A PontVelem Okos Program egyedülállóan komplex és különleges program, amelyben jelenleg több mint 1100 hazai általános iskola több tízezer diákja vesz részt. A program a június 18-án rendezett Edisonplatform díjkiosztón a fenntarthatóság kategóriában kapta meg a legjobb gyerekeket fejlesztő innovatív és gyerekbarát kezdeményezés díját. Az Edisonplatform azért jött létre, hogy összegyűjtse a gyerekek jövőjével foglalkozó civil, piaci, tudományos és oktatási szereplőket, programokat. Az Edison100 listára olyan kezdeményezések kerültek fel, amelyek innovatív, izgalmas módon fejlesztik az általános iskolás korú gyerekeket és szüleiket az iskolai kereteken túl.


A PontVelem Okos Program a GyűjtsVelem, JátsszVelem, SegítsVelem és a Pénziránytű-BankVelem Program elemeiből áll össze. A programban résztvevő iskolák gyerekei 2014 óta támogatják a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kezdeményezéseit. A tudatos életmódra nevelés eszközeként a jótékonyság fontosságára is felhívja a figyelmet a SegítsVelem program, melyen keresztül a gyerekek hozzájárultak a legszegényebb településeket látogató mozgó játszóterek működtetéséhez, támogattak családok átmeneti otthonában élő gyerekeket, és pontjaikkal segítettek a gyengén látó gyerekeknek szemüveghez jutni. A BankVelem Program keretében 2015 karácsonyán 2,5 millió Ft-ot adományozhattak a rászorulóknak. A gyermekek egy pályázat formájában költségvetés-tervet készítettek arról, hogy hogyan osztanának szét 2,5 millió forintot a nélkülöző társaik között. Nem csak édességre és játékokra, hanem tartós élelmiszerre, gyógyszerekre, tankönyvekre és különböző lakhatási támogatásra egyaránt figyelmet fordítottak az összeg felosztásakor. A 2 500 000.- Ft értékű adományt a PontVelem eljuttatta a Máltai Szeretetszolgálathoz, akik továbbították azokat a rászoruló gyermekeknek. 


2015 óta az okos programban résztvevő iskolák gyerekei öbb ezer gyermeknek gyűjtenek karácsonyi ajándékokat a PontVelem, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az EMMI és szállítmányozói cégek együttműködésével. 2015-ben és 2016-ban 150 iskolában 6000 ajándékcsomag, 2017-ben 160 iskolában 6400 doboz, 2018-ban pedig 170 iskolában nyolcezer cipősdoboz méretű ajándékcsomag gyűlt össze.

A GyűjtsVelem Program az ország legnagyobb iskolai szelektív hulladékgyűjtő programja, amely a használt elemek, kis akkumulátorok, használt mobiltelefonok és e-kütyük gyűjtését szorgalmazza. A program a diákok környezettudatos magatartását fejleszti cselekvő, gyakorlatias, játékos formában. A programban a szelektív hulladékgyűjtéssel a diákok pontokat gyűjtenek, a pontokkal gazdálkodhatnak, beválthatják azokat különböző tárgyi vagy élmény ajándékokra, illetve jótékony célokra ajánlhatják fel. 2017. március 24-én, Brüsszelben, a 2016-os év Európai Hulladékcsökkentési Hét kapcsán, a The European Week For Waste Reduction bíráló bizottsága, kategóriája 3 legjobbja közé sorolta a PontVelem Okos Program szelektív hulladékgyűjtő tevékenységét.

A diákok országos tudásversenyeken (PénzOkos Kupa, ZöldOkos Kupa) és on-line játékokkal is értékes pontokat tudnak gyűjteni a JátsszVelem Programban.

A Pénziránytű Alapítvány által támogatott Pénziránytű-BankVelem Program keretében meghirdetett pénzügyi tudásversenyek, játékos programok, pályázatok, vetélkedők, utazó iskola és nyári táborok hatalmas érdeklődés mellett zajlanak, amelyeknek köszönhetően a gyerekek az értékes ajándékok mellett valódi pénzügyi tudással gazdagodnak. A pénzügyi oktató program nemzetközi elismerést is kapott, 2016-ban bekerült a 125 országban jelen lévő, a fiatalok pénzügyi ismeretterjesztésével foglalkozó szervezet, a Child & Youth Finance International által meghirdetett rangos díj jelöltjei közé.

„Már az is nagy elismerés, hogy a programunk felkerült az Edison100 listára. Hatalmas öröm és megtiszteltetés, hogy a PontVelem Okos Program egy ilyen erős mezőnyben a szakmai zsűri döntése alapján elnyerte a Fenntarthatóság kategória díját. 2011. óta töretlenül dolgozunk azon, hogy minden tanévben szerethető, játékos és hasznos oktató programokat kínáljunk a diákok, tanáraik és iskolájuk számára” - mondta el Matolcsy Miklós, a PontVelem Okos Program ügyvezető igazgatója.