Az eseménynek másodszor otthont adó Kállósemjénben, 2010-ben született meg a lelkinap ötlete azzal a céllal, hogy minden évben legyen egy nap, amikor össze lehet gyűlni, visszatekintve az elmúlt időszakra, hálát adva az elért eredményekért.

Az idei lelkinapon a szent liturgiát a görögkatolikus templomban tartották, ahol Belicza László polgármester a település nevében köszöntötte a jelenlévő Kállay Helént, Kállay Miklós miniszterelnök, máltai lovag unokáját, Kállay Ubul Tamás engedelmességbeli nagykeresztes tiszteleti tartománynagyot, a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz) elnökségi tagját, a rendtagok hitéletét szervező spirituális vezetőt, valamint a régió csoportvezetőit, önkénteseit.

Orosz István parókus prédikációjában történelmi visszatekintést tett a Szeretetszolgálat itthoni megalakulásának előzményeire, körülményeire: kitért a kelet-német menekültek befogadására Zugligetben, a Vasfüggöny lebontására, vagy épp a román forradalomra. Köszönetet mondott a Szeretetszolgálat tagjainak és önkénteseinek, egyben biztatta is őket, hogy továbbra is töretlen lelkesedéssel, Istenbe vetett bizalommal védjék a hitet és szolgálják a rászorultakat – a Szeretetszolgálat jelmondatához híven.

A megemlékezés a Kállay-család kriptájában folytatódott, ahol elhelyezték a kegyelet és a hála koszorúit, mécseseit Kállay Kristóf (1916-2006) néhai szentszéki nagykövet, MMLSz-elnök sírjánál. Közösen mondtak imát az elhunyt család- és rendtagok lelki üdvéért, megtekintették a közelmúltban felújított Kállay-kúriában kialakított állandó kiállítást, különös tekintettel a máltai szobára, amely a Kállay-család azon tagjainak állít emléket, akik a Lovagrendben és a Szeretetszolgálatban tevékenykedtek.

Kállay Ubul átadta a lovagszövetség elnöksége által odaítélt Apor Vilmos Érdemérem Ezüst fokozatát Bíró Bálintnénak, a Szeretetszolgálat mátészalkai csoportja tagjának, több évtizedes önkéntesi munkássága elismeréseként. A program ezután szeretetvendégséggel, agapéval folytatódott.

A mintegy nyolcvan zarándok azzal a lelki feltöltődéssel indult haza, hogy az elkövetkező harminc évben is mindent megtesznek azért, hogy a szegényeken és elesetteken segíteni tudjanak.

Komiszár Dénes
MMSZ-tag, Nyíregyháza