Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Sportnap Veszprémben

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2016-07-07 00:00:00

Hatodik alkalommal rendeztek sportnapot a hajléktalan embereket ellátó intézményben

Negyven hajléktalan ember versenyzett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Háza hatodik sportnapján Veszprémben. 

A Máltai Szeretetszolgálattal kapcsolatban álló negyven hajléktalan ember vett részt az idei sportnapon a veszprémi intézményben július 7-én. A nap során több sportágban és sporthoz kapcsolódó kvízben mérték össze a tudásukat a versenyzők. Volt kosárlabda, futball, ping-pong és darts forduló is.

A sportolás mellett egészségügyi tanácsokat is kaphattak a résztvevők, valamint egészségügyi szűréseket is igénybe vehettek, köztük vérnyomás- és vércukormérést.

A versenyszámok győztesei ajándékcsomagot és oklevelet vehettek át. 

Egy gombóc fagylalt nosztalgiája

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2016-07-05 00:00:00

Egy nap úgy, mint régen

Gödöllőre kirándultak az Erzsébetvárosi Nappali Melegedő gondozottai. A hajléktalan emberek számára a fagylaltozás volt a kirándulás fénypontja – íjra beszámolójában Boros Györgyi az intézmény vezetője. 

Az Erzsébetvárosi Nappali Melegedő fedél nélkül élő gondozottaival június közepén egynapos kirándulás keretében meglátogattuk a Gödöllői Királyi Kastélyt.

Gondozottjaink izgalmas várakozással néztek a kis kiruccanás elé, hiszen az ő életükben minden kis apróság, ami megtöri a napi rutinszerűen bejárt intézményi körútjukat, felér egy reményteljes fénysugárral. Végre egy nap, amikor nem kell sorban állni pár szelet zsíros kenyérért, nem szükséges tülekedni egy ingyenkonyha előtt, nem kell veszekedni társaikkal az ebédjegyért vagy meggyőzni a szociális munkást arról, hogy márpedig ő állt be először a sorba. Végre egy nap, amit úgy tölthetnek el, ahogy arra előző, boldogabb életükből emlékeznek. Persze nem mindenki van felkészülve az emlékezésre, és talán ennek is köszönhető, hogy néhányan nem jöttek, nem mertek eljönni a kirándulásra, de azért így is voltunk tucatnyian.

 

Reggel a melegedőben elfogyasztottuk az ébresztő kávét, majd elkészítettük a kirándulásra szánt szendvicseket. Kisétáltunk a közeli Keleti Pályaudvarra, ahonnan félórás vonatúttal értünk ki Gödöllőre. Húsz perc kényelmes sétával elértük a kastélyt, ahol előre egyeztetett időben vártak minket.

A gödöllői rezidencia a császári pár kedvelt kastélya volt, mivel itt nem kellett a szigorú bécsi etikett alapján viselkedniük, egy kicsit elengedhették magukat.  A kastélyt a rendszerváltás után gyönyörűen rendbe hozták, jelenleg a Versailles-i Kastély után a második legnagyobb barokk kastély Európában. A kastély vezetősége jelentős árengedményt adott számunkra a jegyárakból, így megengedhettük magunknak az idegenvezetői szolgáltatás igénybevételét. Vezetőnkkel végigjártuk az épület mind a 32 szobáját, és a felkészült szakember minden helyiségben mesélt a régiek életéről, szokásaikról, s mindezt olyan érdekesen előadva, hogy azon gondozottaink is, akik más esetekben fél órás odafigyelés után elmenekülnek végig érdeklődve hallgattak. Megérintették őket a régmúlt idők főúri kedvtelései, közösen képzeltük el, hogy ki, hogyan tudja elhelyezni magát egy ilyen óriási kastélyban. Végül abban maradtunk, hogy a főurak élete unalmas volt, és gyereknek sem lehetett jó lenni egy ilyen hatalmas kastély rideg falai közt.


A kastélyhoz tartozó, gyönyörűen gondozott kertet is bejártuk, időnként leülve egy padra vagy egy nagy fa árnyékába. Kisebb nehézségek után Horty Miklós kedvenc medencéjét is megtaláltuk, amibe annak idején lajtos kocsival hozták a tengervizet a kormányzó kényelmére, mostanra viszont benőtte a növényzet az omladozó falakat.


A kastély látogatása után besétáltunk a belvárosba és kiültünk egy cukrászda teraszára fagyizni. Sokaknak ez volt a nap fénypontja, hiszen a fagylalt luxuscikknek számít a hajléktalan emberek számára, és talán nem is annyira az ára miatt, hanem a már említett „emlékezés a régi életemre” érzés miatt. Teljesen legálisan kiülni egy teraszra, ahol az eladók nem néznek furcsa szemmel és ahonnan a biztonsági őr nem zavarja el őket – egy csepp a régi életből.

