December 13-án ünnepeljük a Lucákat. Sok kedves népi hagyomány kötődik ehhez a naphoz. Nekünk, Máltaiaknak Luca napja az év egyik legfontosabb pillanatát, az „Adni öröm” programunk kezdetét is jelenti. A népi hagyományok múltjával nem összemérhető, viszont huszonkét éve a mi hagyományunk ez a program, amit talán pontosan az értékei és sikerei miatt ma már sokan „utánoznak” is. Ennek őszintén örülhetünk is, hiszen a szegények ügyének szolgálatában járni minden keresztény ember kötelessége, így ennek semmilyen eszköze sem lehet egy adott szervezet privilégiuma.

Az ötlet, ami mára hagyományosan az egyik legnagyobb adománygyűjtő program karácsony előtt, egyszerű: ne pénzt gyűjtsünk, hanem szólítsuk meg az embereket és vonjuk be őket a segítés folyamatába. A megvalósítás is hasonlóan egyszerű: elég egy áruházban a betérő vásárlók elé koldusként állni,  megszólítani, és amit adnak, azt elfogadni. Az ezt követő folyamat már némileg összetettebb: az összegyűlt adományokat elszállítani, egy nagy raktárban szétválogatni és csomagokat készíteni belőle; a rászorulókhoz eljuttatni, átadni. És kész is. Mindezt úgy, hogy a folyamat minden pontján a munka dandárját végzők, önkéntesen vállalják ezt a szolgálatot.

Egyszerű és elsőre talán nem nagy dolog, hiszen mindenki gördülékeny alkatrész a gépezetben. A gépezet azonban hatalmas, hiszen 160 áruházban országszerte, ötezer önkéntes „koldul” hat napon keresztül, aminek az eredményeképpen tavaly több mint harmincezer (!) karácsonyi csomag készült és jutott el azokhoz, akiknek az ünnep bizonyosan nem csak élelemmel gazdagodott, hanem tízezrek szeretetével, közösségvállalásával is.

A folyamatnak legfontosabb részesei azok az emberek, akik a koldus szavára igent tudnak mondani. Az ő bizalmuk ad erőt minden évben ahhoz, hogy újra és újra eléjük álljunk és kérni merjünk. E bizalom nélkül azok az önkéntesek, akik a Magyar Máltai Szeretetszolgálatban találják meg a lehetőséget a szegények iránti kötelességük elvégzésére, bizonyosan kevesebben lennének.

Adni öröm! Bizalmat adni és kapni életünk alapja, ahogyan ennek az egyszerű programnak is. Az eredménye mégis az, hogy akár adjuk, akár kapjuk, mindnyájan csak gazdagabbak lehetünk általa!

A babona szerint Luca székére állva megláthatjuk a boszorkányokat. Az „Adni öröm” székére állva, a jó embereket!