A hajléktalan emberek sokszor nem, vagy csak nagy nehézségek árán tudnak elhelyezkedni a szabad munkaerőpiacon. Ha azonban értékteremtő tevékenységet végezhetnek, bizalmat és lehetőséget kapnak a munkára, az nem csak a társadalomba való visszailleszkedésüket segíti, de önbecsülésüknek és személyes életvezetésüknek is új lendületet adhat.

A Máltai Szeretetszolgálat Veszprémben működő hajléktalanellátó intézménye abban a szellemben működteti közfoglalkoztatási programját, hogy ha egy rászoruló esélyt kap, és segítséget is, hogy éljen vele, azzal hosszú távon a szűkebb közösség és az egész társadalom is jól jár. A programban folyamatosan 13-16 ember dolgozik. Egy részük a város tisztaságát szolgálja köztéri szemétszedéssel, mások az intézmény mosodájában dolgoznak, és vannak, akik – szezonidőszakban – a fóliakertet művelik meg, növényeket, zöldségféléket termesztenek. Ettől az évtől ruhaválogató is működik a program keretében.

A Start Plusz 2019 közfoglalkoztatási programok megvalósításában nyújtott kiemelkedő eredményéért a Máltai Szeretetszolgálat veszprémi Hajléktalan közfoglalkoztatási modellprogramja november 12-én Miniszteri elismerésben részesült. Az oklevelet Bondor Lajos, a Máltai Szeretetszolgálat Közép-Dunántúli Régiójának vezetője vette át Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkártól a Belügyminisztériumban. Az elismeréssel járó tízmillió forint összegű pénzjutalmat a program további fejlesztésére, az azt elősegítő szolgáltatásokra, valamint eszközbeszerzésre fordíthatják.

Az elismerő oklevél kapcsán Szaller Péter, a Máltai Szeretetszolgálat veszprémi szakmai vezetője a szervezet nevében köszönetét fejezte ki a Veszprém Megyei Kormányhivatal szakmai támogatásáért, valamint a megvalósítást segítő máltai munkatársak, köztük is kiemelve Kökény Irén szociális munkás, programkoordinátor lelkiismeretes munkájáért.