 

Máltai jubileum Jánoshalmán

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2016-07-02 00:00:00

Jubileumot ünnepelt a jánoshalmai csoport

Huszonöt éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jánoshalmai Önkéntes Csoportja. A jubileumot szentmisével ünnepelték. A jubileumi szentmisén részt vett Jeney Gábor atya, a Dél-Alföldi Régió vezetője is. 

Sarlós Boldogasszony ünnepe Baján

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2016-07-01 00:00:00

Sarlós Boldogasszony ünnepe Baján

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportjának szervezésében tartottak július 2-án Sarlós Boldogasszony-ünnepet a bajai Szent József plébániatemplomban és a templom kertjében. Az eseményről Matos Beáta csoportvezető írt rövid beszámolót. 

Az est alapgondolatát a Sarlós Boldogasszony-nap kettős vonatkozása jelentette, melyet a szentmise kezdetén a bajai városvezetés nevében az önkormányzat egyházi, civil és karitatív kapcsolataiért felelős tanácsnok-képviselő asszonya, dr. Zöld László Csabáné is kiemelt fővédnöki ünnepi köszöntőjében: Szent Lukács evangéliumának tanúsága szerint a szíve alatt Szent Fiát hordozó Szűz Mária látogatást tett a szintén gyermeket, Keresztelő Szent Jánost váró idős rokonánál, Erzsébet asszonynál, amely találkozás üdvtörténeti jelentősége a Magnificat ("Magasztalja lelkem") kezdetű csodálatos imádságban összegződik. Másrészt ezen jeles nap hazánkban régóta hagyományosan összekapcsolódott az aratás kezdetével is, mely összefüggést a csatlakozó néphagyomány még az ünnep elnevezésébe egy jellegzetes szerszámból képzett megkülönböztető jelző ("sarlós") betoldásával is plasztikusan nyomatékosít.


Mindezek összekapcsolódásának szép kifejeződését jelentette a szentmisében a gyermeket váró kismamák, leendő édesanyák, és az őket szolgáló, gondozó egészségügyi dolgozók, védőnők és szülésznők megáldása, majd pedig a szentmisét követően a templomkertben kollázs-szerűen kompozícióba rendezett mezőgazdasági gépek, eszközök és szerszámok, illetve a mezőgazdaságban dolgozók megáldása.


A szentmise homíliája, tovább tágítva az ünnep horizontját, a teremtő isteni akaratból kiindulva az életnek az életből való születését, gyarapodását nyomatékosította: Isten a saját isteni életéből teremti az életet, s felruházza az embert is az emberi élet emberi élet által történő továbbadására, mely isteni akarat az élet megkérdőjelezhetetlen "lét-jogosultságát" feltétlenül kifejezi és tükrözi. Ezt az "isteni logikát" folytatva és beteljesítve, a gyermeket váró édesanyákkal párhuzamba állított Boldogságos Szűz Mária méhében hordozott élet, Jézus Krisztus, nemcsak élet az életből, hanem az örökkévalóság boldog szeretetközösségi életére is megszülető emberi élet zsengéje, az "örök aratás" kezdete. Az egészségügy, a szeretetszolgálat és a földművelés pedig az evilágra már megszületett élet egészségét, fennmaradását és megélhetését biztosítva szolgálja az élet Isten által akart kultúráját.


A szertartást követően az estét a templomkertben a két katolikus szeretetszolgálat piros-fehér színvilágában pompázó, ízlésesen feldíszített és megterített asztalokon az egy falat étel és egy korty ital jelentette agapé által biztosított kötetlen, hangulatos együttlét öröme koronázta meg. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével és papi közreműködésével a bajai származású Tokodi László domonkos atya is; valamint az ünnep szervezésében és méltó lebonyolításában segítséget nyújtott az egyházközségi képviselőtestület mellett a Szent József Plébánia B. Szabó Lászlóné Valéria vezette Karitász Csoportja is.


Ebből eredően az est különlegességét még az is tetézte, hogy a városban tevékenykedő, nehéz helyzetben élőket szolgáló két katolikus szeretetszolgálat vezetői, önkéntesei, munkatársai és támogatói számára alkalom nyílt a személyes találkozásra, beszélgetésre és ismerkedésre is, s talán a további-jövőbeni együttműködés lehetséges perspektíváinak megálmodására is.
A Szeretetszolgálat helyi csoportja köszönetét és elismerését fejezi ki Fekete Szabolcs esperes úrnak, lelki vezetőnek a szentmise áldozat csodálatos bemutatásáért, értékes gondolataiért és az ünnepség lebonyolításáért.