuk át. Ebben, szépirodalmi és tudományos könyvek, és operett zenei Cd-ket adtunk át a Máltai barátainknak. Utána útra keltünk és László és Éva idegenvezetésével megnéztük Temesvár központját és nevezetességeit. Hazafelé mindenki élményekkel, emlékekkel tért haza kellemesen elfáradva. Szép és mozgalmas nap volt.

Hazaérve még éjszaka ez az üzenet várta a Makói Csoportot:   

„A makói testvéreink a búcsú után ellátogattak Temesvárra, az itteni Szociális Központba es megajándékoztak bennünket több kötet magyar es világirodalmi díszkötésű könyvvel és néhány dobozt tartalmazó hangos könyvvel! Szívből köszönjük nekik! Ezt az értékes kincset kiosztjuk majd a magyar nyelvű két iskola diákjainak!
Miután megebédeltünk és egy kicsit kipihentük az út fáradalmait, eszmecsere közben meglátogattuk Temesvár központját! Az Opera teret, a régi városházát és környékét , a Dóm teret es a hunyadi kastélyt környező teret! Ezek után makói testvéreink fáradtan, de sok élménnyel a tarsolyukban, elbúcsúztak tollunk es indultak hazafele! Gondolom, mindegyikőnk számára, felejthetetlen marad ez a nap! Köszönjük!”